Enkel retrokake med vaniljekrem

Enkel retrokake med vaniljekrem

Egentlig hadde jeg tenkt å vente til farsdag, men denne kaka kan glede mange før den tid. Ikke bare er den enkel å lage, den kan lages med kjøpe-ingredienser også. Vet jo at mange ikke orker å lage verken sukkerbrød eller vaniljekrem. Til og med glasur kan du kjøpe ferdig. Valget er ditt, men du vet jo hva jeg pleier å si: Alle kan bake!

Det finnes mange varianter av denne, det vet jeg. Noen bruker firkløverkaka og putter vaniljekrem i midten, andre lager den med romkrem, litt syltetøy under vaniljekremen og en litt annen oppskrift på glasuren.

Vet ikke helt hvor det kom i fra, men denne kaka gir meg litt flashback til bedehus-liv på syttitallet. Den gang vi bare ventet på at den laaaange andakten skulle være over så vi kunne hive oss over kakebordet. Det verste var å falle for den falske sjokoladekaka, kalt tropisk aroma. Det nest verste var å få ei bløtkake som var så gjennomdynka med melk at den gikk i oppløsning nesten før den kom inn i munnen. Men ellers var det mye gode kaker på bedehuset, altså.

Jeg har laget et sukkerbrød som bare skal deles en gang. Av den grunn har jeg valgt en form som er litt stor, ca. 25-26 cm i diameter. Da blir ikke laget med vaniljekrem i midten så tykt. Jeg lager vaniljekremen og heller den rett på nederste delen av bunnen, som er satt tilbake i springformen. For at kremen skal stivne i kaka må den ha en ring rundt. La kremen blir helt kald før du lager glasuren. Det tar gjerne et par timer.

Glasuren er tatt fra min favoritt sjokolade-langpannekake og kan lages både tyntflytende og litt fast. Trikset for å få den fast er å ikke smelte smøret, men å la det være litt fast, sånn at du pisker opp en krem (jeg bruker bare en tresleiv). Skulle du få en litt for rennende glasur gjør det ingen ting. La den evt. stivne før du rører den opp igjen. Ikke tenk så mye på det, denne kaka skal ikke være fæncy-smænchy uansett.

Sukkerbrød 25-26 cm
5 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver

Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til lys og luftig eggedosis. Sikt inn hvetemel og bakepulver. Vend inn med en slikkepott.
2. Ha sukkerbrødmassen over i en springform 25-26 cm.
4. Settes rett i en forvarmet ovn – 180 grader. Stekes 25-35 minutter. Sett på varmluft siste ti minutter.

1 porsjon vaniljekrem, du finner oppskriften HER

Glasur:
75 g smeltet smør/ margarin
300 g melis
2 ts vaniljesukker
1 ss kakao
5 ss sterk kaffe

For å unngå klupmer, sikt alt det tørre sammen. Halvsmelt smøret. Alle ingredienser røres sammen til en glatt glasur. Strykes på kaka når den er avkjølt.

Del avkjølt sukkerbrød i to deler. Legg ene delen tilbake i formen (eller bruk en justerbar kakering som jeg har gjort her)
Kok vaniljekremen og hell den rett i formen.
Melis får ofte klumper av å stå…sikter du det tørre får du en glasur uten klumper.
Halvsmeltet smøret til glasuren, rørte alt sammen og strøyk det på kaka.
Gjør det enkelt…
Superenkel og dritgod!

 

5 based on 4 reviews
44 Kommentarer
  • Karoline Johansen
    Svar
    Skrevet på16:30, 10. mai 2024

    Takk for superfin oppskrift:-) den ser veldig god ut. Har bakt denne idag, men kan den stå i kjøleskapet til i morgen? Må den da være pakket inn i folie eller kakeform med lokk?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Ingunns gulrotrundst..

Jeg syntes det er veldig gøy at dere...

Elins chunky granola

Granola er godt på sommeren, og her skal...

Rabarbraterter

Lenge har jeg tenkt på å lage noe...

Muffins med rabarbra..

Det er rabarbrasesong og jeg har latt meg...

Marengsblomst

Har du lyst til å lage noen porsjons-marengser...