Enkel retrokake med vaniljekrem

Enkel retrokake med vaniljekrem

Egentlig hadde jeg tenkt å vente til farsdag, men denne kaka kan glede mange før den tid. Ikke bare er den enkel å lage, den kan lages med kjøpe-ingredienser også. Vet jo at mange ikke orker å lage verken sukkerbrød eller vaniljekrem. Til og med glasur kan du kjøpe ferdig. Valget er ditt, men du vet jo hva jeg pleier å si: Alle kan bake!

Det finnes mange varianter av denne, det vet jeg. Noen bruker firkløverkaka og putter vaniljekrem i midten, andre lager den med romkrem, litt syltetøy under vaniljekremen og en litt annen oppskrift på glasuren.

Vet ikke helt hvor det kom i fra, men denne kaka gir meg litt flashback til bedehus-liv på syttitallet. Den gang vi bare ventet på at den laaaange andakten skulle være over så vi kunne hive oss over kakebordet. Det verste var å falle for den falske sjokoladekaka, kalt tropisk aroma. Det nest verste var å få ei bløtkake som var så gjennomdynka med melk at den gikk i oppløsning nesten før den kom inn i munnen. Men ellers var det mye gode kaker på bedehuset, altså.

Jeg har laget et sukkerbrød som bare skal deles en gang. Av den grunn har jeg valgt en form som er litt stor, ca. 25-26 cm i diameter. Da blir ikke laget med vaniljekrem i midten så tykt. Jeg lager vaniljekremen og heller den rett på nederste delen av bunnen, som er satt tilbake i springformen. For at kremen skal stivne i kaka må den ha en ring rundt. La kremen blir helt kald før du lager glasuren. Det tar gjerne et par timer.

Glasuren er tatt fra min favoritt sjokolade-langpannekake og kan lages både tyntflytende og litt fast. Trikset for å få den fast er å ikke smelte smøret, men å la det være litt fast, sånn at du pisker opp en krem (jeg bruker bare en tresleiv). Skulle du få en litt for rennende glasur gjør det ingen ting. La den evt. stivne før du rører den opp igjen. Ikke tenk så mye på det, denne kaka skal ikke være fæncy-smænchy uansett.

Sukkerbrød 25-26 cm
5 egg
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver

Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til lys og luftig eggedosis. Sikt inn hvetemel og bakepulver. Vend inn med en slikkepott.
2. Ha sukkerbrødmassen over i en springform 25-26 cm.
4. Settes rett i en forvarmet ovn – 180 grader. Stekes 25-35 minutter. Sett på varmluft siste ti minutter.

1 porsjon vaniljekrem, du finner oppskriften HER

Glasur:
75 g smeltet smør/ margarin
300 g melis
2 ts vaniljesukker
1 ss kakao
5 ss sterk kaffe

For å unngå klupmer, sikt alt det tørre sammen. Halvsmelt smøret. Alle ingredienser røres sammen til en glatt glasur. Strykes på kaka når den er avkjølt.

Del avkjølt sukkerbrød i to deler. Legg ene delen tilbake i formen (eller bruk en justerbar kakering som jeg har gjort her)
Kok vaniljekremen og hell den rett i formen.
Melis får ofte klumper av å stå…sikter du det tørre får du en glasur uten klumper.
Halvsmeltet smøret til glasuren, rørte alt sammen og strøyk det på kaka.
Gjør det enkelt…
Superenkel og dritgod!

 

5 based on 3 reviews
42 Kommentarer
  • Anne Åse Lindeflaten
    Svar
    Skrevet på18:42, 23. oktober 2020

    Kan en ha ( kok)varm vaniljekrem på kaka? 😅

    • Bente Aronsen
      Svar
      Skrevet på10:49, 7. mai 2022

      Skal øverste lag av sukkerbrød legges oppå mens kremen fortsatt er varm?

  • Tine Steinset
    Svar
    Skrevet på11:39, 24. oktober 2020

    Så gøy å se denne. Dette var en min fars favorittkaker og den eneste han fikk til å bake, med ferdige ingredienser. Oppskriften må være gammel, for bestemor bakte denne til min fars bursdager da han var barn ( han var født i 1930) har alltid trodd at det var noe bestemor hadde diktet 😄😍

    • Aud Jørgensen
      Svar
      Skrevet på10:44, 2. oktober 2022

      Ønsker å bake denne.

  • Marit Langvatn Storvik
    Svar
    Skrevet på18:05, 26. oktober 2020

    Kan denne fryses? Takker forøvrig for flotte oppskrifter, har prøvd flere med godt resultat.

  • Tove Tøndevold
    Svar
    Skrevet på20:10, 26. november 2020

    Vi har oppkalt kaka etr etternavnet våres,er alltid med i selskaper.Men mamma 81 år,koker romkrem(ikke ferdiglaget,for den flyter ut når man blander med vanlig krem),avkjøler og blander med kremfløte.😋😋

    • Annlaug Etterlid
      Svar
      Skrevet på08:18, 18. mars 2022

      Denna skal prøves i dag.. Skal den steikes nederst el midt i ovna?

  • Liv Irene Bjørklund
    Svar
    Skrevet på16:52, 30. desember 2020

    Jeg lagde denne kaken til barnebursdagene våre på 70 80 tallet. Den er også veldig god med gele lokk i stedet for sjokolade. Bare å sette på kakeringen igjen og bruke 2,5 dl vann når du koker opp gele.

  • Wenke Ringjord
    Svar
    Skrevet på16:08, 2. februar 2021

    Hvor i ovnen skal dennstp

  • Merete
    Svar
    Skrevet på21:35, 12. mars 2021

    Kan den pyntes ferdig med fyll og glasur dagen før den skal brukes?

  • Veronica
    Svar
    Skrevet på10:17, 31. oktober 2021

    Hei, hva menes med havlsmelt smør ?

  • Una Svamo
    Svar
    Skrevet på17:26, 14. november 2021

    Denne kaken ble bakt i mitt barndomshjem på 50/60 tallet. Den ble kalt for «svensk sukkerbrød», men moren min brukte bare vanlig melisglasur på toppen. Takk skal du ha for at jeg fikk en påminnelse til denne. Skal bake den ved en anledning. 😊

  • Torill Larsen
    Svar
    Skrevet på15:34, 17. november 2021

    Halvsmelt smør; kan det være romtemperert?

  • Ingeborg Kjosmoen
    Svar
    Skrevet på15:25, 9. februar 2022

    Mamma lagde denne ofte da jeg vokste opp på 70/8tallet. Vi kalte denne for svampekake. Litt mer svampete sukkerbrød. Har prøvd å finne ut av det… men vanlig sukkerbrød funker finfint. Kaken blir kjapt borte så den er populær her.

  • Anna Yttri
    Svar
    Skrevet på13:23, 23. juni 2022

    Kan eg bruke piano ferdig vaniljekrem?

      • Anna Yttri
        Svar
        Skrevet på15:03, 24. juni 2022

        Takk for svar! Må vaniljekremen varmast?

  • Tuva eriksen
    Svar
    Skrevet på11:44, 12. september 2022

    Kaken ble ikke noe god, den glasuren har manglende info. Ble tørr så måtte tilsette litt vann for å få den myk.

  • Margot Waardal
    Svar
    Skrevet på19:12, 10. januar 2023

    Fant ikke oppskrift på vaniljekrem?

  • Henrikke Kalheim
    Svar
    Skrevet på15:03, 4. februar 2023

    Hei, kan en bruke oboy pulver i stede for bakekakao og kaffe. (Er ikke glad i kaffe eller bakekakao)? Men da må jeg sikkert adde noe væske i stede for kaffen?

  • Jorunn Johansen
    Svar
    Skrevet på12:39, 11. februar 2023

    Ønsker gjerne oppskrift på den kaken.

      • Reidun Havsøy
        Svar
        Skrevet på14:28, 10. januar 2024

        Kan jaka fryses

  • Helene Fauske
    Svar
    Skrevet på08:18, 12. februar 2023

    Hei! Gøy å lese om bedehus-minnene dine. Jeg kjenner meg igjen der. Tropisk aroma var nedtur. Vi gikk bestandig for mammas melisboller.
    Tusen takk for kjempefine oppskrifter! Du er super!

  • May Kristin O
    Svar
    Skrevet på13:01, 16. mai 2023

    Du dynker ikke bunnen i det hele tatt?

  • Line Stette
    Svar
    Skrevet på11:50, 10. februar 2024

    Hei. Kan denne kaken lages dagen før? Jeg skal lage den glutenfri da.

  • Gro Ingerø
    Svar
    Skrevet på15:21, 5. mars 2024

    Baket denne i dag, gikk veldig greit både med kremene og kaka, står nå sånn at den setter seg! Tror denne er veldig god👍 Takk for super oppskrift👍

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...