- Krem.no - https://krem.no -

Grove ruter

I sommer fikk jeg en oppskrift av min gamle lærer, kalt Kalsongbrød. Det lagde han etter å ha hørt om hvordan jeg hadde begynt å bake med tangzhong. Oppskriften inneholder skålding av rugmel. Det er på en måte tangzhong på norsk. Det gjør brødet saftig. Brødet er veldig populært, men flere sliter med at det er vanskelig å steke, det klapper lett sammen og får rårand. Av den grunn tenkte jeg at brødet kunne lages på en annen måte, en måte det var lettere å få gjennomstekt. Så jeg dro fram den store langpanna som følger med ovnen.

Har justert litt på oppskriften og flyttet litt på væskemengden ettersom det var litt vanskelig å få alt som skulle bløtlegges helt fuktig.

Hell deigen ut i langpannen og ta litt olje på hendene, så bare klemmer du deigen ut. Har du ikke langpanne i den størrelsen jeg bruker, klem den ut på et bakebrett eller i en annen langpanne. Bare husk å forlenge steketiden dersom deigen blir tykkere enn 2 cm.

Rutene er IKKE særlig tykke, men tykke nok til å kunne deles i to og spises med pålegg. Kan gjerne fryses.


Vil du se trinn for trinn bilder på hele bakeprosessen ser du det her.

Grove ruter (ca. 30 stk)

Lag først skålding:
60 g siktet rugmel
2.5 dl kokende vann.
Røres sammen i bakebollen.

Bløtlegg i ca. 20 min
200 g sammalt hvete grov
200 g sammalt rug grov
3.5 dl vann (ikke varmt)
Rør alt raskt sammen i en egen bolle så det blir fuktig. La stå på benken.

Tilsett så:
300 g hvetemel
1 pk tørrgjær eller 50 g fersk
10-12 gram salt (4 ts) salt
1/2 dl olje (for eksempel raps/soya/ olivenolje)
2.5 dl vann (lunkent)

Slik gjør du:
1. Lag skålding og bløtlegg grovt mel.
2. Ha avkjølt skålding og bløtlagt mel + resten av ingrediensene i bakebollen. Sett i eltekrok og rør sammen. Stopp og skrap ofte opp fra bunnen for at alt skal bli godt blandet.
3. Elt sammen i ca. 15 minutter.
4. La stå under plast på benken i ca. 1 time.
5. Fordel deig i en langpanne (innvendige mål 35 x 43 cm), jeg brukte den som følger med ovnen. Ha bakepapir i bunnen.
6. Fordel deigen ut i langpannen ved hjelp av hendene dine (olje dem inn). Marker ruter i deigen.
6. Etterhev i ca. 45 min til 1 time (avhengig av hvor varmt det er i rommet/ hvor varm deig du har)
7. Stek på nest nederste rille på 240 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.

Lot deigen hvile i bakebollen på benken en time under plast. Her har deigen stått ca. en time.
Klem deigen ut i langpanna. Ta litt olje på hendene. Bruk gjerne litt olje på deigskrapen også og klem godt ned, sånn at du deler deigen i firkanter.
Klar til steking. Min deig var ikke varm, jeg brukte dessuten tørrgjær, noe som gjorde at jeg etterhevet 1.5 timer. Drysset litt havregryn på toppen.
Ferdig! Satte inn på 280 grader (litt lavt ned i ovnen) og senket til 240 med det samme. Stekte 17 minutter på varmluft. Din ovn er kanskje annerledes? Hvis du lurer på om det er ferdig stekt, bruk et termometer og sjekk om det er 98 grader inni.
Dra over på rist så snart du kan, da unngår du at fuktigheten slår opp i brødet igjen. Rutene er ikke høye, men akkurat passe til å smøre med pålegg. Kan gjerne fryses.