- Krem.no - https://krem.no -

Juleboller

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Lekker, julete gjærbakst. Vaniljekrem eller marsipanfyll? Du velger!

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Mange har bedt om julete gjærbakst, og her, mine venner, her kommer det mest julete jeg kom på å lage: julestjerner! I midten har jeg laget en marsipanfylling med litt appelsinlikør, men for all del, lag gjerne vaniljekrem hvis du heller foretrekker det.

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_column_text]Flere har spurt om jeg kan bake noe julete i gjærdeig, og lenge har jeg grublet på hva jeg skulle finne på. Jeg hadde maibollene i tankene da jeg kom på å bruke en hjerteutstikker for å få den rette bladformen. Formen bør ikke være for stor, da blir bollene for store. Min utstikker er ca. 6 cm.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Fyllet er laget av marsipan. Jeg valgte den jeg liker best, nemlig marsipanen med 50% mandler. Er du i Sverige kan du kjøpe mandelmassa. Massen er ikke særlig søt, så tilsett gjerne litt sukker om du vil. Er den romtemperert kan du bare blande marsipan, eggehvite og likør sammen med hendene, hvis ikke du vil det, bruk en grind i en bakemaskin og bland sammen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Boller – grunnoppskrift
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt

[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text]Marsipanfyll:
250 g marsipan 50% mandler
1 eggehvite (ca. 30 g)
2-4 ss Grand Marnier
evt. 60-70 g sukker om du ønsker fyllet litt søtere
valgfritt: 1 ss revet appelsinskall
Kna alt sammen med hendene. Ha evt over i en sprøytepose (eller legg på fyllet med en skje)

Eller ca. 1/2 porsjon VANILJEKREM

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

 


Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Del deigen i to, kjevle den ca. 2-3 mm tykk. Stikk ut hjerter, klem sammen øverst og sett sammen til blomster. Bruk 5 hjerter per blomst. Fest sammen med litt vann om deigen tørker ut. Gjør det samme med siste halvpart av deigen.
8. Settes til etterheving i ca. 30 minutter. Lag en fordypning i midten av bollene og ha på marsipanfyll eller vaniljekrem. Pensle med egg og strø evt. på litt perlesukker.
9. Stekes på nederste rille på  220 grader varmluft i ca.7-8 minutter eller på
10. Avkjøl på rist.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»10702″ img_size=»large»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»10701″ img_size=»large»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Kjevle deigen ca. 2-3 mm tykk. Løft deigen, slik at den ikke er strekt mens du stikker ut. Hjerteformen min er ca. 6 cm høy. Stikk ut 5 hjerter til en blomst.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_single_image image=»10703″ img_size=»large»][vc_column_text]Etter at julestjernene er ferdig hevet, legg på marsipanmasse og pensle med egg. Strø på perlesukker om ønskelig. Stek på 220 grader i 7-8 min (varmluft).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_single_image image=»10704″ img_size=»large»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Etter at de er stekt, avkjøl på rist. Disse bollene er forresten fine å fryse.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»10705″ img_size=»large»][/vc_column][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»10706″ img_size=»large»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Lagde noen enkle boller til slutt. fylte med marsipan, penslet med egg og strødde på litt perlesukker.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_single_image image=»10708″ img_size=»large»][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]