Vaniljekrem – grunnoppskrift

Vaniljekrem – grunnoppskrift

Picture

Picture

Bilde

Jeg er en sånn som får vann i munnen bare jeg hører ordet vaniljekrem. Det er en krem som kan brukes til å lage så uendelig mye godt! Jeg nevner: Linser, napoleonskake, fruktterter, fyll til kringler og profitorolls, fyll i bløtkaker – med masse mer. Du må gjerne kjøpe ferdig, eller lage av pulver – det er ditt valg, men min påstand er; har du først smakt den ekte, fløyelsmyke vaniljekremen med små knasende vaniljefrø, ja da tror jeg du er solgt. Vanskelig sier du? Ikke etter å ha sett fremgangsmåten her!
Jeg begynner med å finne frem alle ingrediensene. Melk, fløte, maisennamel, sukker, egg og vanilje. Ekte vanilje skal det være. Bruk gjerne noen kroner ekstra på en god vaniljestang. Dersom den føles litt “tung”, er fuktig, glinsende og myk har du funnet en god vaniljestang. Er den tørr, lett og sprø når du skjærer den i to – styr unna. Husk at du kan skylle en brukt vaniljestang etter bruk. Tørk den og ha den på et lukket glass med sukker. Da har du et glass med verdens beste vaniljesukker.
Picture

Vaniljekrem

Melk/fløte 1/2 liter (2.5 dl melk + 2.5 dl fløte)
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.

2. Hell melken/fløten i en kjele.

3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen)

4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.

5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.

6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.

Picture

Som du ser bruker jeg ikke en halv vaniljestang engang til denne oppskriften. Det er fordi disse vaniljestengene er så kraftige og fulle av smak, så en kvart holder (etter min smak). Splitt den i to og skrap ut de små frøene inni. Dette er vaniljefrø som gir den fantastiske smaken. Alt skal med oppi kjelen med fløtemelk. Også stangen.
Picture

Ha i vaniljestang og frø
Picture

Fløtemelk og eggeblanding
Picture

Kokende melk has i eggeblanding
Vaniljestang og frø has i kjelen med fløtemelk. Bland sammen eggeplommer, sukker og maisennamel i en egen beholder. Bland godt! Rør i kjelen hele tiden mens du koker opp melken. Når den bobler, heller du litt av den kokende melken i eggeblandingen.
Picture

Hell alt tilbake i kjelen igjen
Picture

Rør kraftig til det bobler og tykner
Picture

Ønsket konsistens!
Rør godt og hell straks alt tilbake i kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og rør godt hele tiden. Nå skal kremen tykne. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. (Skulle kremen skille seg kan du prøve å kjøre den sammen i en stavmikser). Hell kremen over i en beholder med stor flate.
Picture

Det er viktig å avkjøle kokt vaniljekrem hurtig. Hell derfor kremen på en stor tallerken, eller i en stor beholder og kle med plastfolie (gjerne når den er kokende varm). Sett den så rett inn i kjøleskap/ til avkjøling.  La gjerne vaniljestangen være i mens du avkjøler. Husk at vaniljekremen bør bli helt gjennomkald dersom den skal blandes med for eksempel pisket krem.

102 Comments
  • Sigrun
    Reply
    Posted at 23:28, 18. February 2017

    Laget vaniljekremen for å ha i en rullekake. Den ble veldig stiv etter den ble avkjøt! Kan jeg ha kokt den for lenge? Prøvde å ta i litt kald melk for å tynne ut og kjøre med stavmikser, men ble litt rar konsistens. Smaken var fortsatt god.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 10:26, 19. February 2017

      Hei Sigrun
      Konsistensen blir stiv etter avkjøling, men det er meningen at den skal røres opp (med en visp). Da vil noe av stivelsen brytes ned, slik at den blir til en krem igjen. Om du ønsker en mindre stiv krem kan du redusere mengde maisennamel neste gang. Lykke til!

  • Marit-Anne
    Reply
    Posted at 14:53, 23. April 2017

    Laget ei Ritzkake i god tid før påske, og satt igjen med masse eggeplommer. Tok sjansen på å lage vaniljekremen her, og puttet den i fryseboksen. Tok den opp og tinte den i kjøleskapet. Var spent på om den hadde skilt seg, men det var bare bittelitt væske i hjørnet på boksen. Jeg gav sausen en runde med håndmikseren, og den ble som fløyel. Tilsatte pisket fløte og gelatinplater. Nydelig på nevnte kake. Gratulerer med bok, forresten. Du har flotte oppskrifter.

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 15:09, 23. April 2017

      Altså, jeg blir jo bare så glad for at det finnes kommentarfelt! Tusen takk Marit-Anne, da veit vi jo at det faktisk går an å fryse den, at det kan gå bra. Jeg har jo kun erfart at den ble suppe etter opptining, men takket være din kommentar så skal jeg putte vaniljekremen i fryseren igjen og gjøre som du har gjort. Ære være dere følgere som deler. Takk!

  • Kitty
    Reply
    Posted at 09:29, 5. May 2017

    Hei, kan man bruke lettmelk i denne oppskriften?
    Så veldig god ut!!
    🙂 🙂

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:34, 5. May 2017

      Helst helmelk, men ja det går med lettmelk også.

      • Kitty
        Reply
        Posted at 14:02, 9. May 2017

        Er lite spørsmål til, hihi
        Er det mulig å bruke potetmel isteden for maizena?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 14:10, 9. May 2017

      Potetmel tåler ikke koking (da blir den tynn igjen), dessuten blir konsistensen seig, mens maisenna gjør at vaniljekremen tykner. Så, svaret er – tja? Jeg ville brukt maisenna.

  • Therese Ekremsæter
    Reply
    Posted at 23:52, 16. May 2017

    Fantastisk god og enkel vaniljekrem! Denne går i oppskriftspermen gitt 🙂

  • Mona Wahlstrøm
    Reply
    Posted at 11:37, 5. October 2017

    Fin og grei oppskrift. Jeg lagde to porsjoner til to forskjellige kaker. Jeg liker å blande denne med pisket krem når den er avkjølt og bruker gjerne noen plater gelatin. Da holder den seg stiv og fin også når jeg fryser ned kaken. Det må jeg gjøre denne gangen, siden kakene lages noen dager på forhånd. Blir stresset når jeg har lovet andre å komme med en kake. (Kjenner stresset. Det kan jo skjære seg).

  • Hanne
    Reply
    Posted at 15:10, 17. March 2018

    Vi bor i Brasil og her får vi ikke kjøpt ferdig vaniljekrem, så da datteren min ønsket seg bløtkake med vaniljekrem til bursdagen var det bare å google oppskrift. Jeg kom over din og må innrømme jeg trodde ikke helt at jeg ville klare det. Men, det gjorde jeg – for en fantastisk vaniljekrem og så lett å lage!!! Tusen takk!!!!

    • KOnditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:23, 18. March 2018

      Bare hyggelig – kos dere med den! Og ha det fint i Brasil 🙂

  • Guro
    Reply
    Posted at 23:02, 17. March 2018

    Hei Elin! Jeg bor også i Brasil (slik som forrige som kommenterte) og måtte ty til denne oppskriften da jeg skulle lage skolebrød i dag. Kremen ble supergod, tusen takk for oppskrift!

    • KOnditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:25, 18. March 2018

      Det var da voldsomt – to fra Brasil på samme dag! Værsågod Guro. Kos deg i Brasil (du også – haha)

  • Monica
    Reply
    Posted at 09:20, 22. March 2018

    Kan denne vaniljekremen fryses? Bare sånn i tilfelle jeg ikke klarer å spise alt 😉

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:42, 22. March 2018

      Vaniljekrem tåler frysing dårlig fordi stivelsen brytes ned (gjør den rennende ved opptinging). Legger du godviljen til kan den imidlertid til nød brukes etter opptining i en gjærdeig..

  • Tove
    Reply
    Posted at 18:54, 25. March 2018

    Kan jeg bruke hvetemel i stedet for maizena?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 12:00, 3. April 2018

      Det vil jeg ikke anbefale.

  • Posted at 01:56, 4. April 2018

    Hei! Jeg ville bare si ifra om at jeg nå har brukt en vaniljekrem som har vært fryst og den hadde akkurat samme konsistens og smak som før nedfrysning. Helt supert!

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 09:08, 4. April 2018

      Overraskende. Takk for tilbakemelding!

  • Cheryl
    Reply
    Posted at 18:00, 21. May 2018

    Bra oppskrift! Nydelig vaniljekrem! Takk. 🙂
    Lurer på om jeg får lov til å skrive ut oppskriften?
    Mvh
    Cheryl

    • k-elin
      Reply
      Posted at 09:46, 22. May 2018

      ja, gjør nå endelig det..

  • Hina Iqbal Khokhar
    Reply
    Posted at 07:45, 6. December 2018

    Hei Elin 🙂 Kan vaniljekremen nedfryses? Om ikke – hvor lenge kan kremen oppbevares i kjøleskapett den begynner å slippe væske og blir dårlig?

    • Elin Krem.no
      Reply
      Posted at 09:02, 6. December 2018

      Vaniljekrem egner seg ikke særlig for frysing, den kan ofte bli rennende etter opptining fordi stivelsen brytes ned. Kremen kan oppbevares i kjøleskap 3-4 dager.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits