Din handlekurv er nå tom!
DBS – Den beste sjokoladekaka
Den beste sjokoladekaka! Det ble navnet på denne herligheten av ei kake. Tipset kom fra venninna mi, som faktisk ikke bor så langt fra Sandnes, der de ekte DBS’ene en gang ble laget.
Jeg har laget en bunn som både er saftig og lett. Kakebunnen har jeg justert over flere år, og først nå føler jeg den «sitter». Den er også brukt her – i en pære/sjokoladekake.
Den trenger ganske lang tid i ovnen, og det er en viss fare for at den kan bli tørr dersom den steker for lenge. Det går fint så lenge du dynker den. Jeg dynket ikke min kake (den var veldig god uten dynk), men vil du ha en saftigere kake – gjør det.
Kremen er en grunnleggende sjokoladekrem laget med smør, sjokolade og kremost. Jeg brukte både lys og mørk sjokolade, men liker du melkesjokolade best, bruk bare lys, eller bare mørk dersom du vil ha en kraftigere sjokoladesmak.
Som dere ser har jeg delt kakebunnen i tre deler. Det er helt opp til deg om du vil dele den en eller to ganger. Bruk bare litt mer krem i kaka hvis du velger ett lag.
Dekoren er enkel – jeg brukte en palett og dro den litt rundt. Kulene er fra Dr. Oetker.
Oppbevares kjølig og er holdbar i en uke eller to, minst.
DBS – Den beste sjokoladekaka (form ca. 22 cm)
5 egg
200 g sukker
50 g mørk sjokolade
135 g smør/margarin
3 ss flytende kaffe
150 g hvetemel
15 g kakao
1.5 ts bakepulver
Sjokoladekrem
100 g mykt smør
120 g melis
200 g kremost, nøytral (eksempel Philadelphia)
200 g sjokolade (1 plate lys, 1 plate mørk – eller velg selv)
3 ss flytende kaffe
2 ts vanilesukker
Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker. Pisk så lenge at det blir en tykk konsistens.
2. Mens eggedosisen pisker, vei opp smør/margarin og hakket sjokolade. Hell på kaffe. Smelt i mikroovn eller over vannbad.
3. Hell blandingen i eggedosisen og rør sammen (bland sammen men ikke rør for mye/ for lenge)
4. Ta ut visp og sikt inn mel, kakao og bakepulver. Sikt inn litt etter litt. Vend inn med en slikkepott, eller kjør på sakte fart med mikseren.
5. Hell kakerøra i en springform ca. 22 cm.
6. Stek på 180 grader, varmluft, midt i ovnen. Eller 175 grader over/undervarme. Steketid ca. 30-40 minutter. Bruk en bakepinne for å sjekke når bunnen er ferdig. Henger det deig på? Stek videre.
7. KREM: Pisk sammen mykt smør, melis og vaniljesukker med en håndmikser. Pisk til du får en lys farge. Tilsett kremosten. Pisk til det er godt blandet. Smelt sjokolade og kaffe sammen i mikroovn eller over vannbad. Ikke rør for mye, bare la det smelte og hell alt i smør/kremostblandingen. Pisk til du har en glatt, glinsende krem. PS. Husk å skrape ned fra kanter og fra bunnen.
Montering:
Del avkjølt kakebunn i to eller tre. Dynk den gjerne med litt jus, sprite eller annen søt brus med frisk smak. Stryk på krem mellom lag(ene). Ha et godt lag med krem utenpå kaken. Lag et mønster med paletten (stekespade) og legg på kuler av gull og sølv eller annen dekor du ønsker. Oppbevares i kjøleskap. Holdbarehet: 1-2 uker minst. Kaka kan fryses.
Silje
Ser heilt nydelig ut! Må testes😊 men hva evt dynker du sjokoladekake med?
Elin Krem.no
Står i teksten!
Keth Helen Halvorsen
Tusen takk skjønne deg for deling av fantastiske oppskrifter og utrolig flott forklaring på alle oppskrifter.🥰Du er bare fantastisk👏👏👏😍🌹🌹🌹🌹🌹
Lise kalvøy
Finner ikke svar på dette jeg heller 😅
Elin Krem.no
Montering:
Del avkjølt kakebunn i to eller tre. Dynk den gjerne med litt jus, sprite eller annen søt brus med frisk smak.
Astrid Helene Zakariassen
Melange eller ekte smør?
Elin Krem.no
Det er valgfritt. Jeg foretrekker smør i kremen.
Kari
Fungerer denn kremen i sprøytepose?
Elin Krem.no
Ja, men den er bløt.
Janne
Hvilken type smør bruker du?
Elin Krem.no
Bruker meierismør i kremen. Bruk det du liker.
Linn Hoskelsen
Jeg har bakt og familien spist den opp. Falt greit i smak. Jeg laget pulverkaffe, og den var i sterkeste laget. Samtidig var min blanding av mørk og lys sjokolade i mørkeste laget. Lærdom. Takk for inspirerende oppskrift med bilder og forklaring.
Elin Krem.no
Går ut i fra at det var kremen du mente? Hvis du ikke vil ha kaffesmaken, bruk bare vann.
Linn Hoskelsen
Mhm, mente i kremen. Tror kaffe gjør seg i lag med sjokoladen, må bare ikke overdrive styrken. Kaken blir kanskje mer barnevennlig med vann fremfor kaffe.
Anne Josdal
Hei 🙂
Jeg får alltid kakesmuler i kremen når jeg skal smøre opp kaken rundt kanten. Tips hvordan man kan unngå det? Nydelig oppskrift 🤩🤩🤩
Elin Krem.no
Vanskelig å unngå, men jeg stryker av kniven på bollen for å få bort smuler og tar «ny» krem.
Helene Bickmore
Noe som kan funke for å unngå smulete glasur/krem er å ta på et veldig tynt lag med krem over hele kaken først. Gjør ingenting om det første laget blir litt smulete. Så ta på resten av kremen over første laget.
Elin Krem.no
veldig smart!
Anne Margrethe
Skal prøve denne i sommer, men må lage den noen uker i forveien. Fryser du kaka med glasur, eller bør man vente med å ta på glasuren til dagen den serveres?
Elin Krem.no
Begge deler går fint.
Per Arne Ensby
Fantastisk – bærer sitt navn med rette!
Jeg har forelsket meg i Santa Marias ‘Cacao & Chili’ krydder IG klarte ikke å dy meg fra å ha i en solid dæsj eller to i kaken – og det satte en ekstra spiss! (Funker også i ostekake! ) 🤪
Takk for at du deler disse guidene til gode smaksopplevelser for amatører som meg! 👍🎶
Hilde Ridola
Hei:) Bruker du bakekakao eller vanlig? Gleder meg til å teste en for meg ny, helt sikkert supergod, oppskrift fra deg:)
Elin Krem.no
Jeg bruker helst bakekakao 🙂
Åse Indrøy Hansen
Hei. Takk for en super oppskrift på en nydelig sjokoladekake, en festkake. Har fulgt dine råd og lest på « kunnskapsmandag» ang. pisking av forskjellige deiger. Og i dag ble kaken så høy og fin at jeg kunne dele den i 4. Det har aldri skjedd meg før. Nå skal den stå å bli saftig og smakfull til feiring av en 80 årsdag om to dager.
Takk for Krem-Elin.
Mvh
Åse
Annette Carlsen
Vil gjerne bake i 26 cm s rundform. Hvordan øke mengdene i oppskriften?
Elin Krem.no
Gang den opp en halv gang