Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

DBS – Den beste sjokoladekaka

DBS – Den beste sjokoladekaka

Den beste sjokoladekaka! Det ble navnet på denne herligheten av ei kake. Tipset kom fra venninna mi, som faktisk ikke bor så langt fra Sandnes, der de ekte DBS’ene en gang ble laget.

Jeg har laget en bunn som både er saftig og lett. Kakebunnen har jeg justert over flere år, og først nå føler jeg den «sitter». Den er også brukt her – i en pære/sjokoladekake.

Den trenger ganske lang tid i ovnen, og det er en viss fare for at den kan bli tørr dersom den steker for lenge. Det går fint så lenge du dynker den. Jeg dynket ikke min kake (den var veldig god uten dynk), men vil du ha en saftigere kake – gjør det.

Kremen er en grunnleggende sjokoladekrem laget med smør, sjokolade og kremost. Jeg brukte både lys og mørk sjokolade, men liker du melkesjokolade best, bruk bare lys, eller bare mørk dersom du vil ha en kraftigere sjokoladesmak.

Som dere ser har jeg delt kakebunnen i tre deler. Det er helt opp til deg om du vil dele den en eller to ganger. Bruk bare litt mer krem i kaka hvis du velger ett lag.

Dekoren er enkel – jeg brukte en palett og dro den litt rundt. Kulene er fra Dr. Oetker.

Oppbevares kjølig og er holdbar i en uke eller to, minst.

DBS – Den beste sjokoladekaka (form ca. 22 cm)
5 egg
200 g sukker
50 g mørk sjokolade
135 g smør/margarin
3 ss flytende kaffe
150 g hvetemel
15 g kakao
1.5 ts bakepulver

Sjokoladekrem
100 g mykt smør
120 g melis
200 g kremost, nøytral (eksempel Philadelphia)
200 g sjokolade (1 plate lys, 1 plate mørk – eller velg selv)
3 ss flytende kaffe
2 ts vanilesukker

Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker. Pisk så lenge at det blir en tykk konsistens. 
2. Mens eggedosisen pisker, vei opp smør/margarin og hakket sjokolade. Hell på kaffe. Smelt i mikroovn eller over vannbad. 
3. Hell blandingen i eggedosisen og rør sammen (bland sammen men ikke rør for mye/ for lenge)
4. Ta ut visp og sikt inn mel, kakao og bakepulver. Sikt inn litt etter litt. Vend inn med en slikkepott, eller kjør på sakte fart med mikseren.
5. Hell kakerøra i en springform ca. 22 cm.
6. Stek på 180 grader, varmluft, midt i ovnen. Eller 175 grader over/undervarme. Steketid ca. 30-40 minutter. Bruk en bakepinne for å sjekke når bunnen er ferdig. Henger det deig på? Stek videre.
7. KREM: Pisk sammen mykt smør, melis og vaniljesukker med en håndmikser. Pisk til du får en lys farge. Tilsett kremosten. Pisk til det er godt blandet. Smelt sjokolade og kaffe sammen i mikroovn eller over vannbad. Ikke rør for mye, bare la det smelte og hell alt i smør/kremostblandingen. Pisk til du har en glatt, glinsende krem. PS. Husk å skrape ned fra kanter og fra bunnen.

Montering:
Del avkjølt kakebunn i to eller tre. Dynk den gjerne med litt jus, sprite eller annen søt brus med frisk smak. Stryk på krem mellom lag(ene). Ha et godt lag med krem utenpå kaken. Lag et mønster med paletten (stekespade) og legg på kuler av gull og sølv eller annen dekor du ønsker. Oppbevares i kjøleskap. Holdbarehet: 1-2 uker minst. Kaka kan fryses.

Dette er en bunn som starter med egg og sukker. Det er for å gjøre den så luftig som mulig.
Av den grunn vender jeg inn det tørre med en slikkepott, så mest mulig av luften bevares.
Bunnen min sto i nesten 45 minutter. Den vil synke noe sammen etter steking.
Del bunnen i to eller tre deler. Skjær gjerne bort toppen dersom den blir litt for høy.
For å gjøre smøret raskt mykt: bruk en ostehøvel.
Smelt sjokolade med kaffe, unngå å røre for mye i det! Pisk sammen melis og smør.
Når smør og melis er pisket lyst, tilsett kremost.
Tilsett så smeltet sjokolade.
Bruk en slikkepott og skrap ned fra sidene og fra bunnen.
Evt. dynk før du smører på krem mellom lagene. Pass på å ha nok til å stryke opp kaken utenpå.
Lag et mønster på toppen med en palett eller en slikkepott.
Dekorer etter ønske.
Settes kjølig frem til servering.
Kaka smaker etter min mening best temperert. Ta den derfor ut fra kjøleskapet litt før den skal spises.
5 based on 6 reviews
26 Kommentarer
  • Silje
    Svar
    Skrevet på07:19, 14. april 2023

    Ser heilt nydelig ut! Må testes😊 men hva evt dynker du sjokoladekake med?

      • Skrevet på19:52, 15. april 2023

        Tusen takk skjønne deg for deling av fantastiske oppskrifter og utrolig flott forklaring på alle oppskrifter.🥰Du er bare fantastisk👏👏👏😍🌹🌹🌹🌹🌹

    • Lise kalvøy
      Svar
      Skrevet på13:06, 15. april 2023

      Finner ikke svar på dette jeg heller 😅

      • Astrid Helene Zakariassen
        Svar
        Skrevet på18:32, 14. juni 2023

        Melange eller ekte smør?

  • Kari
    Svar
    Skrevet på15:55, 14. april 2023

    Fungerer denn kremen i sprøytepose?

  • Janne
    Svar
    Skrevet på18:14, 15. april 2023

    Hvilken type smør bruker du?

  • Linn Hoskelsen
    Svar
    Skrevet på22:43, 15. april 2023

    Jeg har bakt og familien spist den opp. Falt greit i smak. Jeg laget pulverkaffe, og den var i sterkeste laget. Samtidig var min blanding av mørk og lys sjokolade i mørkeste laget. Lærdom. Takk for inspirerende oppskrift med bilder og forklaring.

      • Linn Hoskelsen
        Svar
        Skrevet på18:25, 16. april 2023

        Mhm, mente i kremen. Tror kaffe gjør seg i lag med sjokoladen, må bare ikke overdrive styrken. Kaken blir kanskje mer barnevennlig med vann fremfor kaffe.

  • Anne Josdal
    Svar
    Skrevet på13:14, 5. mai 2023

    Hei 🙂
    Jeg får alltid kakesmuler i kremen når jeg skal smøre opp kaken rundt kanten. Tips hvordan man kan unngå det? Nydelig oppskrift 🤩🤩🤩

    • Helene Bickmore
      Svar
      Skrevet på13:46, 27. mai 2023

      Noe som kan funke for å unngå smulete glasur/krem er å ta på et veldig tynt lag med krem over hele kaken først. Gjør ingenting om det første laget blir litt smulete. Så ta på resten av kremen over første laget.

  • Anne Margrethe
    Svar
    Skrevet på14:09, 9. juli 2023

    Skal prøve denne i sommer, men må lage den noen uker i forveien. Fryser du kaka med glasur, eller bør man vente med å ta på glasuren til dagen den serveres?

  • Per Arne Ensby
    Svar
    Skrevet på18:12, 15. juli 2023

    Fantastisk – bærer sitt navn med rette!
    Jeg har forelsket meg i Santa Marias ‘Cacao & Chili’ krydder IG klarte ikke å dy meg fra å ha i en solid dæsj eller to i kaken – og det satte en ekstra spiss! (Funker også i ostekake! ) 🤪

    Takk for at du deler disse guidene til gode smaksopplevelser for amatører som meg! 👍🎶

  • Hilde Ridola
    Svar
    Skrevet på10:16, 7. august 2023

    Hei:) Bruker du bakekakao eller vanlig? Gleder meg til å teste en for meg ny, helt sikkert supergod, oppskrift fra deg:)

  • Åse Indrøy Hansen
    Svar
    Skrevet på16:49, 4. januar 2024

    Hei. Takk for en super oppskrift på en nydelig sjokoladekake, en festkake. Har fulgt dine råd og lest på « kunnskapsmandag» ang. pisking av forskjellige deiger. Og i dag ble kaken så høy og fin at jeg kunne dele den i 4. Det har aldri skjedd meg før. Nå skal den stå å bli saftig og smakfull til feiring av en 80 årsdag om to dager.
    Takk for Krem-Elin.
    Mvh
    Åse

  • Annette Carlsen
    Svar
    Skrevet på15:10, 5. mars 2024

    Vil gjerne bake i 26 cm s rundform. Hvordan øke mengdene i oppskriften?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...