Vaniljekrem – grunnoppskrift

Vaniljekrem – grunnoppskrift

Picture
Picture
Bilde
Jeg er en sånn som får vann i munnen bare jeg hører ordet vaniljekrem. Det er en krem som kan brukes til å lage så uendelig mye godt! Jeg nevner: Linser, napoleonskake, fruktterter, fyll til kringler og profitorolls, fyll i bløtkaker – med masse mer. Du må gjerne kjøpe ferdig, eller lage av pulver – det er ditt valg, men min påstand er; har du først smakt den ekte, fløyelsmyke vaniljekremen med små knasende vaniljefrø, ja da tror jeg du er solgt. Vanskelig sier du? Ikke etter å ha sett fremgangsmåten her!
Jeg begynner med å finne frem alle ingrediensene. Melk, fløte, maisennamel, sukker, egg og vanilje. Ekte vanilje skal det være. Bruk gjerne noen kroner ekstra på en god vaniljestang. Dersom den føles litt «tung», er fuktig, glinsende og myk har du funnet en god vaniljestang. Er den tørr, lett og sprø når du skjærer den i to – styr unna. Husk at du kan skylle en brukt vaniljestang etter bruk. Tørk den og ha den på et lukket glass med sukker. Da har du et glass med verdens beste vaniljesukker.

Picture

Vaniljekrem

Melk/fløte 1/2 liter (2.5 dl melk + 2.5 dl fløte)
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.

2. Hell melken/fløten i en kjele.

3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen)

4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.

5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.

6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.

Picture

Som du ser bruker jeg ikke en halv vaniljestang engang til denne oppskriften. Det er fordi disse vaniljestengene er så kraftige og fulle av smak, så en kvart holder (etter min smak). Splitt den i to og skrap ut de små frøene inni. Dette er vaniljefrø som gir den fantastiske smaken. Alt skal med oppi kjelen med fløtemelk. Også stangen.

Picture

Ha i vaniljestang og frø

Picture

Fløtemelk og eggeblanding

Picture

Kokende melk has i eggeblanding

Vaniljestang og frø has i kjelen med fløtemelk. Bland sammen eggeplommer, sukker og maisennamel i en egen beholder. Bland godt! Rør i kjelen hele tiden mens du koker opp melken. Når den bobler, heller du litt av den kokende melken i eggeblandingen.

Picture

Hell alt tilbake i kjelen igjen

Picture

Rør kraftig til det bobler og tykner

Picture

Ønsket konsistens!

Rør godt og hell straks alt tilbake i kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og rør godt hele tiden. Nå skal kremen tykne. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. (Skulle kremen skille seg kan du prøve å kjøre den sammen i en stavmikser). Hell kremen over i en beholder med stor flate.

Picture Det er viktig å avkjøle kokt vaniljekrem hurtig. Hell derfor kremen på en stor tallerken, eller i en stor beholder og kle med plastfolie (gjerne når den er kokende varm). Sett den så rett inn i kjøleskap/ til avkjøling.  La gjerne vaniljestangen være i mens du avkjøler. Husk at vaniljekremen bør bli helt gjennomkald dersom den skal blandes med for eksempel pisket krem.
4.8 based on 4 reviews
141 Kommentarer
  • Anne Mette
    Svar
    Skrevet på14:12, 12. januar 2013

    Hei! Kjekt å se en ekte oppskrift på vaniljekrem. I morgen skal jeg i gang og prøve meg på vidunderet 🙂

    • Anne Mette
      Svar
      Skrevet på03:21, 13. januar 2013

      Nydelig smak og konsistens! Men jeg må muligens bruke stavmikser neste gang da det var vanskelig å helle fløtemelk og røre i bolla samtidig…. Noe som medførte litt småklumper. Men fullt brukbar i skolebollene 🙂

    • Jan Grøsfjeld
      Svar
      Skrevet på09:18, 9. januar 2015

      Fungerer helt utmerket.

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på11:31, 13. januar 2013

    Hei Anne Mette! Dra kjelen av plata mens du heller fløtemelken/ eggeblandingen tilbake. Så unngår du kanskje klumper neste gang 🙂

  • Ellen Steen
    Svar
    Skrevet på07:03, 9. mai 2013

    Hei!
    Har du en god oppskrift på hjemmelaget vaniljekrem som er melkefri? 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:12, 9. mai 2013

      Hei Ellen. Det har jeg dessverre ikke! Men prøv å søk på nett. Ser det kommer opp mange treff… 🙂

      • Ellen Steen
        Svar
        Skrevet på10:48, 9. mai 2013

        Takk for svar! Har søkt, finner veldig mye forskjellig, så får bare teste meg litt frem antar jeg! ^^ Har laget ut fra din oppskrift før, vaniljekremen ble veldig god!! Kan jo teste den også med melkealternativer 🙂

    • Bente
      Svar
      Skrevet på14:17, 19. juni 2014

      Jeg lager denne kremen med laktosefri melk og fløte og det funker kjempefint. Synes den smaker kjempegodt med disse alternativene. (Har jeg jo aldri smakt den med vanlig melk da)

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på02:28, 20. juni 2014

        Flott å høre Bente!

    • Azita K.
      Svar
      Skrevet på13:29, 12. mai 2016

      Hei! Når jeg lager vaniljekrem og eggekrem bruker jeg Oatly Havrefløte som erstatning for melk/fløte i oppskriftene. Dette fungerer supert, og det er ingen som merker noe kvalitetsforskjell på resultatet:-) Men anbefaler deg å holde deg til Oatly merket, har hatt varierende resultater med andre typer. Denne får du i alle fall kjøpt på Meny, og kanskje på Rema. Lykke til!

    • Darja
      Svar
      Skrevet på12:01, 11. mai 2017

      I steden av melk bruk bare kokosmelk. Det blir en extra deilig vaniljekrem. Jeg gjøre sant og det gir en nydelig smak.

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på11:55, 9. mai 2013

    Ja, det syntes jeg var et godt forslag 😉

  • Pia
    Svar
    Skrevet på23:50, 5. oktober 2013

    Nydelig, deilig og så enkelt!! Tusen takk for flott oppskrift og forklaring, dette ble jo fantastisk godt!:)

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på03:51, 6. oktober 2013

    Takk for hyggelig kommentar Pia 🙂 Dette er også min favoritt!

  • Liv
    Svar
    Skrevet på04:57, 10. november 2013

    Blir aldri og kjøpe ferdig vaniljekrem igjen! Denna oppskriften var fantastisk god – tusen takk for at du deler med deg!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på05:46, 10. november 2013

      Så gøy å høre Liv! Ikke uten grunn at dette er en av de aller mest populære oppskriftene på krem.no 🙂

  • Jostein
    Svar
    Skrevet på14:49, 28. november 2013

    Eit lite tips hvis kremen skiller seg, dette kan skje hvis den koker for mykje. Kjør stavmikseren nedi og pisk blandinga opp. Då får du fin krem igjen.

    • Caroline
      Svar
      Skrevet på11:43, 10. september 2015

      Beste tipset! Har vært vanskelig å unngå at kremen blir litt kornete. Men etter en runde med stavmikseren så blir den silkemyk og fin 🙂

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på15:10, 28. november 2013

    Takk for kjempefint tips Jostein!

  • Skrevet på03:54, 16. januar 2014

    Tusen takk for at du deler denne oppskriften, Dattera mi laget denne igår til skoleboller og kremen hadde veldig god smak. (første gang hu har prøvd seg på dette) Hu skal forresten bli konditor.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:55, 16. januar 2014

      Bare hyggelig. Også så gøy at datteren din skal bli konditor! Det vanker mye godt på deg fremover, Ellen 🙂 Lykke til!

      • Skrevet på01:29, 17. januar 2014

        Ja, jeg er heldig der:) vanker mye godt på meg allerede:) lurer på en ting, kan man bruke sukrin\steviosa i stedet for sukker, hvor mye? evt hva ville du brukt som søtstoff til dia kaker?

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på02:01, 17. januar 2014

        Dessverre har jeg aldri benyttet stevia eller sukrin, og vet derfor ikke svaret på det du spør om. Som søtstoff til dia-kaker ville jeg spurt diabetikeren selv hva han eller hun kan spise/ foretrekker.

  • Katrine
    Svar
    Skrevet på13:17, 26. januar 2014

    Hei 🙂
    Jeg har tekt å lage Linser 🙂 Men jeg lurer bare litt på i forhold til kremen. 🙂 når det står fløte/melk, kan jeg da bare bruke fløte eller bare melk, eller skal jeg ta litt av begge?
    Jeg må også si at jeg eeeellllsssskkkkeeeerrrr nettsiden! Så enkelt med bilder og forståelige oppskrifter!! Just What I need! Takk :):)

    • Katrine
      Svar
      Skrevet på13:35, 26. januar 2014

      Jeg lurer også på hvilken type maizena du anbefaler… :):)

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på14:45, 26. januar 2014

        Hei Katrine, så hyggelig at du elsker nettsiden min! Yuhu! Når det står fløtemelk, så kan du i grunn bestemme litt selv. Jeg syntes det blir godt å halvblande, men noen liker litt mer fløte enn melk, og omvendt. Eller du kan bare bruke melk, eller bare fløte. Bruker den «vanilge» maizennaen (ikke jevner). Takk for hyggelig kommentar!

  • Skrevet på17:08, 7. februar 2014

    Laget en i kveld, med druesukker og Splenda istedet for sukker. Den sprakk.

  • Camilla
    Svar
    Skrevet på09:14, 4. mars 2014

    Beste oppskrift jeg har prøvd (brukte mer vaniljestang bare). Takk

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:07, 4. mars 2014

      Takk Camilla – dette er en av de mest populære oppskriftene! Bruk gjerne en hel stang. Noen ganger er de store og saftige, da bruker jeg bare en halv 😉

  • Gisele
    Svar
    Skrevet på08:31, 12. mars 2014

    Hei, hvor lenge kan den oppvares i kjøleskapet ?takk mvh

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:16, 12. mars 2014

      Tre dager 🙂

  • Monica
    Svar
    Skrevet på12:40, 28. mars 2014

    Hei, bare lurte paa om jeg kan bytte ut vaniljestang med vaniljesukker?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:23, 28. mars 2014

      Hei Monica. Har du ekte vaniljesukker, altså sukker laget på vaniljestang kan du gjøre det, men jeg vil ikke anbefale å bruke kjemisk fremstilt vaniljesukker (vanillin).

  • Alaa Hamid
    Svar
    Skrevet på09:37, 29. mars 2014

    er det liter eller desiliter melk/fløte???

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:45, 29. mars 2014

      Det skal være 5 dl, altså 1/2 liter til sammen. Jeg pleier å ta 2 1/2 dl h-melk og 2 1/2 dl fløte.

  • Ann C.
    Svar
    Skrevet på09:14, 16. mai 2014

    Jeg laget denne vaniljekremen i dag. Veldig grei få til. Et tips er å øse den varme melka over eggene litt om gangen mens man rører. Da unngår man problemet med å få til helling og røring samtidig, og eggene får heller ikke varmesjokk.
    Eggehvitene brukte jeg til å bake en nøttebunn med valnøtter og sjokolade. Tror det kommer til å bli en perfekt kombinasjon!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:39, 16. mai 2014

      Tusen takk for tips Ann C!

      • Ann C,
        Svar
        Skrevet på11:40, 19. mai 2014

        Hei igjen, Elin!
        Vaniljekremen smakte fortreffelig med nøttebunnen og med masse bær oppå, men det oppsto et problem. Jeg blandet vaniljekremen med stivpisket fløte, men da ble kremen veldig rennende. Smaken var god, men kaka så ikke så elegant ut som jeg ønsket. Hva kan jeg gjøre for å unngå rennende krem?

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på14:15, 19. mai 2014

        Ikke ukjent problem du har der Ann C. Mitt tips er å legge to til tre gelatinplater i bløt (komme an på hvor mye krem du skal ha i kaka). Smelt gelatinen og rør den ut i vaniljekremen før du blander inn den piskede kremen. Da vil kremen stivne og bli fast(ere).

  • Torgeir
    Svar
    Skrevet på12:16, 16. mai 2014

    Bare litt flisespikkeri. Det er ikke ((bare) vaniljefrøene som gir vaniljesmaken, men frøene inneholder et enzym som var med på nedbrytingen av et glykosid i fruken. Derfor smaker det vanilje av hele belgen.
    Ps. Kokte opp fløtemelk med hel vaniljestang uten å splitte den og skrape ut frøene. Smakte nydelige vanilje likevel.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:39, 16. mai 2014

      Takk for at du opplyser oss Torgeir 🙂 Alltid nyttig å vite!

  • Meg
    Svar
    Skrevet på06:01, 12. juni 2014

    Litt rart spørsmål….må jeg ha vaniljestang?jeg har ikke tid til å løpe ned til butikken.den ser kjempe hod ut!

    • Meg igjenn
      Svar
      Skrevet på06:02, 12. juni 2014

      Ops!mente god;)

    • Konditor-elin
      Svar
      Skrevet på06:41, 12. juni 2014

      Du kan lage uten også. Har du et eller annet vaniljesukker er det bedre enn ingen ting. Prøv med 2-3 ts!

  • Meg
    Svar
    Skrevet på10:45, 12. juni 2014

    Det smakte nesten like godt uten:)takk for tipset!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...