Vaniljekrem – grunnoppskrift

Vaniljekrem – grunnoppskrift

Picture
Picture
Bilde
Jeg er en sånn som får vann i munnen bare jeg hører ordet vaniljekrem. Det er en krem som kan brukes til å lage så uendelig mye godt! Jeg nevner: Linser, napoleonskake, fruktterter, fyll til kringler og profitorolls, fyll i bløtkaker – med masse mer. Du må gjerne kjøpe ferdig, eller lage av pulver – det er ditt valg, men min påstand er; har du først smakt den ekte, fløyelsmyke vaniljekremen med små knasende vaniljefrø, ja da tror jeg du er solgt. Vanskelig sier du? Ikke etter å ha sett fremgangsmåten her!
Jeg begynner med å finne frem alle ingrediensene. Melk, fløte, maisennamel, sukker, egg og vanilje. Ekte vanilje skal det være. Bruk gjerne noen kroner ekstra på en god vaniljestang. Dersom den føles litt «tung», er fuktig, glinsende og myk har du funnet en god vaniljestang. Er den tørr, lett og sprø når du skjærer den i to – styr unna. Husk at du kan skylle en brukt vaniljestang etter bruk. Tørk den og ha den på et lukket glass med sukker. Da har du et glass med verdens beste vaniljesukker.

Picture

Vaniljekrem

Melk/fløte 1/2 liter (2.5 dl melk + 2.5 dl fløte)
Sukker 100g
Maisenna 35g
Vaniljestang ca 1/2 stk
Eggeplommer 4 stk

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer maisenna og sukker i en bolle.

2. Hell melken/fløten i en kjele.

3. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen. (Også den hele stangen)

4. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.

5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Pass på at det ikke brenner seg.

6. Ha kremen i en avlang form og kle med plastfilm. Bør avkjøles hurtig.

Picture

Som du ser bruker jeg ikke en halv vaniljestang engang til denne oppskriften. Det er fordi disse vaniljestengene er så kraftige og fulle av smak, så en kvart holder (etter min smak). Splitt den i to og skrap ut de små frøene inni. Dette er vaniljefrø som gir den fantastiske smaken. Alt skal med oppi kjelen med fløtemelk. Også stangen.

Picture

Ha i vaniljestang og frø

Picture

Fløtemelk og eggeblanding

Picture

Kokende melk has i eggeblanding

Vaniljestang og frø has i kjelen med fløtemelk. Bland sammen eggeplommer, sukker og maisennamel i en egen beholder. Bland godt! Rør i kjelen hele tiden mens du koker opp melken. Når den bobler, heller du litt av den kokende melken i eggeblandingen.

Picture

Hell alt tilbake i kjelen igjen

Picture

Rør kraftig til det bobler og tykner

Picture

Ønsket konsistens!

Rør godt og hell straks alt tilbake i kjelen. Sett kjelen tilbake på platen og rør godt hele tiden. Nå skal kremen tykne. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. (Skulle kremen skille seg kan du prøve å kjøre den sammen i en stavmikser). Hell kremen over i en beholder med stor flate.

Picture Det er viktig å avkjøle kokt vaniljekrem hurtig. Hell derfor kremen på en stor tallerken, eller i en stor beholder og kle med plastfolie (gjerne når den er kokende varm). Sett den så rett inn i kjøleskap/ til avkjøling.  La gjerne vaniljestangen være i mens du avkjøler. Husk at vaniljekremen bør bli helt gjennomkald dersom den skal blandes med for eksempel pisket krem.
5 based on 2 reviews
138 Kommentarer
 • Sigrun
  Svar
  Skrevet på23:28, 18. februar 2017

  Laget vaniljekremen for å ha i en rullekake. Den ble veldig stiv etter den ble avkjøt! Kan jeg ha kokt den for lenge? Prøvde å ta i litt kald melk for å tynne ut og kjøre med stavmikser, men ble litt rar konsistens. Smaken var fortsatt god.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på10:26, 19. februar 2017

   Hei Sigrun
   Konsistensen blir stiv etter avkjøling, men det er meningen at den skal røres opp (med en visp). Da vil noe av stivelsen brytes ned, slik at den blir til en krem igjen. Om du ønsker en mindre stiv krem kan du redusere mengde maisennamel neste gang. Lykke til!

  • Kathrine Larsen Clough
   Svar
   Skrevet på21:29, 16. mai 2021

   Kjempegod, første gang jeg har fått det til, takk for oppskriften og god forklaring😊 God 17. Mai😊

   • Grete Egeland
    Svar
    Skrevet på10:03, 17. juni 2021

    Hei. Har du et godt forslag til erstatning for vaniljestang – de er jo svindyre…? Har vanlig vaniljesukker i hus men lurer på om du vet om en «snaddervariant»?

    • Elin Krem.no
     Svar
     Skrevet på14:52, 17. juni 2021

     Det finnes ingen snarveier til god vaniljesmak, men har du ikke vaniljestang kan du bruke for eksempel vaniljepasta eller vaniljeekstrakt.

 • Marit-Anne
  Svar
  Skrevet på14:53, 23. april 2017

  Laget ei Ritzkake i god tid før påske, og satt igjen med masse eggeplommer. Tok sjansen på å lage vaniljekremen her, og puttet den i fryseboksen. Tok den opp og tinte den i kjøleskapet. Var spent på om den hadde skilt seg, men det var bare bittelitt væske i hjørnet på boksen. Jeg gav sausen en runde med håndmikseren, og den ble som fløyel. Tilsatte pisket fløte og gelatinplater. Nydelig på nevnte kake. Gratulerer med bok, forresten. Du har flotte oppskrifter.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på15:09, 23. april 2017

   Altså, jeg blir jo bare så glad for at det finnes kommentarfelt! Tusen takk Marit-Anne, da veit vi jo at det faktisk går an å fryse den, at det kan gå bra. Jeg har jo kun erfart at den ble suppe etter opptining, men takket være din kommentar så skal jeg putte vaniljekremen i fryseren igjen og gjøre som du har gjort. Ære være dere følgere som deler. Takk!

   • Ola J
    Svar
    Skrevet på21:41, 23. juli 2020

    Dette var en super oppskrift, har brukt hvetemel før, men maizena ga bedre konsistens. Trenger ikke mye krem i vaniljekremen, bare litt så den blir mer fluffy.

  • Vivian Langdalen
   Svar
   Skrevet på13:49, 7. februar 2021

   Gjett hva jeg skal neste gang jeg baker, jo lage vaniljekrem. Takk til deg som er så vennlig å gi oppskriften med beskrivelse. Evig takknemmelig til deg ! Har kjøpt vaniljekrem fordi jeg har trodd det har vært vanskelig ! Jeg prøver å alle har begynt en gang ! Tar det til uka. Må kjøpe vaniljestang først. Har en som skal bli vaniljesukker ! Ligger uten sukker med kan sikkert ha oppi litt nå i etterkant ! ?

   • Elin Krem.no
    Svar
    Skrevet på07:43, 9. februar 2021

    Vaniljestangen kan has i i etterkant, ja. Bare skyll den etter bruk.

 • Kitty
  Svar
  Skrevet på09:29, 5. mai 2017

  Hei, kan man bruke lettmelk i denne oppskriften?
  Så veldig god ut!!
  🙂 🙂

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:34, 5. mai 2017

   Helst helmelk, men ja det går med lettmelk også.

   • Kitty
    Svar
    Skrevet på14:02, 9. mai 2017

    Er lite spørsmål til, hihi
    Er det mulig å bruke potetmel isteden for maizena?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på14:10, 9. mai 2017

   Potetmel tåler ikke koking (da blir den tynn igjen), dessuten blir konsistensen seig, mens maisenna gjør at vaniljekremen tykner. Så, svaret er – tja? Jeg ville brukt maisenna.

  • Roy Einar Moland
   Svar
   Skrevet på00:07, 12. mai 2019

   Jeg bruker laktosefri fløte og laktoseredusert lettmelk,. Reduserer maizena til 30 GR. Blir helt supert Hver gang.

 • Therese Ekremsæter
  Svar
  Skrevet på23:52, 16. mai 2017

  Fantastisk god og enkel vaniljekrem! Denne går i oppskriftspermen gitt 🙂

 • Mona Wahlstrøm
  Svar
  Skrevet på11:37, 5. oktober 2017

  Fin og grei oppskrift. Jeg lagde to porsjoner til to forskjellige kaker. Jeg liker å blande denne med pisket krem når den er avkjølt og bruker gjerne noen plater gelatin. Da holder den seg stiv og fin også når jeg fryser ned kaken. Det må jeg gjøre denne gangen, siden kakene lages noen dager på forhånd. Blir stresset når jeg har lovet andre å komme med en kake. (Kjenner stresset. Det kan jo skjære seg).

 • Hanne
  Svar
  Skrevet på15:10, 17. mars 2018

  Vi bor i Brasil og her får vi ikke kjøpt ferdig vaniljekrem, så da datteren min ønsket seg bløtkake med vaniljekrem til bursdagen var det bare å google oppskrift. Jeg kom over din og må innrømme jeg trodde ikke helt at jeg ville klare det. Men, det gjorde jeg – for en fantastisk vaniljekrem og så lett å lage!!! Tusen takk!!!!

  • KOnditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:23, 18. mars 2018

   Bare hyggelig – kos dere med den! Og ha det fint i Brasil 🙂

 • Guro
  Svar
  Skrevet på23:02, 17. mars 2018

  Hei Elin! Jeg bor også i Brasil (slik som forrige som kommenterte) og måtte ty til denne oppskriften da jeg skulle lage skolebrød i dag. Kremen ble supergod, tusen takk for oppskrift!

  • KOnditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:25, 18. mars 2018

   Det var da voldsomt – to fra Brasil på samme dag! Værsågod Guro. Kos deg i Brasil (du også – haha)

 • Monica
  Svar
  Skrevet på09:20, 22. mars 2018

  Kan denne vaniljekremen fryses? Bare sånn i tilfelle jeg ikke klarer å spise alt 😉

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:42, 22. mars 2018

   Vaniljekrem tåler frysing dårlig fordi stivelsen brytes ned (gjør den rennende ved opptinging). Legger du godviljen til kan den imidlertid til nød brukes etter opptining i en gjærdeig..

 • Tove
  Svar
  Skrevet på18:54, 25. mars 2018

  Kan jeg bruke hvetemel i stedet for maizena?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på12:00, 3. april 2018

   Det vil jeg ikke anbefale.

 • Skrevet på01:56, 4. april 2018

  Hei! Jeg ville bare si ifra om at jeg nå har brukt en vaniljekrem som har vært fryst og den hadde akkurat samme konsistens og smak som før nedfrysning. Helt supert!

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:08, 4. april 2018

   Overraskende. Takk for tilbakemelding!

 • Cheryl
  Svar
  Skrevet på18:00, 21. mai 2018

  Bra oppskrift! Nydelig vaniljekrem! Takk. 🙂
  Lurer på om jeg får lov til å skrive ut oppskriften?
  Mvh
  Cheryl

  • k-elin
   Svar
   Skrevet på09:46, 22. mai 2018

   ja, gjør nå endelig det..

 • Hina Iqbal Khokhar
  Svar
  Skrevet på07:45, 6. desember 2018

  Hei Elin 🙂 Kan vaniljekremen nedfryses? Om ikke – hvor lenge kan kremen oppbevares i kjøleskapett den begynner å slippe væske og blir dårlig?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på09:02, 6. desember 2018

   Vaniljekrem egner seg ikke særlig for frysing, den kan ofte bli rennende etter opptining fordi stivelsen brytes ned. Kremen kan oppbevares i kjøleskap 3-4 dager.

 • Trenger hjelp fort
  Svar
  Skrevet på15:27, 13. februar 2019

  Hvor mye krem blir dette? Ser ut som en veldig bra oppskrift!

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på16:08, 13. februar 2019

   Hvis du legger sammen alle ingrediensene vil du fort se at dette blir litt over 500g

 • Rebekka
  Svar
  Skrevet på14:18, 17. mai 2020

  Laget litt annen fordeling med vaniljesukker pga hadde ikke vaniljestang. Også kokte jeg opp alt til det ble fylt i samme kjele og avkjølte med is bad i vasken. Den ble faktisk så perfekt som det kan bli 👌🏻👌🏻

 • Embla
  Svar
  Skrevet på01:33, 11. juni 2020

  Hei! Elskar denne oppskrifta, og har tidlegare berre brukt den som kakefyll og liknande. Forrige veke brukte eg den til boller, og då skjedde det noko rart. Vaniljekremen såg fin ut, men då bollane var ferdigstekt, hadde vaniljekremen endra konsistens og nesten «sunke» inn i deigen. Det var rett og slett nesten ikkje vaniljekrem att. I tillegg vart den veldig knudrete. Kva kan ha skjedd? Kremen var nydeleg undervegs, men var som sagt nesten vekke då bollane var ferdige..

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på10:12, 11. juni 2020

   Vaniljekremen kokes jo i praksis to ganger når man bruker den i for eksempel gjærbakst. Av den grunn varmebehandler jeg vaniljekremen kanskje litt mindre de gangene jeg skal bruke den til noe som skal stekes. Altså, jeg varmer den til den tykner, men ikke noe mer enn det. For meg virker det kanskje som om det mangler en stabilisator i kremen din? Kan du ha glemt maisenna?

 • Lene
  Svar
  Skrevet på20:17, 20. juni 2020

  Kan vaniljekremen fryses til senere bruk?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på15:55, 30. juni 2020

   Det er ikke å anbefale

 • Sofus Larsen Skslleberg
  Svar
  Skrevet på15:36, 9. september 2020

  Hei! Kan man bruke denne vaniljekrem oppskriften til å lage vaniljesaus?

 • Kjersti
  Svar
  Skrevet på15:02, 18. oktober 2020

  Er det kremfløte som skal brukes i vaniljekremen?

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på11:32, 20. oktober 2020

   Ja!

 • Bente Simone
  Svar
  Skrevet på09:16, 31. desember 2020

  Hei. Denne ser enkel ut. Men jeg bruker havremelk og -fløte i alt, melkeallergi. Og havre og maisenna liker ikke hverandre.. er d noe annet som kan fungere, ser du har kommentert både potetmel (den skjønner jeg) og hvetemel (den trenger vel for lang koketid?).

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på13:34, 31. desember 2020

   Prøv med hvetemel, du…usikker på koketid og mengde, men prøv deg frem..

 • Silje Ballo Lassesen
  Svar
  Skrevet på23:55, 30. april 2021

  Tusen takk for tipset om å
  kjøre den med stavmikser hvis den skiller seg litt. Ikke sett det tipset før, men det var helt magisk. Ble fløyelsmyk og herlig.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Sjokoladecornflakes ..

Noe av det første jeg lagde da krem.no...

Pepperkaker med farg..

Pepperkakebaking er obligatorisk for mange før jul, og...

Nøtte- og kokoskake..

Disse nøtte- og kokoskakene er laget etter inspirasjon...

Håkonkaker

Håkonkaker er etter hva jeg har skjønt opprinnelig...

Nyhet! ProBaker Time..

REKLAME. Wilfa ProBaker har oppgradert! Nå får du...