
Mjuke matpakkeruter

I dag har jeg hatt polarbrød i hodet. Meningen var at det skulle smake sånn, men det fikk jeg ikke helt til. Derfor fikk de et litt annet navn. Men, de er veldig gode. Og fantastisk myke. Det er fordi jeg har kombinert to baketeknikker: norsk skålding og asiatisk tangzhong. Noen vil si det er smør på flesk, men alt for at det skal bli så mjukt som mulig!
Jeg har jo allerede laget noen veldig gode (syntes jeg selv) polarbrød. De er kanskje hakket for vanskelig for folk å lykkes med? Noen digger dem, men ellers er det sjelden jeg hører noen baker dem, derfor tenkte jeg å lage en ny versjon, en med litt mindre ingredienser – i firkanta form. Målet har hele tiden vært å få dem til å bli så myke og smakfulle som mulig.
Kritisk punkt? Pass på at deigen ikke blir for varm. La de første ingrediensene i bollen stå helt til det får romtemperatur. Ellers er dette en god deig å jobbe med. Jeg kjevlet den rett ut på to bakeark, med mel under. Da kan du bare dra dem rett over på rist eller plate.
Jeg ser for meg at dette kan bli godt å ha i fryseren, putte et par sekunder i brødristeren, så smøre med pålegg på toppen. Og du – skulle de bli litt for høye, bare skjær i to og legg pålegg i midten.
Se instruksjoner under bildene lenger ned.
Mjuke matpakkeruter (ca. 30 stk)
Bløtlegg det grove melet
200 g sammalt hvete, fint
100 g rugmel, siktet
2 dl kokende vann
tilsett tangzhongjevning:
2.5 dl vann
50 g hvetemel
Når det er kjørt sammen og stått i 30 min, tilsett:
35 g fersk, blå gjær eller 8 g tørrgjær (ca. 3 ts)
450 g hvetemel
2 dl kaldt vann
5 ss sukker (ta mindre om du ikke liker det søtt i det hele tatt)
8-10 g salt (2-3 ts)
50 g smør
Slik gjør du:
1. Lag tangzhongjevning: Ha vann og mel i en kjele. Varm til det tykner ca. 65 grader (gjør ingen ting om det bobler litt). Rør hele tiden.
2. Vei opp det grove melet i en bakebolle. Tilsett 2 dl kokende vann.
3. Tilsett tangzhongjevning. Bland til det går sammen. La stå i ca. 30 min (har romtemperatur).
4. Tilsett hvetemel, 2 dl kaldt vann og gjær.
5. Elt deigen i noen minutter før du tilsetter sukker, salt og smør i terninger.
6. Elt videre til deigen begynner å slippe kanten på bakebollen. Total eltetid avhenger av intensiteten på eltingen, men jeg vil anslå ca. 15 min.
7. Dra en pose over deigbollen og la den stå på benken i ca. 30 minutter.
8. Del deigen i to, kjevle den ut på hvert sitt bakeark. Bruk mel under.
9. Kjevle så deigen dekker hele arket. Prikk deigen med en gaffel. Bruk en trinse (pizzahjul) og del deigen opp i passe store ruter.
10. Etterhev i ca. 30-45 min.
11. Rett før steking: spray/ pensle på litt vann og sikt over litt mel.
12. Stek midt i ovnen på 225 grader, enten over/undervarme eller varmluft i 8-10 minutter. Med varmluft går det ofte litt raskere. Avkjøl på rist. Frys samme dag de er bakt og tin når de skal spises, enten i ovnen på 120 grader noen minutter eller i en brødrister.













Ragnhild Myklebust
Kjære deg. Er det meg eller står det noe sted hvor mye og hvilket grovt mel du bruker her?🤨
Hilsen @grannyola
Elin Krem.no
Jeg tror det er deg 😉
Lynnette Anita K Støle
Heisann 😊har en her som ikke tåler hvete, hva tenker du da?
Vennligst hilsen
Lynn Støle
Elin Krem.no
Har dessverre ikke testet å bake med annet mel, men så en kommentar om at noen hadde testet å bruke spelt. Tror ikke det gir samme mjukhetseffekt, men bare prøv.
Siren
Hei, disse lager jeg ofte til barnebarnet som har cøliaki. Bytter ut det grove melet med 200g havremel og 100 g mandelmel, og har brukt Elda mel og litt fiberhusk istedet for hvetemel. Tilsetter og et egg. Bruker samme fremgangsmåte. De blir veldig gode glutenfrie siden de ikke er tykke og slipper konsistensen i midten som glutenfritt ofte får. Anbefales
Camilla Aune
Hei Siren, så flott at du legger ut et glutenfritt alternativt!! Lurer bare på en ting; setter ikke mandelmelet smak? Mvh Camilla Aune
Ragna Haugjord
Finner heller ikke i oppskriften hvilken type grovt mel du har brukt, og hvor mye…..
Elin Krem.no
Hva er det du ikke finner? Alt står i oppskriften.
Marthe
Hei, hva ville du byttet ut siktet rugmel med evt? Hverken kiwi, to meny eller obs hadde her jeg bor…
Elin Krem.no
Rug, grovmalt. Kjør det i foodprocessor for å gjøre det finere. Eller bytt ut med sammalt hvete fint.
Maria
Hei!
Ble litt usikker på den delen med bløtlegging av det grove melet, hvor lengde? For i oppskriften står det at man skal veie opp det grove melet, men har man ikke allerede gjort det når man bløtlegger?
Elin Krem.no
Skjønte ikke spørsmålet? Først lager mang tangzhong. Så veier man opp det grove melet.
Bente Bogholm Moan
Skal tanzhong blandes med grovt mel og kokende vann med en gang og så avkjøles ?
Elin Krem.no
Ja
Inger Sofie
Skjønner spørsmålet veldig godt. Jeg lurte på det samme siden det står «bløtlegg det grove melet» helt i starten. Men oppskrifta går sin gang som om ingenting har skjedd med grovmjølet når man skal veie det opp senere.
Vegard
Hei! Supergode, disse! Mulig å ha mindre gjær og lengre hevetid – med samme resultat? Forslag til hvor mye gjær, isåfall?
Elin Krem.no
Ja, det kan du. Lar du deigen stå kjølig 7-10 timer kan du halvere gjærmengde.
Victoria Gjerde
Disse var kjempegode! Jeg liker ikke kjøpte polarbrød, men disse var 👌 Perfekt myke!
Hadde ikke siktet rug, men brukte grovmalt og siktet det selv. Deigen ble veldig tykk til å begynne med, så jeg hadde i ekstra vann, litt under 1 dl. Det var kanskje ikke nødvendig, for den ble litt løs, men resultatet ble veldig godt lell 🙂
Beate
Takk for en veldig god oppskrift, disse er perfekte til matpakka, og ellers også 🙂
Berit Foss-Lunde
Takk for oppskriften. Har testet dem nå og de falt i smak 👍
(Brukte litt mere vann i deigen jeg også)
Blir nok fort avhengi av disse 🤜🏻🤛🏻
Ønsker deg en hyggelig bake uke 👩🏻🍳
Trine
Takk for herlig oppskrift, denne må prøves!
Jeg tenker å doble oppskriften, hvor mye gjær ville du tatt da?
Elin Krem.no
Tja, litt usikker. 55-60 gram kanskje?
Thomas
Ingen grunn til å ha mer gjær
Elin Krem.no
Nei, derfor har jeg anbefalt å ta i mindre 😉
Britt-Guri Kvalberg
Takk for oppskriften! Disse ble gode på smak, men mine ble litt seige som ferdig stekte. Hva tror du jeg har gjort feil? Kan det være for lite etterheving? Synes ikke de hevet seg så mye etter angitt tid. Kanskje heve over damp? <3
Elin Krem.no
Jeg tenkte også at de kanskje kunne fått lenger etterheving, ja. Men, de er litt seige.
Camilla
Fantastisk gode 🙂
Kirsten Wolden
Hei:)
Mjuke matpakkeruter (ca. 30 stk)
Bløtlegg det grove melet
200 g sammalt hvete, fint
100 g rugmel, siktet
2 dl kokende vann
Hvor lenge skal det ligge sånn?
Blir vannet borte i melet eller må det helles av?
Aldri gjort dette før så må ha det med teskje🙈
Elin Krem.no
Vannet suges opp. Hele poenget. Ikke viktig hvor lenge det står, så lenge alt får stå (etter å ha tilsatt tangzhongjevning) i 30 min, før du tilsetter resten..
Camilla Aune
Synes det var litt «bal» å kjevle ut på bakepapir da papiret krøllet seg under, men det er kanskje bare en øvelse…. 😉 Tror mine stekeplater er litt mindre enn dine for de ble veldig høye, men bare å dele i to det og de var gode på smak 👍🏻🤩
Bjørn Robert Orten Groven
Dette funka som ei kule! Gleder meg til ungene skal smake! Takk for bra oppskrift!
Silje Ballo Lassesen
Veldig fin oppskrift. Falt i smak hos førsteklassingen, som ikke er så glad i vanlige brødskiver på matpakka. Passerte som polarbrød.😉
Anette Skogvik Håhjem
Veldig bra oppskrift 😋
Lonny Margrethe Kløvfjell
Veldig gode!! 🙂