Mjuke matpakkeruter

Mjuke matpakkeruter

I dag har jeg hatt polarbrød i hodet. Meningen var at det skulle smake sånn, men det fikk jeg ikke helt til. Derfor fikk de et litt annet navn. Men, de er veldig gode. Og fantastisk myke. Det er fordi jeg har kombinert to baketeknikker: norsk skålding og asiatisk tangzhong. Noen vil si det er smør på flesk, men alt for at det skal bli så mjukt som mulig!

Jeg har jo allerede laget noen veldig gode (syntes jeg selv) polarbrød. De er kanskje hakket for vanskelig for folk å lykkes med? Noen digger dem, men ellers er det sjelden jeg hører noen baker dem, derfor tenkte jeg å lage en ny versjon, en med litt mindre ingredienser – i firkanta form. Målet har hele tiden vært å få dem til å bli så myke og smakfulle som mulig.

Kritisk punkt? Pass på at deigen ikke blir for varm. La de første ingrediensene i bollen stå helt til det får romtemperatur. Ellers er dette en god deig å jobbe med. Jeg kjevlet den rett ut på to bakeark, med mel under. Da kan du bare dra dem rett over på rist eller plate.

Jeg ser for meg at dette kan bli godt å ha i fryseren, putte et par sekunder i brødristeren, så smøre med pålegg på toppen. Og du – skulle de bli litt for høye, bare skjær i to og legg pålegg i midten.

Se instruksjoner under bildene lenger ned.

Mjuke matpakkeruter (ca. 30 stk)
Bløtlegg det grove melet
200 g sammalt hvete, fint
100 g rugmel, siktet
2 dl kokende vann

tilsett tangzhongjevning:
2.5 dl vann
50 g hvetemel

Når det er kjørt sammen og stått i 30 min, tilsett:
35 g fersk, blå gjær eller 8 g tørrgjær (ca. 3 ts)
450 g hvetemel
2 dl kaldt vann
5 ss sukker (ta mindre om du ikke liker det søtt i det hele tatt)
8-10 g salt (2-3 ts)
50 g smør

Slik gjør du:
1. Lag tangzhongjevning: Ha vann og mel i en kjele. Varm til det tykner ca. 65 grader (gjør ingen ting om det bobler litt). Rør hele tiden.
2. Vei opp det grove melet i en bakebolle. Tilsett 2 dl kokende vann.
3. Tilsett tangzhongjevning. Bland til det går sammen. La stå i ca. 30 min (har romtemperatur).
4. Tilsett hvetemel, 2 dl kaldt vann og gjær.
5. Elt deigen i noen minutter før du tilsetter sukker, salt og smør i terninger.
6. Elt videre til deigen begynner å slippe kanten på bakebollen. Total eltetid avhenger av intensiteten på eltingen, men jeg vil anslå ca. 15 min.
7. Dra en pose over deigbollen og la den stå på benken i ca. 30 minutter.
8. Del deigen i to, kjevle den ut på hvert sitt bakeark. Bruk mel under.
9. Kjevle så deigen dekker hele arket. Prikk deigen med en gaffel. Bruk en trinse (pizzahjul) og del deigen opp i passe store ruter.
10. Etterhev i ca. 30-45 min.
11. Rett før steking: spray/ pensle på litt vann og sikt over litt mel.
12. Stek midt i ovnen på 225 grader, enten over/undervarme eller varmluft i 8-10 minutter. Med varmluft går det ofte litt raskere. Avkjøl på rist. Frys samme dag de er bakt og tin når de skal spises, enten i ovnen på 120 grader noen minutter eller i en brødrister.

Etter å ha tilsatt kokende vann i det grove melet, tilsett tangzhongjevning. Bland og la stå i ca. 30 min.
Når det grove har fått romtemperatur, tilsett hvetemel, gjær og 2 dl vann.
Når deigen har eltet noen minutter, tilsett sukker, salt og smør i terninger.
Deigen er ferdig eltet når den er i ferd med å slippe bollen. Ta gjerne glutentest. Litt vanskeligere med grov deig, men prøv.
Jeg hadde 40 g gjær, det ble litt for mye. Det er for mye fart i denne, som bare har stått 30 min. (Har redusert til 35 g i oppskrift).
Del deigen i to like store deler og kjevle ut på bakeark.
Ha mel under, så blir det enklere å kjevle.
Kjevle deigen HELT ut i kantene. Prikk godt med gaffel.
Del i passe store ruter. Etterhev i 30-45 min.
Plata mi ble for liten, så jeg dro den over på risten (risten er opp ned)
Pensle/ spray med vann og dryss på litt mel før steking om du liker det lit fjongt.
Stekes midt i ovnen på 225 grader 8-10 min.
Smøres med pålegg på toppen. Puttes gjerne i matboksen.
25 Kommentarer
  • Ragnhild Myklebust
    Svar
    Skrevet på11:47, 5. august 2022

    Kjære deg. Er det meg eller står det noe sted hvor mye og hvilket grovt mel du bruker her?🤨
    Hilsen @grannyola

      • Lynnette Anita K Støle
        Svar
        Skrevet på22:13, 22. august 2022

        Heisann 😊har en her som ikke tåler hvete, hva tenker du da?
        Vennligst hilsen
        Lynn Støle

        • Siren
          Svar
          Skrevet på08:44, 22. oktober 2022

          Hei, disse lager jeg ofte til barnebarnet som har cøliaki. Bytter ut det grove melet med 200g havremel og 100 g mandelmel, og har brukt Elda mel og litt fiberhusk istedet for hvetemel. Tilsetter og et egg. Bruker samme fremgangsmåte. De blir veldig gode glutenfrie siden de ikke er tykke og slipper konsistensen i midten som glutenfritt ofte får. Anbefales

  • Marthe
    Svar
    Skrevet på21:02, 6. august 2022

    Hei, hva ville du byttet ut siktet rugmel med evt? Hverken kiwi, to meny eller obs hadde her jeg bor…

      • Maria
        Svar
        Skrevet på22:55, 29. august 2022

        Hei!

        Ble litt usikker på den delen med bløtlegging av det grove melet, hvor lengde? For i oppskriften står det at man skal veie opp det grove melet, men har man ikke allerede gjort det når man bløtlegger?

        • Inger Sofie
          Svar
          Skrevet på13:40, 8. september 2022

          Skjønner spørsmålet veldig godt. Jeg lurte på det samme siden det står «bløtlegg det grove melet» helt i starten. Men oppskrifta går sin gang som om ingenting har skjedd med grovmjølet når man skal veie det opp senere.

  • Vegard
    Svar
    Skrevet på07:22, 11. august 2022

    Hei! Supergode, disse! Mulig å ha mindre gjær og lengre hevetid – med samme resultat? Forslag til hvor mye gjær, isåfall?

    • Victoria Gjerde
      Svar
      Skrevet på13:38, 13. august 2022

      Disse var kjempegode! Jeg liker ikke kjøpte polarbrød, men disse var 👌 Perfekt myke!
      Hadde ikke siktet rug, men brukte grovmalt og siktet det selv. Deigen ble veldig tykk til å begynne med, så jeg hadde i ekstra vann, litt under 1 dl. Det var kanskje ikke nødvendig, for den ble litt løs, men resultatet ble veldig godt lell 🙂

  • Beate
    Svar
    Skrevet på18:30, 16. august 2022

    Takk for en veldig god oppskrift, disse er perfekte til matpakka, og ellers også 🙂

  • Berit Foss-Lunde
    Svar
    Skrevet på14:18, 22. august 2022

    Takk for oppskriften. Har testet dem nå og de falt i smak 👍
    (Brukte litt mere vann i deigen jeg også)
    Blir nok fort avhengi av disse 🤜🏻🤛🏻
    Ønsker deg en hyggelig bake uke 👩🏻‍🍳

  • Trine
    Svar
    Skrevet på21:52, 23. august 2022

    Takk for herlig oppskrift, denne må prøves!
    Jeg tenker å doble oppskriften, hvor mye gjær ville du tatt da?

      • Thomas
        Svar
        Skrevet på09:17, 13. september 2022

        Ingen grunn til å ha mer gjær

  • Britt-Guri Kvalberg
    Svar
    Skrevet på00:00, 24. august 2022

    Takk for oppskriften! Disse ble gode på smak, men mine ble litt seige som ferdig stekte. Hva tror du jeg har gjort feil? Kan det være for lite etterheving? Synes ikke de hevet seg så mye etter angitt tid. Kanskje heve over damp? <3

  • Camilla
    Svar
    Skrevet på19:41, 16. oktober 2022

    Fantastisk gode 🙂

  • Kirsten Wolden
    Svar
    Skrevet på11:41, 18. oktober 2022

    Hei:)
    Mjuke matpakkeruter (ca. 30 stk)
    Bløtlegg det grove melet
    200 g sammalt hvete, fint
    100 g rugmel, siktet
    2 dl kokende vann

    Hvor lenge skal det ligge sånn?
    Blir vannet borte i melet eller må det helles av?
    Aldri gjort dette før så må ha det med teskje🙈

  • Bjørn Robert Orten Groven
    Svar
    Skrevet på12:44, 18. oktober 2022

    Dette funka som ei kule! Gleder meg til ungene skal smake! Takk for bra oppskrift!

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Sarah Bernhardt med ..

Sarah Bernhardt i langpanne har blitt en fast...

Vil du ha et pepperk..

I fjor, rett før jul vant jeg en...

Pepperkakeskåler

Reklame. I samarbeid med Anthon Berg har jeg...

Julekjeks til ost

Blåmuggost med pepperkake er blitt en kjent julekombo....

Budapestrull

Til helgen skal far hylles, og vil du...