Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Tips og triks
Ukategorisert
Utstyr

Mjuke matpakkeruter

I dag har jeg hatt polarbrød i hodet. Meningen var at det skulle smake sånn, men det fikk jeg ikke helt til. Derfor fikk de et litt annet navn. Men, de er veldig gode. Og fantastisk myke. Det er fordi jeg har kombinert to baketeknikker: norsk skålding og asiatisk tangzhong. Noen vil si det er smør på flesk, men alt for at det skal bli så mjukt som mulig!

Jeg har jo allerede laget noen veldig gode (syntes jeg selv) polarbrød. De er kanskje hakket for vanskelig for folk å lykkes med? Noen digger dem, men ellers er det sjelden jeg hører noen baker dem, derfor tenkte jeg å lage en ny versjon, en med litt mindre ingredienser – i firkanta form. Målet har hele tiden vært å få dem til å bli så myke og smakfulle som mulig.

Kritisk punkt? Pass på at deigen ikke blir for varm. La de første ingrediensene i bollen stå helt til det får romtemperatur. Ellers er dette en god deig å jobbe med. Jeg kjevlet den rett ut på to bakeark, med mel under. Da kan du bare dra dem rett over på rist eller plate.

Jeg ser for meg at dette kan bli godt å ha i fryseren, putte et par sekunder i brødristeren, så smøre med pålegg på toppen. Og du – skulle de bli litt for høye, bare skjær i to og legg pålegg i midten.

Se instruksjoner under bildene lenger ned.

Mjuke matpakkeruter (ca. 30 stk)
Bløtlegg dette melet i en bakebolle: (se bilder lenger ned på siden)
200 g sammalt hvete, fint
100 g rugmel, siktet
2 dl kokende vann

tilsett tangzhongjevning:
2.5 dl vann
50 g hvetemel

Når det er kjørt sammen og stått i 30 min, tilsett:
35 g fersk, blå gjær eller 8 g tørrgjær (ca. 3 ts)
450 g hvetemel
2 dl kaldt vann
5 ss sukker (ta mindre om du ikke liker det søtt i det hele tatt)
8-10 g salt (2-3 ts)
50 g smør

Slik gjør du:
1. Lag tangzhongjevning: Ha vann og mel i en kjele. Varm til det tykner ca. 65 grader (gjør ingen ting om det bobler litt). Rør hele tiden.
2. Vei opp sammalt hvete fint og rugmel i en bakebolle. Tilsett 2 dl kokende vann.
3. Tilsett tangzhongjevning. Bland til det går sammen. La stå i ca. 30 min (har romtemperatur).
4. Tilsett hvetemel, 2 dl kaldt vann og gjær.
5. Elt deigen i noen minutter før du tilsetter sukker, salt og smør i terninger.
6. Elt videre til deigen begynner å slippe kanten på bakebollen. Total eltetid avhenger av intensiteten på eltingen, men jeg vil anslå ca. 15 min.
7. Dra en pose over deigbollen og la den stå på benken i ca. 30 minutter.
8. Del deigen i to, kjevle den ut på hvert sitt bakeark. Bruk mel under.
9. Kjevle så deigen dekker hele arket. Prikk deigen med en gaffel. Bruk en trinse (pizzahjul) og del deigen opp i passe store ruter.
10. Etterhev i ca. 30-45 min.
11. Rett før steking: spray/ pensle på litt vann og sikt over litt mel.
12. Stek midt i ovnen på 225 grader, enten over/undervarme eller varmluft i 8-10 minutter. Med varmluft går det ofte litt raskere. Avkjøl på rist. Frys samme dag de er bakt og tin når de skal spises, enten i ovnen på 120 grader noen minutter eller i en brødrister.

 

Etter å ha tilsatt kokende vann i sammalt hvete fin + rugmelet, tilsett tangzhongjevning. Bland og la stå i ca. 30 min.
Når det grove har fått romtemperatur, tilsett hvetemel, gjær og 2 dl vann.
Når deigen har eltet noen minutter, tilsett sukker, salt og smør i terninger.
Deigen er ferdig eltet når den er i ferd med å slippe bollen. Ta gjerne glutentest. Litt vanskeligere med grov deig, men prøv.
Jeg hadde 40 g gjær, det ble litt for mye. Det er for mye fart i denne, som bare har stått 30 min. (Har redusert til 35 g i oppskrift).
Del deigen i to like store deler og kjevle ut på bakeark.
Ha mel under, så blir det enklere å kjevle.
Kjevle deigen HELT ut i kantene. Prikk godt med gaffel.
Del i passe store ruter. Etterhev i 30-45 min.
Plata mi ble for liten, så jeg dro den over på risten (risten er opp ned)
Pensle/ spray med vann og dryss på litt mel før steking om du liker det lit fjongt.
Stekes midt i ovnen på 225 grader 8-10 min.
Smøres med pålegg på toppen. Puttes gjerne i matboksen.

4.9 based on 15 reviews
68 Kommentarer
  • Malin Bismo Lerudsmoen
    Svar
    Skrevet på21:25, 21. januar 2024

    Takk for oppskrift! Jeg måtte legge til omtrent 2 dl ekstra kaldt vann, men hadde ikke siktet rug så brukte sammalt rug, fin. Tror du det kan være derfor? Ble uansett veldig gode!

    • Britt
      Svar
      Skrevet på15:09, 4. april 2024

      Må man bruke stekepapir? Synes det ble så vanskelig å kjevle ut, da den skled hit og dit.

  • Inger
    Svar
    Skrevet på15:17, 30. januar 2024

    Hei, nå ligger rutene til heving. Gleder meg til å smake disse 😊

    • Marianne Nauste
      Svar
      Skrevet på21:07, 4. mars 2024

      Holder på å steke nå. .. over/under varme ELLER varmluft..? Med samme temp ? Rart…

  • Berit
    Svar
    Skrevet på09:05, 10. februar 2024

    Kjempegode og enkelt. Går det an å lage disse eltefritt? Har en student som er ivrig baker av eltefrie brød og som ikke har kjøkkenmaskin.

  • Marianne
    Svar
    Skrevet på16:47, 10. april 2024

    Nydelig ! Klaffet på første forsøk.

  • Susanne
    Svar
    Skrevet på12:30, 6. mai 2024

    Har mista tellinga på hvor mange ganger jeg har laget disse nå. De er bare SÅ gode!! Takk for oppskrift🤩

  • Ann C.
    Svar
    Skrevet på14:11, 6. juni 2024

    Hei Elin!

    Disse har jeg bakt mange ganger, for de er guttungens favoritt i matpakken.

    Bare et spørsmål om rugmelet. Jeg har brukt siktet rugmel, slik du skriver i oppskriften. Men nå som jeg skulle kjøpe mer rugmel slo det meg at dette melet jo ikke er grovt. Det finnes jo sammalt rugmel både grov og fin. Er det en av disse du bruker? (siden du skriver «bløtlegg det grove melet»).

    Hilsen en trofast og litt forvirret følger 😊

  • June
    Svar
    Skrevet på13:22, 22. juni 2024

    Har laget denne glutenfri. Veldig bra deig og resultat. Benytter blanding mellom semper mix, mix med fiber og jyttemel. Ellers følger jeg oppskriften…

  • Aurora Titulaer
    Svar
    Skrevet på13:32, 3. november 2024

    Jeg baker dobbel porsjon av denne oppskriften hver helg. Det holder nesten en uke. Både jeg og barna elsker disse! Så praktisk å slenge de i brødristeren.
    Jeg bytter ut mer enn halvparten av hvetemelet med mer grovmel, dropper sukkeret og bruker kun halvparten av smøret. Blir veldig gode!

  • Therese Smaaberg-Arnhoff
    Svar
    Skrevet på01:38, 4. november 2024

    Disse baker vi jevnlig»over here» in California. Stor suksess på matpakken! Tusen takk for nydelige oppskrifter, Elin ❤️

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Min første bakebok ..

Reklame. Denne boka er superpopulær om dagen. Hurra!...

Juletrær

Sjakkruter er en populær småkake. Jeg fant ut...

Marsipankonfekt (adv..

Lyst til å lage en eske med marsipankonfekt?...

Mini delfiakake med ..

Jeg trodde det kanskje skulle være *litt* vanskeligere...

Cookieman-cookies

Det er snart desember og jeg har laget...