Polarbrød

Polarbrød

Bilde

Saftige, myke rugbrødkaker med hvete og havre

Svenskene kaller det rågsiktkakor. Jeg velger å si polarbrød, for det var det jeg ville ha. Og, jaddda, det ble det.
For å bake polarbrød selv måtte jeg til kilden, nemlig til svenskene. I Sverige har de litt annerledes melblandinger, derfor tok jeg utgangspunkt i en oppskrift jeg likte og fornorsket den.

Det gikk veldig bra, men jeg ble skuffet over at det ikke smakte nok. Av den grunn: ny bakeøkt i dag. I tillegg til å ha i mer søtt og salt (ja, polarbrød skal smake en anesle søtt etter min mening) byttet jeg ut litt av fullkornshvetemelet med fint mel. Deigen jeg lagde i går ble i groveste laget. Da brukte jeg en stor andel fullkornshvetemel, og ved å endre oppskriften bare en liten smule ble deigen enklere å jobbe med. Konsistensen på deigen er viktig for et godt resultat og mener du deigen er for fast underveis, tilsett mer væske. Eller – den vil kanskje etter din mening virke noe bløt under elting? Vær forsiktig med å tilsette for mye mel. Deigen vil endre seg og oppta væske under elting. Og, bare så det er sagt – liker du ikke at det smaker søtt kan du kutte sirupsmengden til det halve.

Deigen gir ca. 40 polarbrød og vil du gjøre dette effektivt – kjevle ut deigen og stikker ut rundinger med en ustikker (utstikkeren er ca. 12 cm i diameter).  ELLER du kan gjøre det på denne måten: vei opp deigemner på ca. 80 gram og kjevle de ut. Uansett hva du velger, deigen skal kjevles tynn – ca. 3mm. Regn med å bruke tid på stekingen. Jeg fikk etter hvert plassert 9-12 rundinger på platen, men det tar litt tid når hvert brett skal stekes på nederste rille i ovnen.

Prikk deigen med gaffel og la de etterheve 30 -45 minutter før steking på 225 grader på nederste rille. Jeg satte på pizza-funksjon på ovnen så undervarmen ble ekstra sterk.

Hva er skålding? Skal du bake grove eller ekstra grove brød er det en fordel å bløtlegge kornet før du begynner å bake. Dette gjøres for at kornet skal få tid til å trekke til seg mest mulig væske. Bland sammen grovt mel med litt av væsken fra oppskriften og la det stå i minst 30 minutter. Da vil det grove melet ta opp en masse fuktighet og resultatet er et saftig og godt, grovt bakverk. Jeg valgte medtoden som kalles skålding. Da heller man kokende vann på melet og rører sammen og lar det stå. Og ja, det ble virkelig myke og saftige polarbrød.

Polarbrødene kan ikke fylles (for myke) men spises med for eksempel pålegg (eller bruk dem som minipizzabunner, hamburgerbrød etc). Likte du dem? Få høre i kommentarfeltet, da!

Elins Polarbrød (ca. 40 stk)

Bland dette først sammen i bakebollen (skålding):
6 dl kokende vann
300 g rugmel siktet
100 g havremel eller gryn (malt på foodprocessor)
100 g sammalt hvete fint (eller du kan bruke fullkornshvetemel/ fibra)
Rør sammen med en sleiv eller lignende og la stå i ca. 30 minutter

Etter en halvtime tilsettes:
1.5 dl kald væske (melk eller vann)
50 g gjær
1 dl sirup eller honning
3 dl kvarg (nøytral) / Kesam
15 g salt
450 g hvetemel

Slik gjør du:
1. Lag skåldingen. La den stå en halv time.
2. Tilsett resten av ingrediensene, men vent med saltet.
3. Elt deigen sammen med en krok. I starten må du stoppe maskinen flere ganger og skrape opp fra bunnen. Bruk en hardplast deigskrape om du har. Kjør deigen på medium hastighet. Er deigen for fast? Tilsett litt vann om det trengs underveis.
4. Tilsett saltet et ca. 10 minutter. Elt videre. Totalt skal deigen eltes i rundt15 minutter (ta tiden! det er lenger enn du tror).
5. La deigen stå til heving i ca. 40 minutter. Pakk bollen inn i plast eller dekk til toppen av bollen med plast.
6. Kjevle ut deigen (uten å kna den), prikk den med en gaffel og stikk ut rundinger (ca. 12 cm). Eller vei opp deigemner på 80 gram og kjevle ut. Tykkelse på deigen – rundt 3 mm.
7. Legg polarbrødene på en plate med bakepapir og sett platen til heving. Heves ca. 45 minutter.
8. Stekes på nederste rille i ovnen på 225 grader med over/ undervarme eller PIZZA- funksjon. Steketid: 8-10 minutter.
9. Avkjøles på rist.

Har du lest mine 12 tips for å lykkes med gjærdeig? 

Bilde

Bilde

Kjevle ut deigen ca. 3 mm tykk , eller vei opp deigemner til 80 gram og kjevle ut. Prikk med en gaffel.
Bilde

Sett polarbrødene til heving over en oppvaskkum med varmt vann. La de heve 30 – 45 min.
Bilde

Stekes på nederste rille på 225 grader i 8-10 minutter. (sjekk om polarkakene har farge under)
Bilde

Ypperlige å fryse. Putt i brødristeren et øyeblikk, eller i mikroovn. Perfekt i matpakka eller som et raskt mellommåltid.
5 based on 2 reviews
34 Kommentarer
 • Vibeke
  Svar
  Skrevet på11:13, 12. januar 2017

  Hvor har du fått tak i den utsikkerformen?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:20, 12. januar 2017

   Hei Vibeke. De er å få kjøpt i de fleste forretninger som selger bakeutstyr og på nett (søk rund utstikker). Husk at du også kan bruke en liten bolle i glass eller plast eller litt større pepperkakeutstikkere (for eksempel hjerte)

 • Anne Hilde
  Svar
  Skrevet på13:41, 14. januar 2017

  Siktet rugmel? Finner ikke det på hverken coop xtra eller kiwi. Kun sammalt grov rugmel

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på14:18, 14. januar 2017

   Så de hadde på REMA i går. Så tror jeg sikkert de har på coop i litt større butikker. Bruker du sammalt grovt vil deigen bli litt annerledes, konsistensen på ferdig bakverk også.

   • Anne Hilde
    Svar
    Skrevet på15:07, 14. januar 2017

    Ok. Nå får vi se hvordan de blir. Står til heving nå 😃 ikke lett å heve alle de brettene over kunnen med varmt vann 😃

  • Polarbrød-Elin
   Svar
   Skrevet på15:11, 14. januar 2017

   Tell me about it! Hadde brett stående over hele kjøkkenet. De hever selv om de ikke står over en varm oppvaskkum også.

   • Anne Hilde
    Svar
    Skrevet på16:17, 14. januar 2017

    Deigen min var ekstremt klissete . . . Tok litt ekstra vann i fra starten pga så grovt rugmel. Men nå gleder jeg meg til å smake. Måtte elte inn mer hvetemel når den var klar til kjevling . .

 • Ann C.
  Svar
  Skrevet på14:49, 14. januar 2017

  Hei,
  Jeg har akkurat satt melet til skålding, men jeg synes blandingen ble veldig fast. Alt melet ble ikke vått engang, så jeg tilsatte en dl mer med vann. Jeg er vant til å få en mer grøtaktig konsistens når jeg skålder f.eks. havregryn, så jeg stusset litt.
  Og så lurer jeg på om det er en stor fordel å skålde det fine rugmelet, siden du skriver i innledningen at man ved skålding blander det grove melet med litt av væsken. Er det meningen at det fine rugmelet skal med i skåldingen i det hele tatt? Kanskje derfor blandingen min ble så fast… Har jeg misforstått oppskriften kanskje? Det ble mange spørsmål her. Håper du får noe fornuftig ut av det 😊

  • Polarbrødbaker-Elin
   Svar
   Skrevet på14:56, 14. januar 2017

   Du har ikke misforstått. Valgte å tilsette alt rugmelet, og ja, den ble i fasteste laget. Jeg tenkte i etterkant at jeg burde holdt igjen litt av rugmelet for at den ikke skulle bli så fast, men erfarte at det gikk bra når alt ble eltet sammen. Du kan tilsette mer væske under skålding, det gjelder å justere det slik at deigen ikke blir for klissete. Håper du lykkes! Lykke til 🙂

   • Ann C.
    Svar
    Skrevet på15:08, 14. januar 2017

    Jeg justerer mel og væske underveis, så det blir sikkert bra til slutt 😊

  • Polarbrød-bakeren
   Svar
   Skrevet på15:12, 14. januar 2017

   Få høre hvordan deg gikk, da 🙂 Lykke til!

 • Ruth
  Svar
  Skrevet på22:04, 18. januar 2017

  Er det mulig å bruke gresk yoghurt, eller vanlig naturell yoghurt i stede for kvarg eller kesam?

  • Polarbrød-baker-Elin
   Svar
   Skrevet på09:12, 19. januar 2017

   Det kan du!

  • Tone
   Svar
   Skrevet på10:47, 12. oktober 2023

   Jeg har begynt på deigen og har ikke kesam/kvarg/yoghurt 😱 kan jeg bruke rømme?

   • Elin Krem.no
    Svar
    Skrevet på10:51, 12. oktober 2023

    ja, det går fint

 • Tale
  Svar
  Skrevet på16:53, 2. november 2017

  Hei! Er student uten eltemaskin. Har du forslag til hvor lenge jeg bør kna deigen for hånd da i de ulike stegene?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på09:25, 3. november 2017

   Aner ikke – det kommer an på styrke og intensitet. Bare prøv deg frem!

 • Linda Marie
  Svar
  Skrevet på14:56, 7. mars 2018

  Først av alt, de smakt nydelig! Jeg lagde de veldig små, men pytt, det er smaken som teller.. 😉
  Men, deigen var ikke akkurat lett å jobbe med; jeg måtte kna inn mye mer mel for i det hele tatt få mulighet til å kjevle ut deigen.. Jeg reagerte på at deigen var veldig bløt da jeg satte den til heving, og den var fortsatt bare grøt, og umulig å gjøre noe som helst med etter heving.
  Nå gjorde jo jeg den feilen at jeg hadde i saltet fra starten, men jeg går ut fra at det ikke skal ha noe med konsistensen på deigen å gjøre..?

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på22:10, 7. mars 2018

   Noen mener den er for fast, andre for bløt! Men – må bare spørre, er du er sikker på du kun brukte finmalt mel, ikke grovmalt? Det er uansett ikke meningen det skal være grøt. Saltet skal ikke ha stort å si på konsistensen når det er så lite – her må det være noe feil et eller annet sted. Godt det smakte til slutt, da!

   • Linda Marie
    Svar
    Skrevet på22:21, 7. mars 2018

    Merkelig at man får så stor forskjell på deigen. Ja, jeg brukte finmalt mel, og siktet rugmel, slik som oppskriften sa. Skal definitivt prøve igjen, så da får vi se hvordan det blir neste gang. Smaken var uansett veldig, veldig god! 🙂

 • Bente
  Svar
  Skrevet på14:24, 12. august 2018

  Hei! Deigen ble utrolig klissete, måtte ha i 300 GR mer hvetemel før heving, over dobbel mengde hvetemel tilsammen for å i det hele tatt kunne kjevle ut. Et sabla rot og tidkrevende som fy. De skal bli veldig gode for at jeg skal gjøre dette igjen kontra kjøpe ferdige….:O 12 cm i dm blir 6 på brettet, umulig med fler. Jeg lager de 11cm, fortsatt bare 6 på brettet.

  • Konditor-Elin
   Svar
   Skrevet på11:58, 13. august 2018

   Jeg var ute etter å få den polarbrød-konsistensen da jeg lagde disse, ikke vanlige flate rundstykker, derfor veit jeg godt at denne oppskriften er krevende. Jeg håper det var verdt strevet!

 • Kine
  Svar
  Skrevet på16:59, 26. april 2020

  Hei! Kan siktet rugmel erstattes med fullkornshvetemel (fibra)? Finner det ikke i butikken…

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på09:41, 27. april 2020

   Ja!

 • Skrevet på07:24, 2. september 2020

  Hei:-)
  Hadde du klart å lage en tangzhong variant av disse? Det ville jeg satt stor pris på og tusen takk for alle fantastiske oppskrifter:-)

  Hilsen Stefan

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på10:59, 7. september 2020

   Skal tenke på det 😉

   • Vibeke
    Svar
    Skrevet på20:08, 7. desember 2020

    Flere som hadde satt pris på polarbrød – Tangzhong 🥳 du har dessverre skapt en tangzhongavhengighet over det ganske land! Det er helt fantastisk i all gjærbakst, hvorfor ikke denne?

    • Elin Krem.no
     Svar
     Skrevet på09:43, 8. desember 2020

     Dette er jo en oppskrift som er veeeldig i nærheten (skålding). Skal tenke på det!

 • Stefan Nilsen
  Svar
  Skrevet på18:06, 7. september 2020

  Det hadde vært supert 😁

 • Elisabeth Sørhus
  Svar
  Skrevet på12:57, 3. mai 2023

  Elsker disse!! Lager dem jevnlig, da det raskt blir tomt i fryseren. Etter å ha lært hvor mye sukker det er i polarbrødene i butikken (og som barna elsker) startet jakten på en oppskrift hvor man fikk like myke og gode polarbrød hjemme. Etter fire andre oppskrifter prøvde jeg denne og det ble suksess! Barna godkjente med en gang, og ingen klage på at de var hverken «tørrere ig hardere» enn de fra butikken. Deigen blir alltid litt klissete hos meg, men så lenge jeg lager emer fremfor å kjevle ut hele deigen løser det seg fint. Riktignok ikke like lekre som Elin sine, men nydelige på smak. Og så tilfredsstillende å bake selv og vite hva de består av. Takk for suler oppskrift 😁

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på14:08, 3. mai 2023

   SÅ stas! Jeg vet at denne oppskriften nok er for viderekomne, men de som får den til digger den 🙂

 • Hildegunn Eik Meidell
  Svar
  Skrevet på10:40, 8. juni 2023

  Litt vanskelig å si om du mente: 5dl veske eller 1.5 dl🤪 Jeg leste det først som: steg 1, 5dl🙈

  • Elin Krem.no
   Svar
   Skrevet på11:53, 8. juni 2023

   Det er jo ikke nummer foran de andre ingrediensene, så håper du fant ut av det..

   • Hildegunn Eik Meidell
    Svar
    Skrevet på19:26, 8. juni 2023

    Ja jeg oppdaget det heldigvis før jeg hente det oppi så kunne måle opp nytt☺️

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...