- Krem.no - https://krem.no -

Juletre i bolledeig

Lun gjærbakst til gløggen? 

Så mye fantastisk godt man kan lage av en enkel bolledeig! Dette juletreet er fylt med julens godeste saker: smør, marsipan (mandelmasse), kanel og sukker. Du gylne, glitrende tre god dag!
Tro nå ikke at dette er noe jeg har funnet på. Neida, dette treet har versert på den store verdensveven i flere år. Uansett – jeg hadde aldri laget det før. Det gikk som en lek, du! 

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

(svensk) perlesukker

Fyll:
75 g sukker
75 g mandelmasse (minimum 50% mandler) Evt. kan du bruke marsipan/ kransekakemasse.
75 g smør
4 g kanel (ca. 3 ts) 

Bland romtempererte ingredienser sammen – gjerne med hendene – til du har en jevn masse.  

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur/ kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10-15 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. La deigen heve til dobbel størrelse (minimum 1 time). Del deigen i to og kjevle ut den første delen av deig som et tre (som godt du kan). Plasser deigstykket på en bakeplate kledd med bakepapir. Legg på fyllet. Det bør være romtemperert. Er det vanskelig å smøre utover, bruk fingrene.
6. Kjevle den andre delen av deigen så lik i form som du kan og legg oppå den første. 
7. Skjær til, slik at treet får fine kanter. 
8. Legg en rett pinne på midten og skjær inn «grener» på begge sider.
9. Vri deigstykkene så de får en vridd form. 
10. Flytt gjerne litt på grenene, slik at de fyller ut platen og at treet får en fin form. 
11. Settes til heving ca. 30 min. 
12. Stekes nederst i ovnen på 220 grader (over/undervarme) ca. 15-25 minutter (avhenger av tykkelse).

Kjevle ut ene halvdelen av deigen som et tre. Stryk på fyllet (bruk gjerne fingrene)

Kjevle ut og legg på det andre deigstykket. Bruk en skarp kiv/ trinse (pizzahjul) for å skjære ut et fint tre. 

Legg en pinne eller noe annet rett i midten av deigen. Skjær hakk inn i deigen.

Vri deigen så det blir fine snurrer. 

Her er deigen ferdig hevet. Før heving har jeg dandert grenene, slik at treet får en pen form. Treet er penslet med egg og strødd med hvitt perlesukker (kjøpt i Sverige). Stekes i 15-25 minutter (avhenger av tykkelse).