- Krem.no - https://krem.no -

Junikveld-kake

Sommerfrisk kake 

Kan man lage en kake inspirert av et dikt? Svaret er ja! Kaka, som har fått navnet «Junikveld» etter Hans Børlis dikt, smaker som en mild sommerbris tilsatt syrlig rabarbra, sur-søte jordbær og silkemyk mascarponekrem. 
Da jeg komponerte denne kaka tenkte jeg på et av mine favorittdikt: «Junikveld» av Hans Børli. Jeg hadde lyst til å fange den stemningen diktet beskriver og gi kaka smaken av forsommer. Valgte å lage en luftig bunn – en som kan trekke til seg smakene og gjøre kaka enda bedre dagen etter. Det sørger saftig jordbærsyltetøy og bløt curd for. 

Så var det smakene. En rabarbra-curd ville passe perfekt, tenkte jeg. Å fytti katta så god den curden ble! Nå er det ikke alle som liker den skarpe rabarbrasmaken like godt, derfor har jeg valgt å blande den inn i kremen. Det gjør at smakene blir dempet. Liker du at det smaker litt skikkelig – bruk mer av curden direkte på kakebunnen (i tillegg til syltetøy). Både mascarponekremen og curden er mektige, så bruk rikelig med friskt jordbærsyltetøy. Ikke bruk kjøpesyltetøy – lag selv. Rens en kurv med jordbær og knus med en gaffel – tilsett litt sukker for å få frem jordbærsmaken. 

Pynt med friske jordbær og blomster, men ikke less på for mye blomster. Det er ikke salat heller. Mine fioler fra hagesenteret var IKKE SPISELIGE (merket) – derfor har jeg vært i mammas hage og plukket (stort sett) ville fioler/ syriner/ jordbærblomster. Disse er ikke sprøytet.  Om du ikke gidder å finne blomster (eller det ikke er årstiden for det) –  legg på et lass med jordbær på toppen. Det smaker himmelsk til denne mektige kremen.

​Lurer du på hvilke blomster som er spiselige? se en oversikt her.

Kaka holder seg godt på et sommerbord, men bør oppbevares kaldt. Den er smaker trolig enda bedre i morgen enn den gjorde i dag. 

Rabarbra curd 
ca.120 g rabarbrasaft  (0.5 kg rabarbra)
100 g sukker
50 g smør
1 egg + 1 eggeplomme

Se fremgangsmåte (på lemon curd) her.
Slik gjør du:
1. Vask rabarbra, kutt i biter og ha i en kjele. Sett på et lokk og skru på platen (ha i et par ss vann så det ikke brenner seg i bunnen) La rabarbraen være i kjelen til den begynner å safte. Kok den til den er helt mør.  Hell rabarbraen i en beholder og mos den med en stavmikser (eller bruk en foodprocessor). Hell den moste rabarbraen over i en sikt og la den renne godt av seg. Av en halv kilo rabarbra skal du sitte igjen med 1 – 1.5 dl rabarbrasaft. Vil du ha mer rabarbrasmak? Kok inn all saften så det reduseres til halve mengden og  bruk al saften i curden. 
2. Visp sammen egg + eggeplomme, tilsett sukker og rabarbrasaft i en teflonkjele/ tykkbunnet kjele. Ha i smøret.
3. Varm opp på svak varme. Rør hele tiden. 
4. Blandingen skal ikke koke, kun varmes til kokepunktet.
5. Når massen tykner og har en kremaktig konsistens helles den i en sikt. (Det tar mellom 5 og 10 minutter om du lager curden i en liten kjele på middels varme). 
6. Hell på et rent glass og sett i kjøleskap etter avkjøling.

Oppbevares kjølig. Holdbarhet: 1-2 uker.  

Kakebunn
5 egg
180 g sukker
50 g hvit sjokolade
135 g smør eller margarin
135 g hvetemel 
1.5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker


Slik gjør du:
1. Pisk eggedosis av egg og sukker.
2. Smelt sjokolade og smør sammen i mikroovn/ evt. over vannbad.
3. Blandingen vendes inn i eggedosisen vekselsvis med siktet hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. Bruk en slikkepott, ikke maskin. 
4. Helles i smurt springform (ca.24-26 cm)
5. Stekes på 180 grader (over undervarme) ca. 40-45 minutter. Sett gjerne på varmluft siste 10 minutter. Bruk en bakepinne for å sjekke om kaken er ferdig. Sitter det deig igjen på pinnen må den steke lenger. 

Pisk eggedosis, smelt smør og hvit sjokolade sammen over vannbad eller i mikro. Sikt inn det tørre vekselsvis med smør/ sjokolade. 

Hell røren i en rund kakeform ca. 24-26 cm. Stekes på 180 grader ca. 40-45 minutter (sett på varmluft siste 10 min)
Mascarponekrem
250 g mascarpone
3-4 ss sukker
ca. 2 ss rabarbracurd
3 dl bløtpisket kremfløte
2 ss sitronsaft
revet skall av en halv sitron

Slik gjør du:
1. Pisk kremfløten slapp og sett i kjøleskap.
2. Pisk sammen mascarpone, sukker, sitronskall og rabarbra-curd til du har en glatt masse.
3. Bland sammen med bløtpisket krem. Start å piske sammen, tilsett sitronsaft. Stopp piskingen i tide! (blir fort fast etter at sitronsaften tilsettes) 

I tillegg trenger du:
Jordbærsyltetøy ( rens en kurv jordbær, bruk en gaffel og knus, tilsett 3-4 ss sukker (smak til). 
Syriner
Ville fioler
Jordbærblomster

Montering:
1. Del den avkjølte kakebunnen i tre like store deler. Finn frem fatet kaken skal serveres på. Monter kaken direkte på fatet. 
2. Lag mascarponekrem. 
3. Legg på et lag med jordbærsyltetøy på den nederste bunnen og stryk på mascarponekrem. 
4. Legg på en ny bunn. Legg på et nytt lag med syltetøy – eller – ha på resten av rabarbracurden. 
5. Stryk utover et lag med mascarponekrem. 
​6. Legg på den siste bunnen og stryk på resten av kremen rundt hele kaken. 

Del bunnen i tre og legg kaken på fatet den skal serveres på. Start med et rennende syltetøy i bunnen, så krem. 

I det andre laget har jeg lagt på et godt lag med rabarbra-curd (bruk gjerne syltetøy om du vil). Stryk utover kremen og legg på bunn. Stryk opp kaken med resten av kremen. 

Pynt kaka med friske blomster og bær etter ønske. Bruk bare blomster du vet helt sikkert ikke er giftige!

Syriner, fioler, jordbær og jordbærblomster.
JUNIKVELD
Vi sitter i slørblå junikveld
og svaler oss ute på trammen.
Og alt vi ser har dobbelt liv,
fordi vi sanser det sammen.

Se – skogsjøen ligger og skinner rødt
av sunkne solefalls-riker.
Og blankt som en ting av gammelt sølv
er skriket som lommen skriker.

Og heggen ved grinda brenner så stilt
av nykveikte blomsterkvaster.
Nå skjelver de kvitt i et pust av vind,
– det er som om noe haster…

Å, flytt deg nærmere inn til meg
her på kjøkkentrammen!
Den er så svimlende kort den stund
vi mennesker er sammen

HANS BØRLI

Junikveld-kake – med smak av lange, lyse forsommerkvelder.