Lemon curd

Lemon curd

Bilde

En liten porsjon sitronsmør

Lemoncurd, sitronkrem eller sitronsmør om du vil, er slett ikke vanskelig å lage. Det er supert å bruke som fyll i alle typer kaker, fra rullekake til pavlova, eller som pålegg på brødskiva.
Skal du lage lemon curd for for første gang er det to ting du bør merke deg. Det første er: hvordan få den beste smaken av sitronene? Det andre du må ha i bakhodet er at denne kremen ikke skal koke. Den skal varmes til den tykner.

Tilbake til første spørsmål. Den beste smaken sitter helt ytterst i skallet. Det er den smaken du skal ha. Alt det hvite som ligger rett under vil gi smak av bitterhet. Av den grunn er det aller best å bruke en meget skarpt rivjern når du skal rive skallet på sitronene. Et tradisjonelt rivjern kan duge, men jeg vil anbefale at du investerer i et rivjern fra Microplane (eller lignende). Du ser det på bildet under. Og ja, jeg kjøpte økologiske sitroner til denne curden. Om de er økologiske eller ei – vask sitronene godt først.

Dette er en liten porsjon – glasset ble ikke engang helt fullt. Grunnen er at jeg lagde en kake som ikke krevde mer curd enn dette. (Porsjonen er perfekt for en kake eller en pavlova). Vil du lage mer, doble eller tredoble om du vil.

Bilde

Lemon curd
Saften av 1-2 sitroner totalt ca. 1 dl
100 g sukker
50 g smør
1 egg + 1 eggeplomme

Slik gjør du:
1. Vask sitronene godt og riv av det ytterste av skallet på to sitroner. Del i to og klem ut saften.
2. Visp sammen egg + eggeplomme, tilsett sukker, skall og sitronsaft i en teflonkjele/ tykkbunnet kjele. Ha i smøret.
3. Varm opp på svak varme. Rør hele tiden.
4. Blandingen skal ikke koke, kun varmes til kokepunktet.
5. Når massen tykner og har en kremaktig konsistens helles den i en sikt. (Det tar mellom 5 og 10 minutter om du lager curden i en liten kjele på middels varme).
6. Hell på et rent glass og sett i kjøleskap etter avkjøling.

Oppbevares kjølig. Holdbarhet: 1-2 uker.


Bilde

Alle ingrediensene du trenger. Vil sterkt anbefale å bruke smør fremfor margarin til denne kremen…
Bilde

Bilde

Ha i smøret etter alt er godt pisket sammen og varm forsiktig opp til det tykner. Hell den ferdige kremen over i en sikt.
Bilde

Lemon curd oppbevares i tett glass i 1-2 uker i kjøleskap.
Be the first to write a review
30 Kommentarer
  • Thrine
    Svar
    Skrevet på11:33, 6. april 2017

    Yum – denne skal med til Spania i påskeferien – så fint å finne oppskrifter som har mye sitron i seg – har et tre fullt som kan brukes 🙂
    Kan vel like godt bruke dette over en brownieoppskrift!?
    God påske!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:17, 6. april 2017

      Heldiggrisen! Passer veldig godt på en brownie – syrlig og søtt, perfekt kobo. God påske!

    • Marit kathiravelu
      Svar
      Skrevet på17:53, 9. februar 2018

      Jeg fikk et glass av dette i Loule i Portugal nå i januar 🙂 Jammy 🙂

  • Linda
    Svar
    Skrevet på12:04, 6. april 2017

    Hei:-) dette må prøves:-) hvis du skulle laget pavlova med denne kremen, ville du blandet den med stivpisket kremfløte,eller hatt krem over? Eller hva anbefaler du? 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:19, 6. april 2017

      Hei Linda, det kommer litt an på hva du liker egentlig. Personlig ville jeg hatt curden på først og lagt kremen over. Det er noe med de små smaksbombene av sitron som treffer den myke kremen. Liker du at kremen skal smake svakt av sitrus kan du blande den inn 🙂 Veldig godt det også, da!

      • Linda
        Svar
        Skrevet på18:36, 13. april 2017

        Hei:-) god påske! Nå har jeg laget den og skal ha den på pavlovaen i morgen. Jeg synes den ble litt sur,men god. Jeg har ikke vekt så mulig det ble litt for lite sukker. Jeg brukte også to sitroner, de var ikke av de minste, men heller ikke store synes jeg. Hvordan skal smaken egentlig være?;-) skal den være litt sur? Eller mere søt med sitronsmak?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:16, 13. april 2017

      Alltid litt vanskelig dette med mengde – jeg brukte halvannen sitron (du ser dem på bildet). Kremen ble frisk, men ikke veldig sur. Husk at Lemon curd ofte brukes sammen med noe som er søtt. Da veier det opp for det syrlige.

    • Lise Henriksen
      Svar
      Skrevet på12:00, 8. desember 2022

      Kan lemon curd fryses?

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på12:09, 9. desember 2022

        Det har jeg aldri prøvd, og kan hende den vil skille seg ved opptining. Da er det evt bare å prøve å kjøre den sammen med en stavmikser.

  • Ragne
    Svar
    Skrevet på15:39, 18. desember 2017

    Lager nå min andre porsjon. Skal gi bort i julegave. Hva burde jeg ha ved siden av!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:52, 18. desember 2017

      Tja. Kanskje et glass med ingredienser til en kake, hvor curden kan brukes oppå? Noen halvferdige makroner? Eller kanskje noe heeelt annet – som for eksempel krydder som kardemomme, vanilje eller safran?

  • Kristin
    Svar
    Skrevet på10:27, 22. mai 2018

    Hei. Kan jeg bruke Dr.Oetker revet sitronskall i denne? I så fall, hvor mye skal brukes? En pose er 6 gram.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:45, 22. mai 2018

      Revet sitronskall på boks? Har jeg aldri hørt om. Kan du sikkert, men som sagt, jeg har ikke peiling på dette produktet og aner ikke hvor mye du skal bruke.

      • Kristin
        Svar
        Skrevet på10:59, 30. mai 2018

        De kommer i pose. To poser i hver pakke og en pose inneholder 6 gram. Finner de ikke i Norge, så kjøpte de i Danmark.
        Da lager jeg like greit to porsjoner, en på vanlig måte og en med ferdig revet sitronskall. Funker det, så er jo det greit og funker det ikke, så vet jeg det. Man lærer så lenge man lever 🙂

  • Målfrid Høgstavoll
    Svar
    Skrevet på15:13, 9. juli 2018

    Nå skal jeg lage denne for andre gang – helt nydelig 🙂 . Kunne det være mulig med eksakt mål på sitronsaften? Sitron og sitron liksom – og vil gikta la meg skvise dem godt nok? Kanskje ikke helt innafor men jeg hatt hatt glasset i fryseren i 3/4 år – tatt opp og halvtint flere ganger, satt i fryseren igjen, like god. Nå sist ble den brukt i hjemmelaga iskrem 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på15:57, 9. juli 2018

      Enig med deg, jeg skal måle og skrive inn nøyaktig mål neste gang jeg lager det. Takk for tips om å fryse! Holdbarheten er nok lenger enn jeg sier her, men smart å bare putte den i fryseren 🙂

  • Guri Bruserud
    Svar
    Skrevet på18:46, 22. august 2018

    Hei. Kan jeg lage den med pasjonsfrukt istedet for sitron?

  • Anne-Mette Kolberg
    Svar
    Skrevet på17:19, 10. februar 2019

    Tusen takk for bra oppskrift 🙂 smakte litt som fox, syrlig men ikke sur. Brukte den på pavlova med krem og bær. Smakte supert. Nå skal jeg bygge opp mot til å prøve meg lemon pai, får tenke som Pippi: det har jeg aldri gjort før så det går sikkkert bra;)

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:50, 11. februar 2019

      Lykke til!

  • Thea
    Svar
    Skrevet på19:34, 4. februar 2020

    Noen som har testet med melkefri margarin?

  • Marianne
    Svar
    Skrevet på16:41, 1. april 2020

    Er denne fast nok til å bruke som fyll i makroner?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på19:48, 1. april 2020

      Nei, tilsett en plate gelatin.

  • Kathrine
    Svar
    Skrevet på14:18, 25. juni 2020

    Kan man doble oppskriften uten problemer?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:54, 30. juni 2020

      Ja!

  • Charlotte
    Svar
    Skrevet på15:40, 5. august 2020

    Synes ikke at den tyknet så godt som den burde. Tips til hvordan jeg evt kan redde den? Skal brukes til makroner

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på07:47, 7. august 2020

      Tilsett 1 gelatinplate

  • Laila April Anderssen
    Svar
    Skrevet på18:14, 14. august 2020

    hvis den ble for sur kan man da piske/røre inn litt sukker eller kanskje melis? hva er best

    MÅ den varmes før bruk når man tar den ut fra kjøleskap (som i sitronterte) eller varmes i kasserolle eller kan den spises rett fra kjøleskapet?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:29, 16. august 2020

      Ja, det er bare å tilsette mer sukker om du liker det søtere. Den må ikke varmes, nei.

  • Inger Johanne Sundby
    Svar
    Skrevet på14:10, 18. mars 2021

    Ser at noen bruker hele egget, noen bare plommene og noen begge deler, både hele egg og plommer. Kan du si noe om komsekvensene.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på14:23, 18. mars 2021

      Krem kun laget på plommer blir mer kraftig, fyldig og mektig enn om den lages med en blanding av hele egg og plommer. En kan kanskje si: jo mer plommer, jo mer «eksklusiv».

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...

Havrescones

Havrescones - hentet fra boken kokebok fra Kardemommeby,...

Mocca-eclairs

Da jeg kom over dette bildet av kaffe-eclairs...