Maiboller 2024

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har atter en gang bakt en dekorativ maibolle. I år ble det mini klippekranser, noen med vaniljekrem, andre uten. Det er opp til deg!

Jeg har tilsatt 50 g mer mel enn jeg vanligvis pleier i denne deigen, bare fordi det gjør deigen lettere å jobbe med. I tillegg kan du gjerne sette deigen i kjøleskapet under den første hvilen. Kald deig er alltid best å jobbe med. Hvis fyllet ditt er vanskelig å smøre ut, varm det ørlitegrann, sånn at det blir lett å smøre på deigen. Se bildene lenger ned for å se hvordan du lager disse.

Her kan du se noen andre maiboller jeg har laget

Maiboller 2024 (18 stk mini klippekranser)
550 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

En halv porsjon vaniljekrem (ca. 350g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 

Fyll:
100 g brunt sukker (eller ta det sukkeret du har)
100 g mykt smør
4-6 g kanel ( 3-4 ts)
Røres sammen med en skje eller sleiv.

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. La deigen hvile en times tid. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, kjevle et rektangel (ca. 65 cm i lengde og 40 cm i høyde), smør på fyll. Del deigen i tre som vist på bildet. Rull sammen. Del deretter deigen i pølser på ca. 11 cm.
8. Rull hver pølse litt på benken før du setter den sammen som en smultring. Fukt endene med litt vann og klem deigen skikkelig godt sammen i skjøten.
9. Klipp deigen som en klippekrans. Legg evt i litt deig i midten av hver ring dersom du vil fylle med vaniljekrem.
10. Settes til etterheving i ca. 45- 60 minutter. Pensle med egg og dryss evt på svensk perlesukker. Eller klem ned midten i bollene og legg på vaniljekremen.
11. Stekes ett hakk ned fra midten på varmluft i 215 grader i ca. 8-10 minutter eller på 220 grader 10-12 minutter på over/undervarme.
12. Avkjøl. Sikt over melis på bollene med vaniljekrem.

Kjevle ut deigen, smør på fyllet og del i tre like store deler.
Rull sammen. Fukt gjerne nederste del av deigen med litt vann.
Del i pølser på ca. 11-12 cm.
Sånn…
Rull hver pølse litt før du setter sammen deigen, fukt gjerne med litt vann. Klem godt sammen.
Klipp som om det var en klippekrans.
Har du skåret av noen ender, bruk den og putt litt deig i hvert hull (dersom du velger å lage med vaniljekrem).
Klare for etterheving.
Før steking: Penlse med egg (valgfritt)
Dryss på perlesukker og legg i vaniljekrem i hullene. Det ble enda to boller til (som ligger på et tredje brett). Stek som anvist.
Ferdiiii!
Hurraaa for at det endelig snart er mai!!