- Krem.no - https://krem.no -

Kanelsnurrer på nye måter

Lag en Blomstersnurr, en snurrete kringle eller et lite bollebrød eller to (på en snurr)

Utgangspunktet er enkelt – du kjevler ut et rektangel, smører på noe godt fyll og ruller sammen. Men så? Her får du noen nye ideer til hvordan du kan lage noe kreativt med kanelsnurrene. 
Det hele begynte med at jeg satt på toget og leste det svenske fagbladet for bakere og konditorer. Der var det bilder av hva de svenske juniorbakerne hadde bakt i EM for unge bakere. Og der var den . Den blomsten. Åh, så fin! Selvfølgelig var den myyyye finere enn den jeg har laget her, men jeg bare måtte prøve å lage den. Så all ære til de svenske (superdyktige) Amanda Bäckström og Amanda Gustavsson (som gjorde rent bord og vant det meste under mesterskapet). 

Deigen kjenner dere – den bruker jeg til det meste. Fyllet kan du selvfølgelig gjøre enklere ved bare å smøre på smør og drysse over kanel og sukker. Skal du lage de minste blomstene, pass på at du lager disse så små du bare kan. Sett sammen fem eller seks små snurrer – de hever en god del, derfor bør hver snurr ikke veie mer enn 7-10 gram. 

Får mange spørsmål om perlesukkeret. Du får dessverre ikke kjøpt det i Norge. Jeg har kjøpt det i Sverige, men isteden for perlesukker kan du bruke vaniljekrem, rosiner, nøtter, bær eller andre ting du liker sammen med gjærdeig. Eller droppe det helt. 

Ha god tid når du baker. La deigen få heve godt og lenge før du baker ut. Da får du smakfull og luftig bakst. 

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

1 egg til pensling

fyll:
15 g kanel
15 g melis
100 g smør
100 g sukker (gjerne brunt)
(10 g maisennamel – kan sløyfes)

Ha romtemperert smør og resten av ingrediensene i en foodprocessor. Kjøres glatt. 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
6. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) lag små og store kanelsnurrer (se bilder under)
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Legg over et klede eller putt brettene i en pose. 
8.  Stekes på 220 grader (over/undervarme) 7-10 minutter (de miste bakverkene) og 15-20 minutter (kringle og snurrer i form)

Bruker du utstyret til bakemaskinen din riktig? 

Blomstersnurr

Jeg oppfordret dere til å komme med forslag på navn til den nye snurren, og Matbloggsentralen (@matbloggsentralen.no) hev seg på. Takk for mange gode forslag! Ettersom dette ikke er min nyvinning ble Elin-snurr forkastet. Skrotet ble også mange andre navn som tidligere er blitt brukt på de store hveteblomstene (med vridde deigemner), som for eksempel vårsnurrer og kanelblomst. Mitt valg falt på Blomstersnurr. Passer fint, gjør det ikke? Tror det var @susiq_fitness som sa det først. Takk Susanne!

Skal du lage disse må du huske at kanelsnurrene må være små (mellom 7 og 10 gram max). Det betyr at du må kjevle deigen tynt, og ikke for bredt. Rull sammen slik at den får noen «runder». Bruk en skarp kniv og kapp deigen i biter. Sett de tett sammen som en blomst (se bilder under). Strø på perlesukker (valgfritt) etter at de har hevet andre gang og du har penslet med egg – rett før de går i ovnen.

Ved å steke på høy temperatur får du et saftig bakverk. Jeg setter ovnen på 220-230 grader og steker disse i 7-10 minutter. Jeg anbefaler over/undervarme. 

Kringle av kanelsnurrer 

Laget på akkurat samme måte som den lille blomsten over, men her har jeg kjevlet deigen bredere og litt tykkere før jeg smurte på fyllet. Kringlen til venstre er før heving – til høyre – etter heving. Sett gjerne platen over en kum fylt med varmt vann når du skal heve andre gang. Legg over et klede slik at deigen ikke tørker ut. Perlesukkeret er lagt på etter heving, etter pensling, rett før kringla skal inn i ovnen. Har du ikke perlesukker kan du lage en melisglasur og ha på etter avkjøling. Jeg steker også her på over/undervarme på 220 grader i 15-20 minutter (avhenger av tykkelsen på kringla). Den er ferdig stekt når den har fått farge under. 

Restesnurrer eller bollebrød på en snurr

Så hva gjør man med restesnurrene? Jo, man setter dem sammen i en form. Husk å smøre formene godt. Som du ser har jeg puttet litt forskjellig størrelse i de to formene. Forma til venstre (på det første bildet) har store snurrer i den ene og litt mindre i den andre. Det er den med de minste snurrene som er laget mest «riktig».

​Med det mener jeg å si, at du skal huska at deigen trenger rom til å heve. Hvis ikke blir det altfor mye deig på en gang i forma. Da kan den raskt bli rå/ understekt. 

Bilde nummer to viser hvordan de ser ut etter heving, og bilde 3 hvordan det ble etter steking. Den første forma ble spist før jeg fikk sukk for meg – derfor mangler bilde. 

Sånn. Det ble et maraton-innlegg i dag. Likte du dette blogginnlegget?

Fortell meg gjerne hva du syntes i kommentarfeltet! 

Håper du ble inspirert til å bake en favn full med Blomstersnurrer (eller noe annet godt med kanelsnurrer). Tagg gjerne bildet ditt med #blomstersnurr og #kremno om du legger ut bildet på Instagram. God helg :)