Vi som elsker å stå på kjøkkenet har ofte fokus på helt andre ting enn bakterieveksten i kjøkkenkluten. Mitt kjøkken er langt fra plettfritt. Sånn er det i de fleste hjem. Og det har jo ingen dødd av, sier du kanskje. Jeg ønsker ikke å fremstå som hysterisk på noen som helst måte, men mener at matgledeformidlerne også bør ha grunnleggende kunnskap om kjøkkenhygiene og vite noe om hvordan man skal håndtere mat.
Det har oppstått en hel hær av ivrige matbloggere og kakebakere som lager de lekreste kreasjoner. Som deler raust, både av bilder og oppskrifter. De aller fleste amatører. Fantastisk! At et TV-program, der ufaglærte konkurrerer om å lage flotte bakverk stadig får flere seere, er også helt topp. MEN. Skal du vise frem hvor flink du er til å lage mat til hele verden hadde jeg satt pris på litt grunnleggende kunnskap om kjøkkenhygiene. Om emnet ”lett bedervelig mat”. Smak litt på akkurat de ordene. Lett bedervelig mat. Oppskrifter og fremgangsmåter deles og videreformidles i et tempo vi ikke kan styre. Grunnleggende kunnskap om råvarer og matfremstilling er derfor ikke uvesentlig.
|
Visste du?
Det er ti ganger så mange bakterier på mobilen din enn i do. Mange av disse bakteriene kan føre til magesyke. Noe å tenke på neste gang du lager mat og surfer på mobilen samtidig? Håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 prosent av mikroorganismene, mens 99% av alle mikroorganismer forsvinner i 30 sekunder med såpe og vann. |
«Mangel på kunnskap og direkte feilopplysning kan rett og slett være helsefarlig»
Jeg er ikke ute etter å ”ta” noen med dette innlegget, men ønsker å sette fokus på noe som er veldig viktig når man skal lage mat til andre. Det har ingen ting å si om du er kokk, konditor eller glad amatør. Alle trenger gode basiskunnskaper og god hygiene ved fremstilling av mat.
Selger du det du lager? Vit at det stilles strenge krav. Du skal holde tunga rett i munnen og kjenne din HACCP (Hazard Analysis (and) Critical Control Point). Du plikter selv å sette deg inn i regelverket og melde virksomheten din til Mattilsynet.
Mattilsynet har laget en veiledning for å unngå matforgiftning. Den bærer tittelen ”Ikke nok å være en god kokk”.
Til slutt en oppfordring fra Mina Thiis’ oppskriftsbok om desserter, kaker og konfekt (fra 1932):
Vær selv ren, og hold alt rent omkring deg!
En oppfordring til etterlevelse for alle.
|