Det dufter deilig i huset akkurat nå. Disse står på benken og avkjøler seg, og den deilige lukta av gjærbakst fyller rommene. I dag har jeg nemlig hatt god tid. For, skal du først lage en gjærdeig trenger du godt med tid. Det finnes ingen snarveger til et vellykket resultat når du skal lage smakfull gjærbakst. Isteden for å lage de vanlige kanelsnurrene fikk jeg i dag lyst til å vri og slå knuter på deigemnene, slik som svenskene gjør. De ble ikke helt jevne, men hva gjør vel det når det smaker himmel på jord?
Lagde også noen varianter med hjemmelaget bringebærsyltetøy. Silte av litt av væsken fra syltetøyet og smurte det tykke bringebærsyltetøyet på. Har aldri forsøkt å bruke bringebær i gjærdeig før, men det ble en knallsuksess!
|
Grunnoppskrift gjærdeig
550 g hvetemel (ca.10 dl) 100 g sukker (1,1 dl) 1/2 ts kardemomme 100 g smør 3 1/2 dl melk 50 g gjær 1 egg 220 grader 10 -15 minutter Slik gjør du: |
Snurrer med bringebær
|
Nå – litt om elting av deig. For hvor lenge skal man egentlig elte deigen? Har det noe å si for resultatet?
(Det er ikke uten grunn at en baker har en flereårig utdannelse, for å bake er vitenskap!) Selv er jeg ikke baker, men konditor, derfor nøyer jeg meg med kortversjonen: Deigen må eltes kraftig for å danne elastisitet i deigen. Den kraftige eltingen er viktig for at gjæren skal få optimale forhold når den begynner å danne små gassporer i deigen (altså når den hever). Jeg kjører maskinen opp i mot maks fart i 5-7 minutter (avhenger av størrelse på deigen). Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile. La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. (Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose.) |