- Krem.no - https://krem.no -

Kringlevrider bollesens beste

Det dufter deilig i huset akkurat nå. Disse står på benken og avkjøler seg, og den deilige lukta av gjærbakst fyller rommene. I dag har jeg nemlig hatt god tid. For, skal du først lage en gjærdeig trenger du godt med tid. Det finnes ingen snarveger til et vellykket resultat når du skal lage smakfull gjærbakst. Isteden for å lage de vanlige kanelsnurrene fikk jeg i dag lyst til å vri og slå knuter på deigemnene, slik som svenskene gjør. De ble ikke helt jevne, men hva gjør vel det når det smaker himmel på jord?

Lagde også noen varianter med hjemmelaget bringebærsyltetøy. Silte av litt av væsken fra syltetøyet og smurte det tykke bringebærsyltetøyet på. Har aldri forsøkt å bruke bringebær i gjærdeig før, men det ble en knallsuksess!

Grunnoppskrift gjærdeig
550 g hvetemel (ca.10 dl)
100 g sukker (1,1 dl)
1/2 ts kardemomme 
100 g smør
3 1/2 dl melk
50 g gjær
1 egg 

220 grader 10 -15 minutter

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm, rør ut gjæren og hell i. 
2. Tilsett smeltet smør og egg. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse knas den godt sammen og deles opp i passe store emner som trilles til boller/ andre varianter og settes på plate med bakepapir. 
6. La bakverket heve på et varmt sted før det pensles med egg utblandet med litt vann.

Ikke ha for varm melk, da dør gjærcellene. Da kan du bare glemme at deigen din vil heve! Melken skal være fingervarm, det vil si at du ikke skal kjenne varme på fingeren når du stikker den i melka.

Husk kardemomme!

Elt deigen kraftig!

Da er frøkna på fem klar til å bake 🙂 Deigen har hvilt en halv time (ca.)

Snurrer med bringebær

Nå – litt om elting av deig. For hvor lenge skal man egentlig elte deigen? Har det noe å si for resultatet?
(Det er ikke uten grunn at en baker har en flereårig utdannelse, for å bake er vitenskap!) Selv er jeg ikke baker, men konditor, derfor nøyer jeg meg med kortversjonen: Deigen må eltes kraftig for å danne elastisitet i deigen. Den kraftige eltingen er viktig for at gjæren skal få optimale forhold når den begynner å danne små gassporer i deigen (altså når den hever). Jeg kjører maskinen opp i mot maks fart i 5-7 minutter (avhenger av størrelse på deigen). Ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. Etter at deigen er ferdig eltet må den hvile. La den hvile minimum 1/2 time på et lunt sted. (Pakk gjerne bollen inn i en tett plastpose.) 



Silte av litt væske av det hjemmlagde bringebærsyltetøyet og smurte det så på deigen

La disse i små former for å unngå at de brenner seg fast og blir svarte under. Litt perlesukker på toppen – bare til pynt..

Femåringen fikk lov til å putte det hun hadde lyst på i sin lille deig. Med litt over 15 forskjellige strøssel i skapet ble det laget noen fargerike kreasjoner. Bare så du er advart, de blir ikke like pene etter at de er stekt..

Svenske vridninger

Kjevlet ut et rektangel og penslet på smeltet smør. Drysset på kanel og sukker og brettet deigen over en halv gang. Brettet andre halvdel over og kjevlet litt, slik at den ble litt bredere. Brukte en pizzaskjærer til å skjære strimler. Dro litt i strimlene og tvinnet de, før jeg lagde en knute av det. Så skal bakverkene heve enda en gang. La de stå et lunt sted og heve til emnene har ca. dobbel størrelse fra de ble lagt på platen.

Ferdig hevet og klar for 220 grader i 10-15 minutter i ovnen