- Krem.no - https://krem.no -

Lussekatter

Det nærmer seg Luciafeiringen den 13. desember. Jeg har tidligere laget en oppskrift på disse med tangzhong-jevning (supergodt!). Til alle dere som bare vil lage vanlige lussekatter, her kommer oppskrift:

Lussekatter (30 stk)
850 g hvetemel
5.5 dl væske (melk eller vann)
35 g gjær
1 g safran
(evt. 1 ts kardemomme – valgfritt)
175 g sukker
1/2 ts salt
150 g smør (romtemperert eller kaldt)

1. Ha alle ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Rør safran ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Juster med væske om du syntes deigen er for fast. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter.

Elte deigen til du kan ta glutentesten
Etter at deigen har hvilt en times tid, del deigen opp i 30 biter, eller vei hvert emne til ca. 60 gram
Rull deigen til en lang pølse..
Rull sammen fra hver sin kant
Sett på brett med bakepapir og la heve ca. 30-45 minutter
Dytt i rosiner og pensle med egg. Stek på 225 grader over/undervarme eller 210 grader varmluft i 7-12 minutter
Har laget litt andre fasonger også…
..bruk fantasien!
Lussekattene spises helst ferske. Legg direkte i fryser etter avkjøling, og ta opp igjen når de skal spises, om så det bare er dagen etter…