Lussekatter tangzhong

Lussekatter tangzhong

Ekstra mjuke lussekatter med safran

 

Tørre lussekatter, sa du? Ikke nå lenger. Jeg gir deg lussekatter tangzhong-style! Så mjuke at ingen vil merke at de ble bakt dagen før.

 

Jeg har lovet dere disse lenge, for det er flere enn meg som gjerne ønsker seg saftige lussekatter. Mange står på kjøkkenet i sene nattetimer for å bake til Lucia, bare for å oppleve at bollene er knusk tørre innen de nådde barnehagen eller skolen. MEN IKKE NÅ LENGER! Her har jeg bakt lussekatter med tangzhongmetoden, noe du kan lese mer om her.

Lussekatter (ca. 30 stk)
Jevning:
80 g hvetemel
400 g melk  (4 dl)


770 g hvetemel
240 g melk (2.4 dl)
35 g gjær
1 g safran
(evt. 1 ts kardemomme – valgfritt)
135 g (1.5 dl) sukker
1/2 ts salt
150 g smør (romtemperert eller kaldt)

rosiner
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter

Lussekatter (ca. 15 stk)
Jevning:
40 g hvetemel
200 g melk  (2 dl)


385 g hvetemel
120 g melk (1.2 dl)
15 g gjær
0.5 g safran
(evt. 0.5 ts kardemomme – valgfritt)
65 g (0.75 dl) sukker
knivsodd salt
75 g smør (romtemperert eller kaldt)

rosiner
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter

Tilsett smøret etter at deigen er eltet 10-15 min. Etter at deigen har modnet en times tid, del opp i biter på ca. 60 gram.

Rull deigen til pølser og snurr sammen som vist på bildet. Sett på plate og dytt i en rosin eller to.

Det finnes mange forskjellige måter å forme lussekatter på, her har du en annen variant.

Etter at lussekattene er hevet i ca. 35-45 min, pensle med egg. Dytt rosinene godt nedi før steking.

Vi spiste disse (uten å fryse dem) på dag 2 og dag 3. Fortsatt mjuke og gode. Ha en fin Luciafeiring!

19 Kommentarer
  • Emma
    Svar
    Skrevet på08:02, 10. desember 2018

    Hvorfor lager man jerning? Hva gjør dette for deigen?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:50, 10. desember 2018

      Jevningen gjør at deigen kan ta opp mer væske, noe som gjør gjærbaksten saftigere og mer holdbar.

  • Tara
    Svar
    Skrevet på10:18, 10. desember 2018

    Du er helt rå, Elin!!

  • Henriette Olsen
    Svar
    Skrevet på14:50, 10. desember 2018

    Endelig må jeg prøve den thunghungjung style greia, men safran er vel veldig dyrt eller? Hvor mye gurkemeie skal jeg bruke? Regner med det kan brukes i stedet for?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:00, 10. desember 2018

      Aner ikke. Bruker ikke gurkemeie.

    • Tina Tveit
      Svar
      Skrevet på09:27, 11. desember 2018

      Jeg brukte tilsvarende mengde med gurkemeie som safran i oppskriften. Den gir jo bare gulfarge, lussekattesmaken får man ikke uten safran, men det er jo ikke alle som liker det. 🙂

    • Tone Rokås Ånes
      Svar
      Skrevet på20:55, 11. desember 2018

      Jeg betalte 49 kroner for ett gram på en butikk med asiatiske matvarer, det er det verdt én gang i året 🙂

      (Og Elin – amatøren er stressa, kan jeg lage deigen i kveld og heve i kjøleskap til i morgen ettermiddag/kveld eller blir det for lenge?)

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på11:47, 13. desember 2018

        Beklager seint svar – som nevnt tidligere, halver gjærmengde og sett i kjøleskap over natta.

  • Ingrid Sedal
    Svar
    Skrevet på15:28, 10. desember 2018

    Så fantastisk. Livredd tørre boller, hehe. Oppbevarer du de da i en lukket pose på kjøkkenet eller? Tenkte å bake de dagen før Lucia.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:00, 11. desember 2018

      Ja

  • Charlotte
    Svar
    Skrevet på23:22, 10. desember 2018

    Kan en bruke gurkemeie istedenfor safran?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:58, 11. desember 2018

      Det kan du sikkert, men jeg har aldri brukt det og vet ikke hvor mye du trenger.

  • Guri Bruserud
    Svar
    Skrevet på19:28, 11. desember 2018

    Hei.
    Jeg skal bruke safran tråder, ikke pulver. Er det samme fremgangsmåte? Takk for supre tangzhong oppskrifter, alt blir fantastisk mye bedre med den metoden. Jeg bruker surdeig, og alle gangene jeg har bakt lussekatter har de blitt tørre, jeg gleder meg til resultatet i morgen.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:47, 13. desember 2018

      Samme resultat med tråder, men knus dem gjerne i sukker (i en morter) før du tilsetter i deigen.

  • Anett Østmo Rasmussen
    Svar
    Skrevet på12:51, 12. desember 2018

    Jeg bruker en halv teskje gurkemeie på 1 gram safran. Dette knuser jeg sammen med kardemumme da jeg synes da gurkemeie noen ganger har en liten bismak.

  • Monica Skadsem
    Svar
    Skrevet på20:14, 12. desember 2018

    Supert! Disse skal jeg prøve meg på imorgen 🙂
    (Bare ett litt freidig spørsmål; Jeg ønsket å skrive ut oppskriften, men siden du bruker grå skrift så blir det nesten ikke
    lesbart – kunne du tenke deg å bruke sort istedetfor, i framtiden?)

    Ha en fin dag videre!

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:45, 13. desember 2018

      Takk, jeg skal ta det med til utviklerne!

  • AC
    Svar
    Skrevet på18:32, 13. desember 2018

    Hvor mye tørrgjær, og hvordan skal jeg blande det inn?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:32, 14. desember 2018

      Hvilken av oppskriftene bruker du? 11 gram tørrgjær tilsvarer 50 gram fersk. Røres inn i melet.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits