Lussekatter tangzhong

Lussekatter tangzhong

Ekstra mjuke lussekatter med safran

 

Tørre lussekatter, sa du? Ikke nå lenger. Jeg gir deg lussekatter tangzhong-style! Så mjuke at ingen vil merke at de ble bakt dagen før.

 

Jeg har lovet dere disse lenge, for det er flere enn meg som gjerne ønsker seg saftige lussekatter. Mange står på kjøkkenet i sene nattetimer for å bake til Lucia, bare for å oppleve at bollene er knusk tørre innen de nådde barnehagen eller skolen. MEN IKKE NÅ LENGER! Her har jeg bakt lussekatter med tangzhongmetoden, noe du kan lese mer om her.

Lussekatter (ca. 30 stk)
Jevning:
80 g hvetemel
400 g melk  (4 dl)


770 g hvetemel
240 g melk (2.4 dl)
35 g gjær
1 g safran
(evt. 1 ts kardemomme – valgfritt)
135 g (1.5 dl) sukker
1/2 ts salt
150 g smør (romtemperert eller kaldt)

rosiner
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter

Lussekatter (ca. 15 stk)
Jevning:
40 g hvetemel
200 g melk  (2 dl)


385 g hvetemel
120 g melk (1.2 dl)
15 g gjær
0.5 g safran
(evt. 0.5 ts kardemomme – valgfritt)
65 g (0.75 dl) sukker
knivsodd salt
75 g smør (romtemperert eller kaldt)

rosiner
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter

Tilsett smøret etter at deigen er eltet 10-15 min. Etter at deigen har modnet en times tid, del opp i biter på ca. 60 gram.

Rull deigen til pølser og snurr sammen som vist på bildet. Sett på plate og dytt i en rosin eller to.

Det finnes mange forskjellige måter å forme lussekatter på, her har du en annen variant.

Etter at lussekattene er hevet i ca. 35-45 min, pensle med egg. Dytt rosinene godt nedi før steking.

Vi spiste disse (uten å fryse dem) på dag 2 og dag 3. Fortsatt mjuke og gode. Ha en fin Luciafeiring!

43 Kommentarer
  • Vera Susan Olsen Bråten
    Svar
    Skrevet på08:43, 12. desember 2021

    Hei Elin.
    Tusen takk for all bakehjelp og flotte oppskrifter. Jeg digger oppskriftene dine og er blodfæn😉. Jeg skal bake lussekatter tangzhong i dag, men jeg har bare tørrgjær🙈 skal jeg avkjøle fordeigen helt da også eller må den ha en « lunk» for å få i gang prosessen i tørrgjæren?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:44, 12. desember 2021

      Den bør ha litt lunk, så fint om den ikke er helt kald.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Pumpkin spice cinnam..

Hva er egentlig pumpkin spice? Jeg var usikker...

Saftig eplekake med ..

Bildet gir på ingen måte et godt inntrykk...

Rullekake med eplemo..

Rullekake med eplemos og krem, laget med litt...

Eplechips

Tørkede epleskiver er enkelt å lage og smaker...

Epledessert med spr..

Mange ønsker seg enkle epledesserter om dagen, og...