
Jeg har lovet dere disse lenge, for det er flere enn meg som gjerne ønsker seg saftige lussekatter. Mange står på kjøkkenet i sene nattetimer for å bake til Lucia, bare for å oppleve at bollene er knusk tørre innen de nådde barnehagen eller skolen. MEN IKKE NÅ LENGER! Her har jeg bakt lussekatter med tangzhongmetoden, noe du kan lese mer om her.
Lussekatter (ca. 30 stk)
Jevning:
80 g hvetemel
400 g melk (4 dl)
770 g hvetemel
240 g melk (2.4 dl)
35 g gjær
1 g safran
(evt. 1 ts kardemomme – valgfritt)
135 g (1.5 dl) sukker
1/2 ts salt
150 g smør (romtemperert eller kaldt)
rosiner
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7. Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8. Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter
Lussekatter (ca. 15 stk)
Jevning:
40 g hvetemel
200 g melk (2 dl)
385 g hvetemel
120 g melk (1.2 dl)
15 g gjær
0.5 g safran
(evt. 0.5 ts kardemomme – valgfritt)
65 g (0.75 dl) sukker
knivsodd salt
75 g smør (romtemperert eller kaldt)
rosiner
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7. Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8. Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter


Tilsett smøret etter at deigen er eltet 10-15 min. Etter at deigen har modnet en times tid, del opp i biter på ca. 60 gram.



Rull deigen til pølser og snurr sammen som vist på bildet. Sett på plate og dytt i en rosin eller to.


Det finnes mange forskjellige måter å forme lussekatter på, her har du en annen variant.

Etter at lussekattene er hevet i ca. 35-45 min, pensle med egg. Dytt rosinene godt nedi før steking.

Vi spiste disse (uten å fryse dem) på dag 2 og dag 3. Fortsatt mjuke og gode. Ha en fin Luciafeiring!
Emma
Hvorfor lager man jerning? Hva gjør dette for deigen?
Elin Krem.no
Jevningen gjør at deigen kan ta opp mer væske, noe som gjør gjærbaksten saftigere og mer holdbar.
Tara
Du er helt rå, Elin!!
Henriette Olsen
Endelig må jeg prøve den thunghungjung style greia, men safran er vel veldig dyrt eller? Hvor mye gurkemeie skal jeg bruke? Regner med det kan brukes i stedet for?
Elin Krem.no
Aner ikke. Bruker ikke gurkemeie.
Tina Tveit
Jeg brukte tilsvarende mengde med gurkemeie som safran i oppskriften. Den gir jo bare gulfarge, lussekattesmaken får man ikke uten safran, men det er jo ikke alle som liker det. 🙂
Tone Rokås Ånes
Jeg betalte 49 kroner for ett gram på en butikk med asiatiske matvarer, det er det verdt én gang i året 🙂
(Og Elin – amatøren er stressa, kan jeg lage deigen i kveld og heve i kjøleskap til i morgen ettermiddag/kveld eller blir det for lenge?)
Elin Krem.no
Beklager seint svar – som nevnt tidligere, halver gjærmengde og sett i kjøleskap over natta.
Ingrid Sedal
Så fantastisk. Livredd tørre boller, hehe. Oppbevarer du de da i en lukket pose på kjøkkenet eller? Tenkte å bake de dagen før Lucia.
Elin Krem.no
Ja
Charlotte
Kan en bruke gurkemeie istedenfor safran?
Elin Krem.no
Det kan du sikkert, men jeg har aldri brukt det og vet ikke hvor mye du trenger.
Guri Bruserud
Hei.
Jeg skal bruke safran tråder, ikke pulver. Er det samme fremgangsmåte? Takk for supre tangzhong oppskrifter, alt blir fantastisk mye bedre med den metoden. Jeg bruker surdeig, og alle gangene jeg har bakt lussekatter har de blitt tørre, jeg gleder meg til resultatet i morgen.
Elin Krem.no
Samme resultat med tråder, men knus dem gjerne i sukker (i en morter) før du tilsetter i deigen.
Anett Østmo Rasmussen
Jeg bruker en halv teskje gurkemeie på 1 gram safran. Dette knuser jeg sammen med kardemumme da jeg synes da gurkemeie noen ganger har en liten bismak.
Monica Skadsem
Supert! Disse skal jeg prøve meg på imorgen 🙂
(Bare ett litt freidig spørsmål; Jeg ønsket å skrive ut oppskriften, men siden du bruker grå skrift så blir det nesten ikke
lesbart – kunne du tenke deg å bruke sort istedetfor, i framtiden?)
Ha en fin dag videre!
Elin Krem.no
Takk, jeg skal ta det med til utviklerne!
AC
Hvor mye tørrgjær, og hvordan skal jeg blande det inn?
Elin Krem.no
Hvilken av oppskriftene bruker du? 11 gram tørrgjær tilsvarer 50 gram fersk. Røres inn i melet.
Lena Johansen
Lette etter en sånn lussekattoppskrift! Visste at jeg kunne stole på deg! Men visst kan jeg doble eller triple safran uten at det blir tørrere deig? Synes det skal smake mye saffran 😃
Elin Krem.no
Ja, safran suger ikke mye væske, det burde gå bra
Anne Ingvild
Bare gleder meg til å bake disse igjen om noen dager! 🤩 Brukte denne oppskriften i fjor, og det ble de beste lussekattene jeg har smakt noen gang.