Lussekatter tangzhong

Lussekatter tangzhong

Ekstra mjuke lussekatter med safran

 

Tørre lussekatter, sa du? Ikke nå lenger. Jeg gir deg lussekatter tangzhong-style! Så mjuke at ingen vil merke at de ble bakt dagen før.

 

Jeg har lovet dere disse lenge, for det er flere enn meg som gjerne ønsker seg saftige lussekatter. Mange står på kjøkkenet i sene nattetimer for å bake til Lucia, bare for å oppleve at bollene er knusk tørre innen de nådde barnehagen eller skolen. MEN IKKE NÅ LENGER! Her har jeg bakt lussekatter med tangzhongmetoden, noe du kan lese mer om her.

Lussekatter (ca. 30 stk)
Jevning:
80 g hvetemel
400 g melk  (4 dl)


770 g hvetemel
240 g melk (2.4 dl)
35 g gjær
1 g safran
(evt. 1 ts kardemomme – valgfritt)
135 g (1.5 dl) sukker
1/2 ts salt
150 g smør (romtemperert eller kaldt)

rosiner
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter

Lussekatter (ca. 15 stk)
Jevning:
40 g hvetemel
200 g melk  (2 dl)


385 g hvetemel
120 g melk (1.2 dl)
15 g gjær
0.5 g safran
(evt. 0.5 ts kardemomme – valgfritt)
65 g (0.75 dl) sukker
knivsodd salt
75 g smør (romtemperert eller kaldt)

rosiner
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (til ca. 65 grader). Rør inn safran. Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen, bortsett fra smøret. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Sett deigen til heving i ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, lag biter på ca. 60 gram. Rull til lussekatter og sett på en plate kledd med bakepapir. Dytt i rosiner.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til. Pensle med egg før steiking om du ønsker, pass på å dytte rosinene godt ned i bollene før steking.
8.  Stekes på 225 grader (over/undervarme) 7-12 minutter

Tilsett smøret etter at deigen er eltet 10-15 min. Etter at deigen har modnet en times tid, del opp i biter på ca. 60 gram.

Rull deigen til pølser og snurr sammen som vist på bildet. Sett på plate og dytt i en rosin eller to.

Det finnes mange forskjellige måter å forme lussekatter på, her har du en annen variant.

Etter at lussekattene er hevet i ca. 35-45 min, pensle med egg. Dytt rosinene godt nedi før steking.

Vi spiste disse (uten å fryse dem) på dag 2 og dag 3. Fortsatt mjuke og gode. Ha en fin Luciafeiring!

Be the first to write a review
48 Kommentarer
  • Emma
    Svar
    Skrevet på08:02, 10. desember 2018

    Hvorfor lager man jerning? Hva gjør dette for deigen?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:50, 10. desember 2018

      Jevningen gjør at deigen kan ta opp mer væske, noe som gjør gjærbaksten saftigere og mer holdbar.

  • Tara
    Svar
    Skrevet på10:18, 10. desember 2018

    Du er helt rå, Elin!!

  • Henriette Olsen
    Svar
    Skrevet på14:50, 10. desember 2018

    Endelig må jeg prøve den thunghungjung style greia, men safran er vel veldig dyrt eller? Hvor mye gurkemeie skal jeg bruke? Regner med det kan brukes i stedet for?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:00, 10. desember 2018

      Aner ikke. Bruker ikke gurkemeie.

    • Tina Tveit
      Svar
      Skrevet på09:27, 11. desember 2018

      Jeg brukte tilsvarende mengde med gurkemeie som safran i oppskriften. Den gir jo bare gulfarge, lussekattesmaken får man ikke uten safran, men det er jo ikke alle som liker det. 🙂

    • Tone Rokås Ånes
      Svar
      Skrevet på20:55, 11. desember 2018

      Jeg betalte 49 kroner for ett gram på en butikk med asiatiske matvarer, det er det verdt én gang i året 🙂

      (Og Elin – amatøren er stressa, kan jeg lage deigen i kveld og heve i kjøleskap til i morgen ettermiddag/kveld eller blir det for lenge?)

      • Elin Krem.no
        Svar
        Skrevet på11:47, 13. desember 2018

        Beklager seint svar – som nevnt tidligere, halver gjærmengde og sett i kjøleskap over natta.

  • Ingrid Sedal
    Svar
    Skrevet på15:28, 10. desember 2018

    Så fantastisk. Livredd tørre boller, hehe. Oppbevarer du de da i en lukket pose på kjøkkenet eller? Tenkte å bake de dagen før Lucia.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:00, 11. desember 2018

      Ja

  • Charlotte
    Svar
    Skrevet på23:22, 10. desember 2018

    Kan en bruke gurkemeie istedenfor safran?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:58, 11. desember 2018

      Det kan du sikkert, men jeg har aldri brukt det og vet ikke hvor mye du trenger.

  • Guri Bruserud
    Svar
    Skrevet på19:28, 11. desember 2018

    Hei.
    Jeg skal bruke safran tråder, ikke pulver. Er det samme fremgangsmåte? Takk for supre tangzhong oppskrifter, alt blir fantastisk mye bedre med den metoden. Jeg bruker surdeig, og alle gangene jeg har bakt lussekatter har de blitt tørre, jeg gleder meg til resultatet i morgen.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:47, 13. desember 2018

      Samme resultat med tråder, men knus dem gjerne i sukker (i en morter) før du tilsetter i deigen.

  • Anett Østmo Rasmussen
    Svar
    Skrevet på12:51, 12. desember 2018

    Jeg bruker en halv teskje gurkemeie på 1 gram safran. Dette knuser jeg sammen med kardemumme da jeg synes da gurkemeie noen ganger har en liten bismak.

  • Monica Skadsem
    Svar
    Skrevet på20:14, 12. desember 2018

    Supert! Disse skal jeg prøve meg på imorgen 🙂
    (Bare ett litt freidig spørsmål; Jeg ønsket å skrive ut oppskriften, men siden du bruker grå skrift så blir det nesten ikke
    lesbart – kunne du tenke deg å bruke sort istedetfor, i framtiden?)

    Ha en fin dag videre!

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på11:45, 13. desember 2018

      Takk, jeg skal ta det med til utviklerne!

  • AC
    Svar
    Skrevet på18:32, 13. desember 2018

    Hvor mye tørrgjær, og hvordan skal jeg blande det inn?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:32, 14. desember 2018

      Hvilken av oppskriftene bruker du? 11 gram tørrgjær tilsvarer 50 gram fersk. Røres inn i melet.

  • Lena Johansen
    Svar
    Skrevet på08:44, 18. november 2019

    Lette etter en sånn lussekattoppskrift! Visste at jeg kunne stole på deg! Men visst kan jeg doble eller triple safran uten at det blir tørrere deig? Synes det skal smake mye saffran 😃

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på20:40, 18. november 2019

      Ja, safran suger ikke mye væske, det burde gå bra

  • Anne Ingvild
    Svar
    Skrevet på21:01, 21. november 2019

    Bare gleder meg til å bake disse igjen om noen dager! 🤩 Brukte denne oppskriften i fjor, og det ble de beste lussekattene jeg har smakt noen gang.

  • Liv Birgit Jorde
    Svar
    Skrevet på22:11, 10. desember 2019

    Tror du denne oppskriften/metoden vil fungere med speltmel?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på14:58, 11. desember 2019

      Vet ikke, men prøv da vel!

  • Iselin
    Svar
    Skrevet på09:19, 12. desember 2019

    Min deig ble veldig klissete, er det vanlig med tangzhong? Trodde jeg fulgte oppskriften fra punkt til prikke.

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på15:14, 13. desember 2019

      Sånt skjer. Prøv igjen!

  • Rita
    Svar
    Skrevet på13:18, 13. desember 2019

    Så fint at du legger ut ingredienser til halv oppskrift, så slipper jeg å regne ut selv 🙂

  • Victoria
    Svar
    Skrevet på09:07, 25. november 2020

    Hei.
    Skal safranen (trådene) trekkes/røres i melken før den tilsettes eller skal man bare tilsette den «tørr» rett oppi jevningen eller med de andre ingrediensene?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på14:47, 25. november 2020

      For å få ut mer smak kan trådene gjerne trekkes litt i melken først.

  • Khadija
    Svar
    Skrevet på23:06, 9. desember 2020

    Fikk ikke til glutetest selv om jeg eltet med deigkrok i kjøkkenmaskinen i nesten en time.. brukte oppskriften til 15 boller. Skjønner ikke hva jeg har gjort galt. Veldig glatt deig…

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på12:51, 10. desember 2020

      Mange forteller meg at de ikke klarer å ta glutentest, at de elter og elter og elter. Mange ganger handler det bare om at man ikke helt forstår hvordan man drar deigen ut i en glutentest. Drit i det, så lenge deigen din er eltet godt (rundt 20 min) er blank og fin, bare la det være. En times elting er bare bortkastet, da er det stor sjanse for at den blir overeltet, varm og rett og slett ødelagt.

  • Ida Greve Monsen
    Svar
    Skrevet på12:18, 11. desember 2020

    Hei, Elin!

    Elsker alle oppskriftene dine med tangzhong.
    Jeg har ikke så mye erfaring med baking, men kan denne deigen/alle deiger kaldheves over natten?

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på08:39, 12. desember 2020

      Ja, det kan den, halver gjærmengde og pakk bollen / brettet inn i plast. Sett i kjøleskap.

  • Kaneyn Allen
    Svar
    Skrevet på16:25, 11. desember 2020

    This is terribly written! Why wouldn’t you just make all the steps in the recipe? Why would you have to read the recipe then read the after recipe? Recipes on the internet now days a just bullshit food blogs with no real information. Very disappointed that simple things are not written in the recipe for example why wouldn’t it say fresh yeast? Or for the temperature of the oven? If your oven isn’t 200 years old you definitely do not want to put your oven on what is suggested as they will be burnt and ruin your entire batch! I have been a chef for almost 20 years and this is why I don’t follow recipes especially by some “home cook” that had more then likley just stolen this recipe from some other useless home cook!

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:02, 12. desember 2020

      Hi Kaneyn – For the record, I am not a «home cook». I am a trained pastry chef (since 1992), and this recipe is not stolen form some other useless home cook. It is mine.
      As a trained chef I am surprised you do not understand that 35 grams of yeast is an awful lot of dry yest. I always use fresh yeast in my recipes. My oven is not 200 years old, the buns do not get burned. As in a normal recipe on my blog, I explain every step in the «how to» section, not in the recipe. My readers are not trained chefs, they need to learn how to do things step by step. I am sorry about your dissapointment, but clearly, you don’t need to visit my blog ever again.

      • Nadja
        Svar
        Skrevet på14:13, 12. desember 2020

        Fantastisk svar Elin!

        Tester oppskriften nå.. fikk grøtaktig deig så la til ganske mye mel.. spent på resultetet

        • Elin Krem.no
          Svar
          Skrevet på14:17, 12. desember 2020

          Håper det ordner seg!

    • Hege Bøystad
      Svar
      Skrevet på10:22, 12. desember 2020

      Wow, Kaneyn.
      That was exceptionally rude and totally uncalled for. You clarely have no knowlegde of who Elin is. I would suggest you do some research before posting comments like this. It only tales a few seconds to read the «about»-section. Then you would avoid making av fool of your self.

      Tusen takk for bra oppskrift, som alltid, Elin.

  • Caroline
    Svar
    Skrevet på18:19, 7. desember 2021

    Er det rød eller blå gjær du bruker? 🙂

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på09:03, 8. desember 2021

      blå, men rød funker det også.

  • Elisabeth
    Svar
    Skrevet på18:57, 11. desember 2021

    Super oppskrif

    Luftigere, mer samarbeidsvillig deig vet jeg ikke om jeg har jobbet med tidligere 👌

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Maipyntet ostekake

Ostekake er en klassiker på festkakebordet, men i...

Jubelkake

Lyst på en nydelig bløt og god kake...

Baskisk ostekake i b..

Baskisk ostekake er en trendy sak som måtte...

Maiboller 2024

Maimåned er rett rundt hjørnet og jeg har...

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...