Marmorkake er noe jeg alltid kommer tilbake til. Det er enkelt og godt og holder seg saftig i flere dager. Dette er nøyaktig samme oppskrift som marmorkake i liten langpanne, og har du aldri laget marmorkake i rund form før, vil jeg faktisk anbefale deg å lage den i langpanne fremfor i en randform. Hvorfor? Fordi marmorkake i langpanne er enklere, både å lage og å steke.
Jeg er i det store og hele lite begeistret for å bake kake i sånne runde former fordi de: 1. Enten tyter over i ovnen eller 2. Ikke blir skikkelig gjennomstekt eller 3. Henger fast i forma. Denne kaken stekte i en time på over/ undervarme og jada, den ble gjennomstekt og jammen fikk jeg den ut av formen også, men som sagt – lag heller den i langpanne…SÅNN da var du advart.
Om du fortsatt vil bake marmorkake i randform (haha!) er det spesielt en ting du må være nøye med, nemlig å smøre formen. Smør den godt med enten smør eller margarin og dryss mel/ kakao i formen.
Marmorkake i liten langpanne
280 g smør
280 g sukker
280 g egg (ca. 5 egg)
280 g hvetemel
20 g kakao
8 g bakepulver (1.5 ts)
2 ts vaniljesukker
1 dl melk + 2 ss melk
Dekket kaken med 80 g mørk sjokolade tilsatt 1 ss smør
Bruk en stor rand-form.
Slik gjør du:
Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin). Rør inn ett og ett egg. Pisk godt sammen etter hvert egg, slik at det er skikkelig rørt inn. Sikt inn hvetemel, vaniljesukker og bakepulver og bland og ha i vekselsvis med melken til slutt.
Smør formen med smeltet margarin eller smør og dryss mel eller kakao rundt hele formen.
Ha 3/4 deler av massen i formen. Rør inn ca. 20 gram kakao i resten av kakedeigen ( tilsett 2 ss med melk) og rør godt sammen. Fordel sjokolademassen i små klatter på den lyse massen og rør litt rundt.
Stekes midt i ovnen på ca. 180 grader (over/undervarme) i en time, av og til litt lenger (stikk en grillspyd-pinne i kaka for å finne ut om den er ferdig. Henger det deig på pinnen må den steke lenger. Når det ikke lenger henger deig på pinnen er den ferdig)