Marmorkake i liten langpanne

Marmorkake i liten langpanne

Bilde

Saftig, klassisk formkake

Denne oppskriften er superenkel å memorere. Du trenger bare å huske 280. 
Likeverdighetsmasse er noe av det første du lærer å lage i mitt fag, og denne oppskriften kommer jeg alltid tilbake til. Den kan brukes til eplekake, muffins eller som sitronkake i springform. Jeg pleier å skjære den opp i biter og legge i fryseren, men den holder seg lenge (en uke, minst) i romtemperatur også. 

Kaka kan du også lage i en vanlig brødform, som en klassisk formkake, men da bør du ha en stor brødform (minst 2 liter) eller redusere mengden til 180 gram). Merk at steketiden vil bli vesentlig lenger. 

For et vellykket resultat er det enkelte ting som er viktig: Bruk romtempererte råvarer og pisk smør og sukker lenge. Det skal være lyst i farge og ha en kremete konsistens. Hevemiddelet i kaka er bakepulver, men grunnen til at du skal røre smør og sukker lett og luftig er fordi du pisker inn luft. Som igjen utvider seg i ovnen og er med på å gi kaka en luftig konsistens. Til denne type kake bruker jeg finbakst mel (om jeg har). Det er et litt finere mel for kakebakst. Les mer om valg av meltype her. 

Rør ned fra kantene OFTE. Stopp maskinen og fjern røreredskap og sørg for å skrape ordentlig opp fra bunnen. Når melet er hatt i bør du røre minst mulig. 

Marmorkake i liten langpanne

280 g smør
280 g sukker
280 g egg (ca. 5 egg)
280 g hvetemel
20 g kakao
8 g bakepulver
2 ts vaniljesukker 
1 dl melk + 2 ss melk

Liten langpanne 25x 36 cm
Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin). Rør inn ett og ett egg. Pisk godt sammen etter hvert egg, slik at det er skikkelig rørt inn.  Sikt inn hvetemel, vaniljesukker og bakepulver og bland og ha i vekselsvis med melken til slutt.

Ha 3/4 deler av massen i langpannen, kledd med bakepapir. Rør inn ca. 20 gram kakao i resten av kakedeigen ( tilsett 2 ss med melk) og rør godt sammen. Fordel sjokolademassen i små klatter på den lyse massen og rør litt rundt. 

Stekes midt i ovnen på ca. 180 grader i 30-35 minutter, av og til litt lenger (stikk en grillspyd-pinne i kaka for å finne ut om den er ferdig. Henger det deig på pinnen må den steke lenger. Når det ikke lenger henger deig på pinnen er den ferdig)

Bilde

Har du bakemaskin kan du bruke grind til denne oppgaven. Bruker du riktig utstyr til bakemaskinen din? Pass på å stoppe maskinen og skrape ned fra kantene. Ofte. 
Bilde

Dette er en liten langpanne ca. 25 x 36 cm. Fordel den lyse kakemassen først. Ha på klatter av den mørke massen og rør litt rundt. Kaka vil jevne seg ut i ovnen, så ikke vær så nøye med at det blir litt ujevnt. 
Bilde

Saftig og smakfull kake som skjæres i passe store biter. Kaka holder til 5-8 personer (kommer an på hvor kakeglade de er…)) 
6 Kommentarer
 • Skrevet på10:07, 10. august 2017

  Jeg skal lage Marmorkake

 • Malene
  Svar
  Skrevet på23:29, 14. august 2018

  Mindre melk også når en går ned til 180gram? Har du evt ei ferdig oppskrift for marmorkake i vanlig brødform? 🙂

 • Berit
  Svar
  Skrevet på19:40, 27. januar 2019

  Enkel og grei oppskrift ble til ei kjempegod kake👌
  Kommer til å lage den igjen.

 • Aina
  Svar
  Skrevet på17:33, 6. mai 2019

  Dobler du oppskrifta viss du skal bruke en stor langpanne? Og tips til hva en kan ha oppå kaka?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits