Ok, jeg ble dritskuffa over utseendet på denne kaka, og hvem vet? Kanskje tar jeg nye bilder og legger ut, men til alle dere som har fulgt meg på stories i dag – her er oppskriften. Den ble nemlig supergod!
Jeg har hatt vaniljepannacotta på hjernen den siste tiden og tenkt på nye anvendelser. Denne milde vaniljepuddingen må da smake godt i et mørdeig-skall? tenkte jeg. Særlig om den får litt rabarbra og jordbær på toppen?
Panna cotta med rabarbra har jeg laget før, så den komboen vet jeg fungerer fint. Å helle den i et paiskall gjør den mer kakete, men dette kan også serveres som en deilig sommerdessert.
Desserten er enkel og gjør seg nesten selv, men du må gjøre ting i etapper. Går helt fint så lenge du har noe annet å pusle med innimellom. Jeg har brukt en paiform med løs bunn (27 cm) men en springform fra 25-27 cm kan også brukes. På toppen har jeg blandet rabarbra med mitt hjemmelagde jordbærsyltetøy (rørte bær). Vil du gjøre det litt mer lekkert, bruk hele bær som deles i fire. Bland inn når rabarbraen er helt avkjølt, og legg på.
Paien kan godt lages en dag i forveg, men legg toppingen på først ved servering.
Panna cotta-pai med rabarbra og jordbær
Lag først en porsjon mørdeig
Pakk inn i plast og la den hvile en halv time i kjøleskap
Panna cotta med vanilje
3 dl kremfløte (en kartong)
3 dl helmelk
1- 1.5 stk vaniljestang (eller 3 ts vaniljepasta)
90 g sukker
5 plater gelatin
Topping
150 g rabarbra
75 g sukker
ca. 100 g jordbær
evt litt vaniljesmak (1/2 vaniljestang)
Slik gjør du:
1. Kjevle ut mørdeigen og kle formen med deig (ca. 1.5 mm). Prikk den lett med en gaffel.
2. Legg cling film / gladpack (må være av god kvalitet) eller bakepapir i formen over deigen og hell i erter, mynter eller ris. Stek på 180 grader i 15-20 minutter.
3. Fjern ertene, stek videre til mørdeigen er gyllen (ca. 10 minutter).
4. Rør sammen et egg og pensle på bunnen. Stek fem minutter til.
5. Legg gelatin i kaldt vann. Del vaniljestengene og skrap ut vaniljefrø.
6. Ha melk, fløte og sukker i en kjele sammen med vaniljefrø og vaniljestenger.
7. Varm til kokepunktet. Klem ut vannet av gelatinen og rør den inn i den varme fløteblandingen.
8. Sett kjelen i kjøleskapet til den begynner å tykne. Husk å røre ofte i kjelen.
9. Ta ut vaniljestenger. Hell blandingen i paiskallet, la det stivne helt i kjøleskap.
10. Lag toppingen: Vask og rens rabarbra. Del i biter. Biter av rabarbra og sukker has i en kjele med 2 ss vann og litt vaniljesmak (1/2 vaniljestang – valgfritt). Kok til rabarbraen er mør. Avkjøl og tilsett jordbær.
11. Legg toppingen på paien og server. Kjevle ut deigen, prikk den lett, kle den med bakepapir eller cling film. Legg i erter (eller noe annet tungt). Stek i 15 min, fjern erter og stek videre. Pensle bunnen med egg når den er gyllen (etter ca. 10 min). Stek videre 10 min. Avkjøl. Lag panna cotta og la den avkjøle i kjøleskap til den begynner å tykne. Hell fyllet i paiskallet og la stivne i kjøleskap. Topping: Rabarbra kokes mør. Tilsett bær når blandingen er avkjølt. Jeg brukte rørte bær, men kaka blir nok vesentlig vakrere med hele jordbær!