Marengs fylt med verdens enkleste vaniljekrem: crème chantilly
Skal den stå på et festkakebord syntes jeg den skal ta seg ut også. Gjør ikke du? Første bud: ha nok frukt og bær og legg det på slik at det ser GODT ut. Andre bud: er kremen for suppete – rør inn et par plater med smeltet gelatin (eller lag min enkle variant av vaniljekrem – den blir fastere i fisken).
Pavlova fylt med vaniljekrem og bær er kanskje det som er mest vanlig og mange velger å bruke de 4 eggeplommene til å lage ekte vaniljekrem (krem.no’s mest populære oppskrift!). Denne gang hadde jeg puttet den deilige kokte vaniljekremen i en annen kake. Derfor sto jeg der med en kartong kremfløte og tenkte – da gjør jeg det enkelt!
Crème chantilly er navnet på vanlig pisket kremfløte med ekte vanilje. Én stang gir meget god smak, jeg hadde bare en halv. Kompenserte med 2 ts av ekte vaniljesukker (ikke kjemisk fremstilt) og gned pulveret sammen med frøene av en halv vaniljestang og blandet inn i den piskede kremen. Du må også tilsette litt sukker (2-3 ss). Sånn. Der var vaniljekremen ferdig!
Min pavlova er som oftest laget med mindre sukker enn den du finner oppskrift på her. Det er fordi jeg liker den lett og porøs (og helt tørr) fremfor seig med skorpe. Dette kan du justere helt selv – den porøse vil ikke bli så blank og seig, men litt mer som fast skum.
Så velger jeg å ikke bruke hverken maisenna eller eddik i marengsen. Den trenger det faktisk ikke.
Pavlova
4 eggehviter
200 g finkornet sukker
Vil du bruke eggeplommene og lage ekte vaniljekrem?
Fyll:
Crème chantilly
3 dl kremfløte (en kartong) Hvordan piske krem?
2 ss sukker
frøene av 1 vaniljestang, eller frøene av 1/2 vaniljestang blandet med 2 ts ekte vaniljesukker
Blåbær, bringebær, jordbær, blå druer – eller hva du liker å strø over. Bruk MASSE!
Slik gjør du:
1. Sørg for å ha en helt ren bolle, fri for fettrester. Eggehvitene må være uten «gullfisker» – det vil si uten små rester av eggeplomme.
2. Tilsett ca. 1/3 del av sukkeret og pisk eggehviten stiv. Ha i resten av sukkeret mot slutten av piskingen (ca. 3-4 minutter). Pisk til marengsen er stiv og blank og uten sukkerkorn.
3. Tegn en ring med en blyant og spre marengsen utover en bakeplate kledd med bakepapir. Lag en ring med en liten fordypning og en kant. Pass på at bunnen ikke blir for tynn.
4. Settes i ovnen på 50 grader i 3-6 timer (bruk gjerne varmluft). Kan gjerne stå i ovnen enda lengre
(på lav temperatur).
Alternativt:
La stå i ovnen ca. en time eller to på ca. 100 grader slik at den blir sprø utenpå og seig inni ELLER sett ovnen på 50-60 grader og la den stå i 3-4-5 timer slik at den blir helt tørr.
|
|
|
|