- Krem.no - https://krem.no -

Runde delfiakaker med Mariekjeks

For noen dager siden fikk jeg en forespørsel fra en følger om jeg ikke kunne lage en oppskrift på firkantet kjeks ettersom Sætre nå har sluttet å lage Per-kjeks. Perkjeks er den firkanta kjeksen som hver jul havner i min handlekurv, fordi jeg bruker den i delfiakake.

Dessverre, å lage kjeks som likner på Perkjeks er noe jeg ikke klarer å bake selv. Kjeksen lages med et ekstra fint mel vi ikke får kjøpt her i landet. Av den grunn har jeg tatt produsentens råd og gått for Mariekjeks. Å putte rund kjeks i en firkantet form funker ikke så bra. Kanskje det kunne være en ide å lage små, runde delfiakaker i steden?

Formene jeg har brukt er i aluminium og kan kjøpes på Biltema. Du kan også kle en metall-muffinsform med plastfilm eller bruke store (amerikanske) muffinsformer.

Mariekjeks er i bunn og grunn akkurat den samme kjeksen som Per, så forskjellen vil du ikke merke. Det som er litt vanskelig når du skal lage kakene på denne måten, er at massen stivner fort. Sørg for at fettet er rykende varmt og jobb raskt.

Har brukt tre lag med kjeks. Vil du bruke en skive marsipan i midten kan du gjerne kjevle ut litt marsipan og stikke ut rundinger som legges i som det midterste laget.

Delfiakake (6 runde)

250 g sjokolade (jeg bruker mørk)
4 ss sterk kaffe
1 pk kokosfett (Delfiafett)
2 egg
2-3 ss sukker
1/2 pk Mariekjeks (eller annen søt kjeks)
Evt marsipan
1 pose Geletopper til pynt (jeg har brukt gelehjerter fra Dr. Oetker, kjøpt i butikk med litt større utvalg)

Slik gjør du:
1. Finn frem 6 stk aluformer/ muffinsformer, eller kle 6 muffinsformer i metallbrettet med folie eller gladpack.
2. Smelt sjokolade sammen med kaffe i mikroovn eller over vannbad (ikke rør for mye i sjokoladen)
3. Smelt delfiafett. Det skal være helt smeltet og litt varmt.
4. Pisk eggedosis av egg og sukker. Bruk helst romtempererte egg.
5. Bland sjokolade i eggedosisen.
6. Tilsett smeltet fett litt etter litt. 
7. Fordeles lagvis i formene med kjeks. 
8. Legg på geletopper til slutt og sett kjølig. 

Smelt delifiafett, kaffe og sjokolade og pisk eggedosis
Jobb raskt når alt er blandet sammen. Hell et lag i bunnen på alle formene, legg på kjeks. Gjenta x 3
Legg på gelepynt på toppen og sett kjølig
Pakk inn hver delfiakake i plast og oppbevar kjølig
Julen er reddet! Selv uten Perkjeks ble det delfiakake i år som i fjor, som året før der, og året før der igjen…osv