- Krem.no - https://krem.no -

Rundstykker / brytebrød tangzhong style

Saftigere enn saftigst – også dagen derpå

Tangzhong er en japansk bakemetode som gir ekstra saftig bakverk. Disse spiste jeg til frokost først dagen etter at de var stekt. At det ikke var dagsfersk var umulig å gjette. Snakk om saftig bakverk!

I foregående blogginnlegg om tangzhongboller og kanelknuter forklarer jeg prinsippet med denne japanske bakemetoden, som i hovedsak går ut på å øke væskemengde i gjærbakst til 75% ved å lage en jevning av litt av melet og væsken. LES INNLEGGET HER

Dette er en helt vanlig grunnoppskrift som jeg har gjort om til tangzhong, dvs jeg har ganget melmengde med 0.75 for å finne riktig væskemengde. Så har jeg laget en jevning i startet av bakeprosessen. Jevningen avkjøles før man tilsetter resten av ingrediensene og lager deigen på vanlig måte.

Start med å veie 200 g melk/ vann og 40 g mel. Kok en jevning, rør ut klumper og ha i bakebollen. Tilsett resten av ingrediensene når jevningen er avkjølt.
Rundstykker/ Brytebrød
Lag jevning først av:
40 g hvetemel
200 g vann

tilsett i bakebollen:
460 g hvetemel
175 g kaldt vann
20 gram gjær eller 6 g tørrgjær
14 g salt
4 ss olje

 


Slik gjør du:
1. Bland jevning med resten av ingrediensene i en bakemaskin (bortsett fra salt og olje), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 7-10 minutter. Tilsett salt og olje. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten (Dra deigen mellom fingrene som vist på bildet til høyre)
3. Deigen settes på benken til den hevet til dobbel størrelse.(Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hevet til dobbel størrelse, del opp i seksten emner på ca. 50 gram.
5. Trill til runde kuler.
6. Plasser deigemnene i en smurt springform ca. 28 cm i diameter.
7. La heve i ca. 30-45 min (med tørrgjær går det lenger tid – opp til halvannen time)
8. Pensle med vann, strø på valmuefrø.
​9. Stekes på nederste rille 230 grader i ca. 15-20 minutter.

Del deigen opp i like store emner på ca. 50 gram. Når emnene er like store er det lettere å få jevn steking og et godt resultat.

Sett rundstykkene i forma med litt mellomrom. Det er viktig å ikke sette deigkulene for tett. Bruk heller en for stor form (evt. liten langpanne) enn en form som er for liten.

La rundstykkene heve i formen ca. 30-45 minutter.

Pensle eller spray på vann etter heving. Strø på frø etter ønske.

Stek på nederste rille ca. 230-240 grader i 15-20 minutter. Ta av ringen og avkjøl på rist.

Saftig! Kan serveres til alle typer koldtbord, gryteretter og salater. Eller bare maule til frokost dagen derpå….