- Krem.no - https://krem.no -

Saftig focaccia

I disse dager driver «alle» og lager fjonge focaccia-brød pyntet på toppen med diverse grønnsaker. Må si jeg ikke falt for ideen (når alt for mange holder på med det samme har det stikk motsatt effekt på meg – akkurat som den derre koreanske kaffen alle lager om dagen – ER så lei). Derfor har jeg laget en helt «plain» focaccia. Jeg har fra før av laget focaccia tangzhong, den finner du her.

Helt plain er denne focacciaen forresten ikke, for atter en gang har jeg gått til folka som kan dette best, nemlig utøverne på baker- konditorlandslaget. De har tilført oppskriften et element som gjør brødet ekstra saftig, nemlig skålding. Skålding er å utsette melet for kokende vann. Det gjør at bakverket blir veldig mykt og saftig. Skålding av rug har bakere i dette landet holdt på med lenge før tangzhong (som er en asiatisk baketeknikk hvor hvetemel og væske varmes til 65 grader). Kall det gjerne tangzhong på norsk. Jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften fra baker- og konditorlandslaget, men som vanlig gjort den litt annerledes.

Bare så du vet det – det tar omtrent 4 timer å bake denne herligheten. Vil du heller lage en super-duper-kjapp focaccia har jeg oppskrift på det her. Er du ute etter en glutenfri variant, ja så har jeg det også!

Dette er virkelig en fantastisk god focaccia du kan servere til salat, grillmat, gryteretter, eller bare dele i to og smøre med godt pålegg. Mulighetene er mange!Saftig focaccia
Rugskålding:
1 dl kokende vann
50 g sammalt rug fin

Deig:
500 g hvetemel
3 dl kaldt vann
50 g olivenolje
10 g salt
10 g gjær eller 1 ts tørrgjær (2.4 g)

Topping:
Olivenolje, flaksalt, krydder/ urter, cherrytomater, soltørkede tomater etc

Slik gjør du:
1. Kok opp vann og rør sammen sammalt rug fin og vann til en glatt masse. Jeg rørte det bare sammen i en litt stor kopp. Det blir nærmest lim i konsistens. Avkjøl til romtemperatur, eller sett i kjøleskapet til blandingen er kald.
2. Ha rugmel-jevning, kaldt vann, hvetemel og gjær i bakebollen.
3. Elt i ca. 10-15 minutter på lav fart.
4. Tilsett olje og salt. Elt til deigen er gått sammen igjen. Det tar ca. 5-10 minutter. Ta gjerne glutentest for å sjekke om deigen er ferdig eltet.
5. Dra plast over bollen og la stå på benken i 2 timer.
6. Klem deigen ut i en oljet langpanne 30 cm x 40 cm. Legg over et klede og la stå på benken enda en time.
7. Smør deigen inn med olje. Dryss på flaksalt og det du ønsker av krydder/ topping.
8. Stek på 230 grader over/ undervarme – midt i ovnen i ca. 15-20 min, eller 230 grader varmluft – midt i ovnen, 12-15 minutter.

Deigen har stått i to timer under plast. Oljer formen…


…og heller deigen i. Klemmer den ut med fingrene. Legg en klede over og la stå en time på benken.
Ha på olivenolje etter ønske, dryss på krydder og flaksalt. Stek!
Stekte denne på varmluft/pizzaeffekt og den sto kanskje litt for kort tid, men den ble sååå saftig. Tar den ut av formen og over på rist så fort jeg kan, sånn at den ikke blir soggy i bunnen.
Focaccia kan fryses. Den blir saftigere om du fryser den i store stykker. Da kan du for eksempel ta den opp fra fryseren og lune på grillen, så skjære i biter.