- Krem.no - https://krem.no -

Semlor – svenske fastelavnsboller

I Norge liker vi tradisjonelt å spise fastelavnsboller med syltetøy og krem. Kanskje dette er året du skal teste ut noe nytt? Svenske semlor kan du få kjøpt i svenske konditorier så snart julelysene er slått av, men dette er jo egentlig noe man spiser til fastelavn, eller rettere sagt, på fettisdagen, som i år faller den 16. februrar.

Her på bjerget feirer vi i år morsdag, fastelavn og valentinsdag søndag 14. februar. Av den grunn skader det ikke å fordele godene litt. Gjerne over flere helger.

De svenske fastelavnsbollene er laget med en mandelmasse og toppet med bløtpisket krem. Mandelmassen kan lages på forskjellige vis, jeg har tatt en svensk oppskrift og skrudd litt på den, og dæven døtte, så godt det ble!

Bollene kjenner du jo fra før, jeg har både vanlig oppskrift og tangzhong-oppskrift liggende her. Jeg liker å bake bollene sånn passe store. Da veier jeg hver bolle til 60 gram (deig). Det gir ca. 15 boller.

Fyllet er laget med mandler som er lett ristet. Det gir bedre smak. Ellers kan du smaksette litt som du ønsker. Jeg puttet i litt kardemomme fordi jeg liker det veldig godt, men det kan sløyfes.


Semlor (ca. 15 stk)
Bak boller etter en av disse oppskriftene.

4-5 dl kremfløte + 3-4 ss sukker

Mandelfyllet
100 g mandler
75 g melis
150 g vaniljekrem
1/2 vaniljestang eller 1 ss vaniljepasta eller 3 ts vaniljesukker
1/2 ts malt kardemomme (valgfritt)
Legg mandlene på en bakeplate og putt i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl mandlene og putt dem pluss resten av ingrediensene i en foodprocessor. Bland sammen til du har en jevn masse.

Montering:
1. Del bollene i to, lag et lite lokk. Ta gjerne ut litt av innmaten for å få plass til mer mandelmasse.
2. Pisk kremfløten fast (men ikke til smør!), ha i en sprøytepose med for eksempel en stjernetyll (bruk en med stor åpning)
3. Legg på 1-2 ss med mandelfyll.
4. Sprøyt på kremfløte.
5. Legg på «lokk» og dryss med melis på toppen. Sett kjølig frem til servering.

Lag mandelmasse
Del boller, ta ut litt av innmaten
Ha i mandelmasse
Legg på krem
Nyyyt…