Svenske bullar med kanel og sukker
Her har jeg tatt utgangspunkt i en svensk oppskrift fra Maria Blohm, men jeg har justert den noe ettersom vi ikke har rågsikt (blanding av hvetemel og rugmel) i vårt melsortiment. Har også justert væskemengde (opprinnelig skulle det være 5 dl væske – ble veldig stiv og hard deig…)
Deigen er ganske stor, og vil du dele den i to kan du gjerne det. Om du velger å lage nøster som jeg har gjort kan det være en fordel om deigen er kald når du begynner å skjære strimler. Legg gjerne den sammenbrettede deigen på et brett og ha i kjøleskap. Da er det lettere å tvinne.
Du må gjerne ha på fyll og rulle sammen deigen – som en rullekake. Skjær deigen i stykker på 1-2 cm og legg i former eller rett på brett.
Mange spør meg om perlesukkeret jeg bruker. Det er kjøpt i Sverige. Jajamensann.
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
Saftige kanelbullar (ca. 35 stk)
3 dl kald melk
3 dl kaldt vann
875 g hvetemel
75 rug finmalt
25 g gjær
200 g smør
100 g sukker
5 g kardemomme
2 ts salt
Fyll
150 g romtemperert smør
250 g sukker (halvbland gjerne med brunt sukker)
15-25 g kanel (ettersom hvor mye kanelsmak du liker)
Rør sammen!
Har du lest mine 12 tips for å lykkes med gjærdeig?
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett væske, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter.
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 -15 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Settes på benken til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose)
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) kjevle ut et rektangel og smør utover fyllet.
6. Brett deigen inn mot midten, så brettes den andre delen over. Snu deigen og kjevle ca. 1/2 cm tykk. Bruk en trinse (pizzaskjærer) og lag strimler.
7. Tvinn snørene rundt fingrene, som et nøste. Plasser på et brett med bakepapir. La heve ca. 30-45 min.
8. Pensle med egg og strø på perlesukker. Stek på 225 grader nederst i ovnen ca. 10 minutter.
9. Avkjøl på rist.
|
|