- Krem.no - https://krem.no -

Skolebrød – latmannsversjonen

Lag skolebrød som en diger pizzakake!

Snart er skolen slutt, og da har noen bestemt at det skal feires med et skikkelig godt skolebrød. Sier ikke neitakk til det, jeg. 
I morgen, fredag 16. juni, vil skolebrødets dag markeres i over 100 bakerier og butikker fra Mandal i sør til Tromsø i nord.

Jeg fant ut at jeg skulle markere det på min måte, nemlig ved å lage en latmannsversjon. Fra før av har jeg grundig beskrevet mitt forhold til OLABOLLA (som er skolebrød på Jessheimsk) men nå som avslutningene og sommerfestene står i kø trenger vi noe som går litt kjappere å lage. Dette er nesten som å bake pizza – du kjevler deigen ut og ruter den opp. Legg på vaniljekrem og stek! 
Husk at du trenger GOD tid når du skal lage gjærdeig. Min deig hever 1 – 1.5 timer før jeg starter utbaking. Har du dårlig tid kan du tilsette mer gjær, men jeg anbefaler det ikke…

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
 
Fra Opplysningskontoret for brød og korn har jeg fått litt fakta:
​Bollen dukket trolig opp på 1950-tallet og har med tiden blitt en av folkets favoritter. Skolebrød er en av de mest spiste hvetebollene i Norge. Den er spesielt populær blant skoleelever. Også i utlandet faller skolebrødet i smak, blant annet i Disneyland og på et bakeri i New York kan man få kjøpt norske skoleboller. Skolebrød er den kategorien søtbakst norske bakerier selger mest av, ca. 8000 tonn hvert år.
  
Ta turen innom et bakeri på skolebrødets dag og nyt et grisegodt skolebrød. Eller bak selv.

Grunnoppskrift søt gjærdeig
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

Vaniljekremdu finner oppskriften her

Kokos og melis

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske. 
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 5-6 minutter. 
3. Deigen eltes godt (totalt ca. 10 minutter) til den er smidig. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
4. Sett deigen et lunt sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) Del deigen i to og kjevle ut på et bakepapir, akkurat som en pizzabunn. Dra papiret over på bakeplaten. Bruk et pizzahjul og del opp i passe store firkanter. 
6.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
7. Legg på en kladd med vaniljekrem på hver rute. 
8.  Stekes nederst i ovnen på 220 grader (over/undervarme) ca. 15 minutter.

Del deigen i to og kjevle ut på et bakepapir – akkurat som når du lager pizza. Ikke kjevle FOR tynt, da…

Dra arket over på en bakeplate, del opp i passe store ruter med en trinse (pizzahjul).

Etter heving, legg på vaniljekrem og stek på nederste rille i ovnen 220 grader. 

Stek til de har gyllen farge (ca. 15 minutter) 

Sitter bollene litt sammen, bruk en kniv og skjær de fra hverandre (eller dra bollene løs med fingrene)

Lag melisglasur med melis og vann og stryk på melis, for så å legge hele bollen opp ned i en bolle med revet kokos.