- Krem.no - https://krem.no -

Tropisk aroma

…velsign vår (vonde) mat o Gud.

Misjonshuset på Jessheim en gang på syttitallet: for et fryyyktelig kjedelig møte, men sjekk DET kakebordet, da ! Den kaka jeg sikla aller mest på hadde fin, lys sjokoladekrem med sukkerbefengte topper, i friske farger.

Jeg, søstra mi, de to brødrene mine og noen andre rabagaster hadde blitt dratt opp for å synge (hat!) og satt nå og dingla med sleng-buksebeina. Lukta av nykokt kaffe fra kjelleren var aldri til å ta feil av. Det var godsaker i vente! Nå satt vi bare og venta på at Harald Syverstad skulle lyse velsignelse over karbonadesmørbrød, kringle og blaute kaker. For ikke å forglemme den fristende sjokoladekaka.  I det bordverset var avsluttet med et langt aaaammmmmeeeeeen styrtet vi til det bugnende kakebordet og sikret oss et godt stykke av den fristende kaka med sjokoladekrem, samt et glass rød saft.

Men ugh! Hva var det for en grusom smak? Æsj! Saftglasset ble tømt på få sekunder for å få bort smaken. Krydder i sjokoladekaka! Pyton, altså. Sukk. For en skuffelse. Det var en felle. En voksen-kake med det kryptiske navnet Tropisk aroma! Har du hørt for et fælt navn? Grøss. Ja, jeg grøsser enda, jeg.

Dette er så lang fra personlig favoritt, men hvem sa at min smak var alles smak? Så jeg deler med dere! Og veit du hva? Ungene mine hadde nok løpt på møte HVER søndag, samma hvor kjedelig møtet hadde vært, for de elsket denne kaka!

Å jada. Den marmorerte krydderkaken med sjokoladeglasur er en gammel slager som igjen har begynt å dukke opp på kakebordene. Den finnes både i lyse og mørke varianter, som oftest i en kombinasjon. Tropisk aroma lages gjerne i springform med et lag med sjokoladeglasur i midten. For å gjøre det litt enklere har jeg satt sammen en oppskrift som passer til en liten langpanne. Glasuren strykes på toppen og det klassiske mønsteret er laget ved hjelp av en gaffel. Kaken er saftig og holder seg i flere dager. Den er kjapp å lage og lettvint å ta med på sommeravslutningen!

Tips! Kryddermengden er beskjeden, men om du (som meg) ikke er så begeistret, bytt ut kanel og muskat med 2 ts vaniljesukker. Da får du en saftig og god marmorkake, som slett ikke behøver sjokoladeglasur på toppen.

Vil du heller lage denne rund?

Tropisk aroma i liten langpanne  (25 x 36 cm)
220 g margarin/ smør
3 dl sukker
4 egg
350 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts kanel
1 ts revet muskatnøtt
2 dl melk
3 ss kakao

Sjokoladekrem
75 g smør
375 g melis
4 ss kaffe
1 ½ ss kakao

Slik gjør du:
1. Rør smør og sukker lyst og luftig. (Bruk helst romtemperert smør/ margarin).
2. Rør inn ett og ett egg
3. Sikt inn hvetemel, bakepulver og krydder og bland sammen så det blir en jevn masse. Rør inn melken til slutt.
4. Ta av 1/3 av massen og rør inn kakao
5. Massen fordeles i en liten langpanne 25×36 cm. Legg på klatter av kakao-røren og dra en pinne gjennom, slik at det blandes noe. Stek på ca. 180 grader. Trenger 25-35 minutter.

6. Slik lager du glasuren:
Rør sammen siktet melis, kakao og rom-temperert smør. Tilsett lunken kaffe (juster om du trenger å tilsette litt mer) og rør til du har en glatt glasur.