- Krem.no - https://krem.no -

Tysk eplekake med vaniljekrem

Flere har etterspurt eplekake med vaniljekrem, og selv om jeg har en variant her tenkte jeg at en typisk tysk eplekake ville falle i smak for kremvennene mine.

Eplekake med mye fuktighet (som denne) er vanskelig å gjennomsteke. Pass derfor på at deiglaget i bunnen ikke blir for tykt. Jeg stekte på varmluft, og selv om kaka sto i ovnen nesten en time, hadde den en rund ring midt under som ikke var gjennomstekt. Har du en ovn med pizza-effekt, sett den på, så er du sikker å at bunnen blir jevnt stekt under.

Kaka bør avkjøles minst en time før du skjærer i den. Jeg lot min stå i kjøleskapet til dagen etter. Lun den i ovnen før servering (ca. 120 grader, varmluft) i 8-10 minutter.

Kaka har en holdbarehet i 2-3 dager og kan fryses.

Tysk eplekake (ca. 26 cm)
Mørdeigsbunn
225 g hvetemel
75 g melis
150 g smør eller margarin (romtemperert)
1 ss vann

Vaniljekrem (du trenger ca. 500 gram hvis du velger å bruke ferdigkjøpt)
2 dl helmelk
2 dl kremfløte
75 g sukker
25 g maisenna
3 eggeplommer
1 vaniljestang eller 4-5 ts vaniljepasta

Mørdeig-smuldretopping
120 g sukker
120 g smør eller margarin
200 g hvetemel
2-3 ts kanel (valgfritt)

ca. 800 g – 1 kg epler (uskrelt)


Slik gjør du:
1. Lag mørdeig til bunnen: Vei opp alle ingrediensene og kna sammen med hendene. Klem deigen ut i en form ca. 26 cm i diameter. Om du velger å klipse fast et lag bakepapir i bunnen av formen er den lettere å dra over på rist for avkjøling. Lag gjerne en pølse av deigen og skjær i skiver. Plasser skivene i formen og klem godt sammen. Sørg for å ha jevn tykkelse. Se bilder lenger ned på siden. Sett formen kjølig i en halvtimes tid.
2. Lag vaniljekremen: Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 
3. Skrell eplene
4. Bruk hendene og kna sammen ingrediensene til smuldretoppingen. Den skal være smulete, med små innslag av klumper.
4. Prikk mørdeigbunnen med en gaffel, stryk ut vaniljekremen i formen. Legg på eplebiter og dryss smuldretoppingen på.
5. Stek på 165 grader varmluft (bruk pizzaeffekt om du her) nederst i ovnen i ca. 55 minutter. Eller stek på over/undervarme i 175 grader i ca. 1 time.
6. La kaka avkjøles minst en time før den skal spises, la den gjerne stå kjølig til dagen etter. Dryss over melis og server!

Bruk hendene og lag mørdeig
For lettere å fordele den, rull en pølse og del den i skiver. Sett ved siden av hverandre i formen og klem sammen
Lag vaniljekrem og avkjøl
Klem sammen smuldretoppingen med fingrene. Den skal være smulete.
Skrell epler, prikk formen og legg sammen: vaniljekrem på bunnen, så epler, så strøsseltopping.
Klar for ovnen. ca. 165 grader nederst i ovnen – jeg brukte varmluft.
Eplekaka etter 55 minutter i ovnen. Skal få stå noen timer før jeg skjærer i den. Kan godt stå til dagen etter ( i kjøleskapet).
Nydelig god, klassisk tysk eplekake som godt kan fryses.