Hildes eplepai med vaniljekrem

Hildes eplepai med vaniljekrem

 

Da jeg startet krem.no i 1999 (ja, tenk, det er 20 år siden!) så var denne oppskriften med. Tror jeg har fått den av søstra mi, Hilde – derav navnet. Oppskriften er likevel klassisk, mange kjenner den kanskje som fransk eplekake, men jeg har dratt på litt ekstra med et godt lag med vaniljekrem og rom-rosiner. Det siste der kan du sløyfe om du vil, men romtrekte rosiner er NYDELIG i eplekake.

Kaka er rask å lage når du har planlagt litt på forhånd: både mørdeig og vaniljekrem kan lages på forhånd. Krispe, norske vinterepler er supre å bruke, hvis ikke de er i sesong, bruk grønne harde epler.

Apropos eplene – skjær tynne skiver og legg på toppen av vaniljekremen. De skal bare såvidt bli litt møre, kaka skal ikke stå for lenge i ovenen etter at eplene er lagt på.

Hildes eplepai

Mørdeig: 
150 g hvetemel
100 g smør/ margarin
50 g melis
2 ss vann
Bruk romtempererte ingredieser, kna deigen sammen og legg den kjølig en halv time.

Vaniljekrem
2 eggeplommer
1 1/2 dl h-melk
1 1/2 dl kremfløte
50 g sukker
15 g maisennamel
1/4 vaniljestang eller 3-4 ts ekte vaniljesukker

Rør alle ingrediensene sammen i en kjele. Varm til kremen tykner. Hell over i en beholder og sett kjølig.

  • 40-50 g rosiner bløtlegges i 3 ss rom (kan sløyfes)
  •  3-5 epler skrelles og skjæres i biter. Legg gjerne i en bolle med vann tilsatt litt sitronsaft (så unngår de at de blir så brune).

Eplegele
2 dl eplejus
2 plater gelatin
Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Varm jusen, rør ut gelatinen og hell over eplekaken. Sett kjølig til geleen er stiv. Det er ikke sikkert du trenger alt, men lag heller litt for mye enn for lite.

Slik gjør du:
1. Start med å lage mørdeigen. La den hvile 30 minutter i kjøleskap.
2. Kok vaniljekrem. Oppbevar kjølig.
3. Kjevle mørdeigen ca. 2-3 mm tykk og kle en paiform ca. 24 cm med mørdeigen. Sett kjølig 10 min. Prikk deigen. Ha et bakepapir, folie eller cling film av høy kvalitet over formen og fyll på med erter, linser, ris, mynter eller noe annet som leder varme.
4. Stek bunnen på 200 grader i ca. 15 minutter. Fjern erter og stek videre på nederste rille til mørdeigen har en gyllen farge (ca. 10-15 min).
5. Stryk utover vaniljekremen. Dryss evt. over rosiner. Skjær eplebitene i skiver på ca. 3 mm tykkelse. Legg i et fint mønster over rosinene/ vaniljekremen.
6. Stek på 200 grader til eplene såvidt er møre (15-20 min):
7. Avkjøl og legg på en gele av eplejus. Kan lages dagen før den skal spises.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Start med å legge rosiner i rom, lage mørdeig og koke vaniljekrem.

Kjevle deigen ca. 2-3 mm tykk, sett kjølig i 10 minutter før den prikkes og gjøres klar til å bli forhåndsstekt.

Fjern ertene, fortsett å steke på nederste rille. Stek til bunnen har en gyllen farge. Fyll bunnen med vaniljekremen, dryss over rom-rosiner.

Eplekaka – ferdig stekt. Den sto ca. 20 minutter midt i ovnen etter at eplene ble lagt på.

Varm eplejus, rør inn bløtlagt gelatin. Hell over eplekaken og la stivne i kjøleskap.

Ei klassisk eplekake med mørdeig og vaniljekrem. Nam! Oppbevares i kjøleskap i 2-3 dager.

1Kommentar
  • Sofie Wikström
    Svar
    Skrevet på06:23, 20. september 2019

    Den här pajen var otroligt god!😍
    Gick jättebra att laga glutenfri, använde Møllerens glutenfria fin melblandning, samma mängd men behövde inget vatten då den ville blitt för våt.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits