- Krem.no - https://krem.no -

Yoghurtdessert med havre og sitrus

Hverdagsdessert

Det er ikke så mye som skal til før noe kan kalles dessert. Denne er laget av hverdagslige ingredienser: havregryn, yoghurt og appelsin, bare pimpet litt opp for å gjøre den ekstra god og staselig. En skikkelig god hverdagsdessert. 
Desserten er inspirert av to kilder – min egne glutenfrie havregrynspai med bær, og en Martha Stewart-video jeg dumpet over på nett.  Sånn blir nye kreasjoner til. 

Dessertpaien er ikke særlig søt, særlig fyllet er syrlig, men så søte appelsinene er nå om dagen passer det perfekt. Ja, så har jeg også litt sukker (og smør) i bunnen. Sånt gir god smak. Bruk det du har av yoghurt. Bruker du en variant tilsatt sukker kan du helt sikkert redusere honningmengde.

Er du allergisk mot å bruke gelatin går det jo alltids å helle yoghurten i forma uten at den stivner. Appelsinskivene kan legges på selv om den ikke blir stiv på toppen. Men suppete blir det.  

Blir paien stående mer enn et par dager vil grynene trekke til seg all fuktighet. Smaker derfor best samme dag den er laget. 

Yoghurtdessert med havre og sitrus
Bunn:
4 dl havregryn (er du glutenallergiker – bruk havregryn uten gluten)
100 g smør, smeltet
4 ss sukker
1/2 dl vann

Bland alle ingredienser i en bolle og klem godt ut i en form. Stek på 200 grader i 15-20 minutter til paien har gyllen farge. Avkjøl.

Fyll:
350 g gresk yoghurt (eller annen yoghurt)
1 dl presset appelsinsaft (eller jus)
50 g honning
3 plater gelatin

2-3 appelsiner.

Slik gjør du:
1. Bland ingrediensene til bunnen og klem den ut i en paiform ca. 24 cm i diameter.
2. Stek bunnen til den har gyllen farge og avkjøl. 
3. Legg gelatinplater i kaldt vann.
4. Klem saften av ca. 1 appelsin , slik at du får 1 dl saft. Klem ut vannet av gelatinplatene og ha i appelsinsaften. Ha i honningen. 
5. Varm blandingen til gelatinen er helt smeltet. 
6. Rør blandingen inn i yoghurten og hell i den helt avkjølte bunnen. Sett bunnen kaldt. 
7. Skjær av appelsinskallet med en kniv og skjær appelsinene i skiver. Legg på rett før servering. 

Smelt smøret og bland sammen med sukker og vann. Klemmes godt ut i formen som er ca. 24 cm i diameter.  Stek på ca. 200 grader til bunnen er gyllen (15-20 minutter)

Smelt bløt gelatin sammen med appelsinsaft og honning. Blandes så med yoghurt. 

La dessertpaien stivne i kjøleskap i ca. 1/2 time før du dekorerer den med appelsinskiver. 

Legg på skivene rett før servering. 

Super hverdagsdessert!