- Krem.no - https://krem.no -

Bollefocaccia med kanel, sukker og vaniljekrem

Bollekake du aldri blir lei 

 Liker du søt gjærbakst med vaniljekrem, kanel og sukker kan du bare begynne å glede deg.
Bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær ble en hit fra første dag. Nå har jeg utvidet repertoaret og laget to nye varianter.

Noe av det aller beste jeg veit av gjærbakst er monkey bread, eller bryteboller som jeg valgte å kalle dem på norsk. Biter av bolledeig rullet i smør, kanel og sukker. Helt vidunderlig godt! 

Da jeg ville lage en ny utgave av bollefocaccia tok jeg med meg kanel, smør og sukker. Den første utgaven ble laget med mandler i tillegg – uten vaniljekrem. Det ble godt, men for meg var det som om noe manglet. En bollefocaccia er etter min mening ikke komplett uten vaniljekrem. 

Har du laget bollefocaccia før vet du sånn omtrent hvordan det foregår: Bolledeig i smurt langpanne, heve godt, på med vaniljekrem og blåbær. I dette tilfellet smører du utover en blanding av smør, sukker og kanel. Allerede etter at blandingen er smurt på skal du stikke fingrene i deigen. Det er for at sukker- og smørblandingen skal sige ned i deigen og lage god smak. 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Bollefocaccia
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

velg om du vil lage fyll 1 eller fyll 2

Fyll1: 
ca. 400 g vaniljekrem – ferdig eller lag selv – oppskrift her
100 g brunt sukker
ca. 75 g smør
2-3 ts kanel

Fyll 2:
100 g smør
100 g brunt sukker
100 g malte mandler
2-3 ts kanel

Fyllet lages ved å smelte smør og sukker sammen, tilsett kanel og evt. mandler. Smøres utover bollefocacciaen. 

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur eller kald) og egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til den deig.  
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7-10 minutter. 
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre. 
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7.  Etter at deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum halvannen time) knas den utover en smurt, stor langpanne (42×29 cm).
8. Sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) en halv time. 
9. Smelt sukker og smør, tilsett kanel. Fordel utover deigen og bruk fingrene for å lage groper i deigen. 
10. Etter en halv time til tre kvarter, ha vaniljekremen i en sprøytepose (eller bruk en skje) og legg på passe store mengder med krem. 
11. Stek på nest nederste rille ca. 220 grader i ca.12-15 minutter.  (bruk gjerne pizzafunksjon)
12. Avkjøl og spis!

Etter at deigen har hevet ferdig, hell deigen i en smurt langpanne. Ta litt nøytral olje på fingrene og klem deigen utover. 

Fyll 1:

Smelt smør sammen med brunt sukker og tilsett kanel. Fordel blandingen på bolledeigen. Bruk fingrene og lag groper så fyllet får synke inn i deigen. (Jeg hadde litt for mye smør i blandingen – derfor «flyter» det litt her..) La deigen stå til heving og fordel vaniljekremen etter at den har stått 30-45 min.  

Stek av litt langt ned i ovnen på 220 grader i ca. 10-15 minutter. Bruk gjerne pizzafunksjon om du har det på ovnen. 

Fyll 2:

Vil du ha et fyll med mandler? Bland inn malte mandler i smør, sukker og kanel og fordel på deigen. Så er det jo ingen ting i veien om du vil ha litt vaniljekrem på toppen…

Stek av på 220 grader 10-15 minutter litt ned i ovnen. (bruk gjerne pizzafunksjon)

Nydelig kake med mandlefyll! Men….. bollebiten på neste bilde, med vaniljekrem var ENDA bedre!

Saftig, med sprø skorpe og mjuk vaniljekrem…ahh. Ny favoritt – IGJEN!