Bryteboller i rund form med smør, kanel og sukker

Bryteboller i rund form med smør, kanel og sukker

Bilde

Karamelliserte bollebiter som dras fra hverandre og spises med fingra

Du har kanskje hørt om “pull apart bread”. Her kommer bollevarianten. Laget med smør, kanel og brunt sukker. Familiens nye bollefavoritt!


Denne bollekaka er inspirert av Monkey Bread, en amerikansk frokosttradisjon. Over there bruker de loffdeig (tror jeg), men etter min smak ble det helt riktig å bruke bolledeig.

Før du begynner må du passe på å smøre forma godt med smør. De som følger meg på Facebook og Instagram har sett at jeg lagde denne i går også. Da brukte jeg hele deigen og proppa forma full av bollekuler. Med det resultat at den este over i ovnen. Jeg plukket ut en hel haug bollekuler fra ovnen under hele steketiden.

I dag har jeg laget den på nytt, og da passet jeg på å lage kulene mindre (ca.15 gram eller mindre) samtidig som jeg ikke fylte forma mer enn litt over halvfull. I praksis betyr det at jeg kun brukte litt over halvparten av deigen. Om du ikke helt vet hva du skal lage av den siste halve delen kan jeg jo friste med en jukseflettet kringle.

Den trenger å steke minimum en halv time. Ikke la deg lure av at den blir noe mørkere på toppen. Men den er verd å vente på, for om den ikke blir skikkelig stekt inni har du bare deig å servere. Den bør spises lun, men ikke for varm. 

Oppskriften har du sikker sett før – det er den samme jeg bruker til Bollefocaccia 

Som nevnt – til denne forma som du ser på bildet brukte jeg bare halve deigen. Resten lagde jeg daimsnurrer av. 

Bryteboller med kanel og sukker
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)

ca. 100 g smeltet smør
ca. 200 g lyst brunt sukker blandet med ca. 1-2 ss kanel

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, varm melken til fingervarm, rør ut gjæren og hell i. 
2. Tilsett smør og egg. 
3. Deigen eltes godt til den er smidig. 
4. Settes et varmt og fuktig sted til heving. (Pakk bakebollen inn i en pose) 
5. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) Deles den i to. Lag biter på ca. 15 gram eller mindre og rull til små kuler. 
6. Dypp i smeltet smør, deretter i sukker og kanel-blandingen. Legg hulter til bulter i den smurte forma. Ikke press sammen, og ikke legg i for mye mønster.
7. Sett til heving et lunt sted ca. en halv time til tre kvarter. 
8.  Stekes på 190 grader i ca. 35 minutter på nest nederste rille i ovnen. 
9. Sett formen opp ned på en rist og fjern den når den har begynt å bli litt avkjølt. Rør sammen litt melis og vann og ha på mens kaka er lun. Spises med fingrene og sammen andre i godt selskap :) 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Bilde

Lag kulene som store klinkekuler, dypp dem i smeltet smør og klem godt på med sukker og kanelblanding. Stable tilfeldig i forma, da blir mønsteret finest. 
Bilde

Disse kulene er for store, bildet er fra den jeg lagde i går, men jeg ville det for å fortelle deg hvor full den skal være når du skal stoppe. Ikke fyll på mer enn dette! 
Bilde

Denne forma er som nevnt for full, men dra over plast og la den heve på et lunt sted i to eller tre kvarter. Stekes på nest nederste rille i ovnen. 
Bilde

Den ble uimotståelig god. Det ble helt stille rundt bordet, bare lyder som mmmmmm, åh, hørtes. Brytebollene faller nesten fra hverandre og de små kulene gir deg akkurat en munnfull. – Helt nydelig! Det var den samstemte juryen enige om. 

1 Comment
  • Laila
    Reply
    Posted at 07:43, 2. August 2015

    Mmmm, dette så godt ut. Denne må jeg prøve 🙂

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits