Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
17. mai
Bløtkaker
Brød
Cookies
Dessert
Fakta Om
Featured
Flettebakst
For De Minste
Frukt og bær
Glutenfritt
Godt.no
Grunnoppskrifter
Is
Jul
Kakedekor
Kaker
Konfekt
Langpanne
Marsipan
Muffins
OPPSKRIFTER
Ostekake
Påske
popular
Salt Gjærdeig
Sauser
Scones
Sjokoladekaker
Søt Gjærdeig
Tangzhong
Ukategorisert
Utstyr

Bryteboller i rund form med smør, kanel og sukker

Bryteboller i rund form med smør, kanel og sukker

Bilde

Karamelliserte bollebiter som dras fra hverandre og spises med fingra

Du har kanskje hørt om «pull apart bread». Her kommer bollevarianten. Laget med smør, kanel og brunt sukker. Familiens nye bollefavoritt!

Denne bollekaka er inspirert av Monkey Bread, en amerikansk frokosttradisjon. Over there bruker de loffdeig (tror jeg), men etter min smak ble det helt riktig å bruke bolledeig.

Før du begynner må du passe på å smøre forma godt med smør. De som følger meg på Facebook og Instagram har sett at jeg lagde denne i går også. Da brukte jeg hele deigen og proppa forma full av bollekuler. Med det resultat at den este over i ovnen. Jeg plukket ut en hel haug bollekuler fra ovnen under hele steketiden.

I dag har jeg laget den på nytt, og da passet jeg på å lage kulene mindre (ca.15 gram eller mindre) samtidig som jeg ikke fylte forma mer enn litt over halvfull. I praksis betyr det at jeg kun brukte litt over halvparten av deigen. Om du ikke helt vet hva du skal lage av den siste halve delen kan jeg jo friste med en jukseflettet kringle.

Den trenger å steke minimum en halv time. Ikke la deg lure av at den blir noe mørkere på toppen. Men den er verd å vente på, for om den ikke blir skikkelig stekt inni har du bare deig å servere. Den bør spises lun, men ikke for varm.

Oppskriften har du sikker sett før – det er den samme jeg bruker til Bollefocaccia 

Som nevnt – til denne forma som du ser på bildet brukte jeg bare halve deigen. Resten lagde jeg daimsnurrer av.

Bryteboller med kanel og sukker
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)

ca. 100 g smeltet smør
ca. 200 g lyst brunt sukker blandet med ca. 1-2 ss kanel

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur
eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start
maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet
ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg
et klede over bollen.  La deigen hvile ca. 1 time. Del deigen i to. Lag biter på ca. 15 gram eller mindre og rull til små kuler.
7. Dypp i smeltet smør, deretter i sukker og kanel-blandingen. Legg hulter til bulter i den smurte forma. Ikke press sammen, og ikke legg i for mye mønster.
8. Sett til heving et lunt sted ca. en halv time til tre kvarter.
9.  Stekes på 190 grader i ca. 35 minutter på nest nederste rille i ovnen.
10. Sett formen opp ned på en rist og fjern den når den har begynt å bli litt avkjølt. Rør sammen litt melis og vann og ha på mens kaka er lun. Spises med fingrene og sammen andre i godt selskap 🙂

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Bilde

Lag kulene som store klinkekuler, dypp dem i smeltet smør og klem godt på med sukker og kanelblanding. Stable tilfeldig i forma, da blir mønsteret finest.
Bilde

Disse kulene er for store, bildet er fra den jeg lagde i går, men jeg ville det for å fortelle deg hvor full den skal være når du skal stoppe. Ikke fyll på mer enn dette!
Bilde

Denne forma er som nevnt for full, men dra over plast og la den heve på et lunt sted i to eller tre kvarter. Stekes på nest nederste rille i ovnen.
Bilde

Den ble uimotståelig god. Det ble helt stille rundt bordet, bare lyder som mmmmmm, åh, hørtes. Brytebollene faller nesten fra hverandre og de små kulene gir deg akkurat en munnfull. – Helt nydelig! Det var den samstemte juryen enige om.

Be the first to write a review
1Kommentar
  • Laila
    Svar
    Skrevet på07:43, 2. august 2015

    Mmmm, dette så godt ut. Denne må jeg prøve 🙂

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Silviakake med sjoko..

  Silviakake er en klassisk, svensk supermyk sukkerbrød-aktig...

Eplefondant

For litt siden fikk jeg spørsmål fra en...

Kardemommeboller med..

Kardemommeboller er i vinden om dagen og jeg...

Kneippbrød

I dag deler jeg en oppskrift på kneippbrød....

Eplekake med smuldre..

Det er norske epler i butikkene og mange...