- Krem.no - https://krem.no -

Bollefocaccia med vaniljekrem og blåbær

Bollekake i langpanne. Lett som en plett!

Det ligner kanskje litt på focaccia, men glem all oljen. Det holder med litt vaniljekrem og blåbær.
I dag spurte jeg facebookfølgerne mine hva slags smak de kunne tenke seg i gjærdeigen jeg akkurat hadde satt? Enten sjokolade og vaniljekrem, blåbær og vaniljekrem eller marsipanfyll. De fleste svarte blåbær og vaniljekrem. Og akkurat da fikk jeg ideen om å lage denne,  akkurat som en focaccia i en langpanne. Uten all oljen riktig nok (men forma må smøres). Og vet du hva. Den ble veeeeldig god…så god at nesten hele langpanna forsvant til formiddagskaffen 🙂

Har du frosne bær i fryseren, bruk dem. Eller kjøp friske. Personlig syntes jeg de blåbærene jeg har plukket i skauen smaker best. Bruk god tid. Og pass på at det ikke blir for mye vaniljekrem. Da kan den fort bli rå. Jeg stekte denne på høy temperatur (220 grader) på nest nederste rille, og den var ferdig etter bare syv minutter. Avkjøles litt før du eventuelt har på litt melis.

Sliter du med å lage gjærdeig? Her kan du lese hvordan du lykkes med søt gjærdeig.

500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg

Vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdiglaget fra butikken (brukte ca. 300-400 g)
Blåbær – dryss på en neve eller to (eller bruk andre bær du har – for eksempel bringebær)

Slik gjør du:
1. Bland alt det tørre i en bakemaskin, tilsett lunken melk, (kan godt ha romtemperatur eller kald) og egg, smuldre i gjær i bollen og start maskinen. Syntes du deigen virker for tørr – tilsett litt mer væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum 1 time) knas den utover en smurt, stor langpanne (42×29 cm). Skru på ovnen på 225 grader.
8. Sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) ca. en halv time – tre kvarter. Legg så på vaniljekrem (eller sprøyt på vaniljekremen med en sprøytepose). Dryss på blåbær. Klem de største blåbærene godt ned i deigen før du evt. drysser på litt perlesukker og steker av på nest nederste rille ca. 220 grader i 7-15 minutter (avhengig av hvordan ovnen din steker)

Lyst til å lage Bollefocaccia med kanel, sukker og vaniljekrem? 

La deigen heve ca. en time. Smør en form med litt nøytral olje og klem deigen utover.

Lag groper med fingrene. Sett til heving en halv time.

Klem gropene ned på nytt etter en halv time og klem i vaniljekrem. Dryss på blåbær før du setter til heving enda en halvtime.

Her har deigen hevet en time til sammen, og er klar til å settes i ovnen. Klem ned de største blåbærene. Jeg brukte en blanding av frosne sjølplukka bær (best på smak) og kjøpebær.
Rykende varm….rett fra ovnen.

Fyttikatta så god denne ble! Den ble spist litt lun, med melis på toppen. Kan fryses, men må da tines/ varmes i ovnen før den spises.