Din handlekurv er nå tom!
Bollefocaccia med kanel, sukker og vaniljekrem
Bollekake du aldri blir lei
Noe av det aller beste jeg veit av gjærbakst er monkey bread, eller bryteboller som jeg valgte å kalle dem på norsk. Biter av bolledeig rullet i smør, kanel og sukker. Helt vidunderlig godt!
Da jeg ville lage en ny utgave av bollefocaccia tok jeg med meg kanel, smør og sukker. Den første utgaven ble laget med mandler i tillegg – uten vaniljekrem. Det ble godt, men for meg var det som om noe manglet. En bollefocaccia er etter min mening ikke komplett uten vaniljekrem.
Har du laget bollefocaccia før vet du sånn omtrent hvordan det foregår: Bolledeig i smurt langpanne, heve godt, på med vaniljekrem og blåbær. I dette tilfellet smører du utover en blanding av smør, sukker og kanel. Allerede etter at blandingen er smurt på skal du stikke fingrene i deigen. Det er for at sukker- og smørblandingen skal sige ned i deigen og lage god smak.
Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?
500 g hvetemel
1 dl sukker (90 g)
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt
velg om du vil lage fyll 1 eller fyll 2
Fyll1:
ca. 400 g vaniljekrem – ferdig eller lag selv – oppskrift her
100 g brunt sukker
ca. 75 g smør
2-3 ts kanel
Fyll 2:
100 g smør
100 g brunt sukker
100 g malte mandler
2-3 ts kanel
Fyllet lages ved å smelte smør og sukker sammen, tilsett kanel og evt. mandler. Smøres utover bollefocacciaen.
Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur eller kald) og egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til den deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7-10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen.
7. Etter at deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum halvannen time) knas den utover en smurt, stor langpanne (42×29 cm).
8. Sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) en halv time.
9. Smelt sukker og smør, tilsett kanel. Fordel utover deigen og bruk fingrene for å lage groper i deigen.
10. Etter en halv time til tre kvarter, ha vaniljekremen i en sprøytepose (eller bruk en skje) og legg på passe store mengder med krem.
11. Stek på nest nederste rille ca. 220 grader i ca.12-15 minutter. (bruk gjerne pizzafunksjon)
12. Avkjøl og spis!
Fyll 1:
Fyll 2:
|
|
Aina Rennemo
Elsker bollefoccachia med blåbær, og er enda mer glad i kanel, så denne oppskriften skal prøves snarest!! 😄
Linda Mari
Set helt himmelsk ut! Denne skal prøves snarest!
Når du sprøyter på vaniljekrem, «stapper» du tippen litt ned i deigen? Ser liksom ut som om det er krem inni bollekaken også. Og ikke bare oppå.
Konditor-Elin
Ja! Godt spørsmål – det er akkurat det jeg gjør.
Sissel
Bruker du brun farin eller demerarasukker?
Konditor-Elin
Brun farin. Demerara har store krystaller som ikke smelter like godt i ovnen, derfor foretrekker jeg den myke varianten.
Unni kristin ims
Går og lage denne glutenfri?
Elin Krem.no
Har ikke prøvd..
Maja
Hei! Jeg lager den glutenfri nå😊
Kartine
Nam. Lagde denne i dag. Supergod! Fikk masse skryt, og alle forsynte seg flere ganger. Takk for oppskriften☺
Konditor-Elin
Værsågod! Glad den falt i smak 🙂
Camilla
Hei! Denne skal prøves!👍 Hvordan er det å fryse den? Ikke alt da, men det man ikke har samvittighet til å spise når den er nystekt. 😂
Konditor-Elin
Går fint å fryse denne kaken. Jeg pleier å lune den i ovnen (150 grader noen minutter) så er den som fersk igjen.
Maryam Dadras
Oi oi oi! Jeg er en stor fan av bollefocacciaen din, og kanel og smør slår aldri feil, så dette må prøves. Kanskje denne helge? Vi får se. Gleder meg til å smake på den!!!
Bente
Kjempegod😀 Familien min elsker rosiner i boller så jeg har tilsatt rosiner og vaniljekrem. Smakte nydelig. Blir 17 mai kaka til ungdommer i morgen. Tusen takk for god oppskrift 😘
Gnisten
Hei. Har laget denne mange ganger og det er suksess hver gang. Men jeg får aldri til å smøre brun farin/smør/kanel blandingen like jevnt og fin utover som vist på bildet her. Sukkeret og smøret skiller seg og sukkerblandingen blir ganske så tykk og gjenstridig å få smurt utover. Har du noen tips?
Konditor-Elin
Hei Gnisten – tja – jeg vet sannelig ikke hva jeg gjør, eller ikke gjør. Blandingen vil fremstå skilt – det blir mye smør som legger seg i gropene. Jeg bruker mykt sukker (brun farin) og varmer massen bare sånn at smøret smelter – altså ikke så varmt at sukkeret begynner å smelte. Lykke til!
Lise
Har laget denne i dag, og smakte så godt 🙂 eneste som var litt synd var at jeg ikke fikk smør-sukker-kanel blandingen utover hele, så neste gang kanskje jeg kan doble mengden?
Konditor-Elin
Det må du gjerne – jeg fikk nesten litt for mye da jeg lagde min 😉
Elin
Shit!! Står og lager den nå og har ikke brukt sukker!! Kan e lage sukker og smør og kanelblandingen til toppen med vanlig hvitt sukker????eller kokosblomstsukker jeg har(d er brunt) hva mener du er best???
Konditor-Elin
Bruk det du foretrekker best 😉
Sølvi
Hvor stor er formen du bruker?
KOnditor-Elin
ca. 30 x 40 cm – står i fremgangsmåten..
Kine Edvardsen
Funker det å fryse denne? Fryktet jeg spiser alt med en gang. Ser helt fantastisk ut!
Elin Krem.no
Den kan fryses, ja.
Marie Helen Hagevik Fredriksen
Hei! Går det an å la deigen kaldheve over natten? I så fall, skal den da eltes og så settes kaldt til neste dag? 😊
Elin Krem.no
Ja, det kan du. Halver gjærmengde. Elt deigen og putt den rett i forma, pakk inn og sett i kjøleskapet. Ha på vaniljekrem dagen etter, før steking.
Helene
Hei! Kjempefin oppskrift, men jeg gikk på en liten smell. I boken din står det ca 175 gram smør, så fyllet ble veldig flytende (det med kanel og sukker). Ellers er jeg superfornøyd med oppskriftene dine! Du er så inspirerende og flink. Helt herlig!
Elin Krem.no
Ja, JEG VET DET! Off. Så lei meg for den feilen.
Inger Johanne
Nå har jeg bakt denne flere ganger med utmerket resultat. Har kjøpt boka de om Sør bakst.
Den inspirerte meg, veldig siden jeg ikke har bakt så mye med gjær før.
Men jeg har en bønn til deg for neste gang du skal skrive bok. Den gule skriften på lysegul bakgrunn ser veldig flott ut, men jeg har store problemer med å lese den. Det blir for lite kontrast for meg.