- Krem.no - https://krem.no -

Brioche hamburgerbrød tangzhong

Sola steiker, det er grillvær her i sør og den mest besøkte oppskriften på bloggen er for tiden pølsebrød og hamburgerbrød – tangzhong. I dag har jeg tatt steget ett hakk lenger opp i mot luksus og laget hamburgerbrød av briochedeig. Brioche er omtrent som en bolledeig, bare med mye mer egg og smør i deigen. For den ultimate myke konsistensen valgte jeg å regne om oppskriften og lage den tangzhong-style. Det er bare ett ord som kan beskrive konsistensen på disse brødene: bomullskyer!

Jeg har tatt utgangspunkt i en oppskrift jeg fant på Baker- og konditorlandslaget sine nettsider, modifiserte den litt og regnet den om til en klassisk tangzhongdeig. Altså, jeg har økt væskemengden og laget en jevning først. Om du ikke veit hva tangzhong er, les mer her.

Deigen blir så mye letter å jobbe med om den får den første hvilen i et kjøleskap (la den stå en time eller to), men har du ikke mulighet til det, bare la den heve på benken en times tid. Jeg glemte meg helt bort og brukte bare vann før de skulle stekes, men skal du lage brioche-look, pensle med egg.

Brioche hamburgerbrød (20 stk)

Jevning:
50 g hvetemel
250 g melk eller vann (2.5 dl)
————————–
650 g hvetemel
50 g sukker
35 g gjær (eller 8.4 gram tørrgjær eller 3.5 ts)
14 g salt
200 g kaldt smør i terninger
0.75 dl melk eller vann (75 gram)
200 g egg (ja, du skal veie) eller mål opp ca. 2 dl

Slik gjør du:
1. Lag jevning av melk/ vann og hvetemel. Varm til det tykner. Avkjøl. Bland jevning med resten av ingrediensene i en bakemaskin (bortsett fra salt og smør), tilsett kald væske.
2. Elt på middels fart i 10-15 minutter. Tilsett salt og smør. Elt videre noen minutter, til du kan ta glutentesten.
3. Deigen settes på benken til den hevet til dobbel størrelse. Sett den gjerne i kjøleskapet en time eller to. (Pakk bakebollen inn i en pose).
4. Når deigen har hvilt en times tid, del opp i 20 emner på ca. 80 gram.
5. Trill til boller og klem paddeflate. Legg på plate med bakepapir-
6. La heve i ca. 30-45 min (med tørrgjær kan det gå lenger tid). Spray eller pensle med vann under heving så ikke deigen tørker ut.
7. Pensle med egg eller vann, strø på sesamfrø.
8. Stekes litt ned i ovnen på 225 grader i ca. 10-15 minutter.

Deigen deles i 20 biter, eller vei hver deigbit til ca. 80 gram.
Trill boller og klem dem flate. La etterheve ca. 30-45 min.
Pensle med vann og dryss på sesamfrø. Evt pensle brødene med egg.
Steker du kun på varmluft 225 grader, blir disse stekt på under 10 minutter. Bruker du over/undervarme og steker på 225 grader tar det litt over 10 minutter. Men husk, ingen ovn er like…
Putt i en plastpose og oppbevar i romtemperatur (holder seg mjuke og saftige i flere dager) eller pakk inn i plast og frys.