- Krem.no - https://krem.no -

Elins gule bomber

Jeg har strittet i mot lenge…men, i dag ga jeg etter. For, mange har spurt om jeg ikke kan lage gule bomber. Som er en mini suksessterte laget på samme prinsipp som franske makroner. Mandelbunn over og under, gul krem i midten. Må si jeg er litt lei av å se denne over alt, dessuten – oppskriften er stor sett lik, samme hvilken nettside du havner på. Å kopiere bare for å lage noe som er populært er jeg ikke særlig fan av, dessuten syntes jeg ikke de gule bombene jeg har sett har sett særlig innbydende ut (unnskyld til alle som føler seg støtt). Derfor har jeg i dag gjort dette på min måte. (Har du instagram kan du sjekke ut stories høydepunkter for alle detaljer).

Suksess-kremen min er jo en suksess fra før av, og når det kommer til mandelbunner har jeg laget disse florlette, nærmest marengs-aktige så de skal smelte på tungen. Jeg har laget makroner, men ikke franske makroner. Utseendet avhenger av hvor mye luft du slår ut av massen, men etter min mening har utseendet mindre å si. De kan gjerne være litt «rufsete». Vil du ha dem glatte og vakre kan du saktens lage dem sånn også: Bare slå ut omtrent all luft, så massen blir litt mer rennende enn min, sprøyt ut på plate og la de stå en halvtime før du steker dem, så blir de så fine så.

Mange sliter med konsistens på kremen. Den blir for rennende. Ikke min. Du lager først en «vaniljesaus». Det viktige er at den tykner. Sausen skal ikke koke, da blir den kornete, men den tåler et par bobler. Sett til avkjøling (på benken), slik at den får romtemperatur. Smøret skal ha lik temperatur som sausen/ kremen.

Smøret pisker jeg opp først, så det blir helt lyst. Deretter tilsetter jeg vaniljekremen, så pisker jeg det godt og lenge. Da får du en fast krem, som er luftig og ikke så kvalmende mektig. Hvis kremen din skiller seg, skyldes det temperaturforskjell på smør og krem. Bare fortsett og piske, den vil komme sammen til slutt..

 

Elins gule bomber (ca 100 stk halve – totalt ca. 50 stk)
Krem
4 eggeplommer
100 g sukker
1.3 dl fløte
2.5 ts vaniljepasta eller frøene fra 1 vaniljestang eller 3-4 ts vaniljesukker
100 g smør (tilsettes først etter at kremen er avkjølt)

Bland eggeplommer, fløte, sukker og vanilje i en kjele og varm det opp uten at det koker. Husk å røre hele tiden slik at det ikke legger seg ved i bunnen. Kremen skal tykne. Hvis kremen virker rennende, er den for lite varmet. Koking vil gjøre at den skiller seg, men den tåler et par kokebobler. Skulle uhellet være ute og den har fått for mye varme, kan du sile den for å få bort alle koagulerte biter av egg..

Bunner
4 eggehviter
100 g sukker
220 g melis
120 g malte mandler

Pisk eggehvitene så det danner skum. Dryss i sukkeret  litt etter litt og pisk stivt.  Bland melis og malte mandler sammen og bland inn i den stivpiskede eggehviten. Bruk en mikser på lav fart eller bruk en slikkepott. Slå ut luften, slik at massen blir passe bløt. Bruk en sprøytepose og sprøyt ut på bakeplate med bakepapir. Stek på 170 grader (gjerne varmluft) midt i ovnen i ca. 15 minutter.

Pisk opp det romtempererte smøret og bland inn eggekremen. Den kokte kremen og smøret skal begge ha romtemperatur når det piskes sammen.
Ha kremen over i en sprøytepose og sprøyt en topp på halvparten av makronenen. Legg en makron på toppen. Smelt evt. 50 g sjokolade over vannbad eller i mikroovn, lag en sprøytepose og sprøyt over bombene.

Frys inn, pakk i egnede bokser/ poser og oppbevar i fryseren.

Kok en vaniljekrem/ saus og plast den inn på denne måten. Da unngår du snerk. La den få romtemperatur.
Eggehvitene piskes til marengs med sukker. Bland inn melis/ malte mandler.
Slå luft ut av massen for å få passe konsistens. Vet dette er litt vanskelig, men se på dette bildet, så skjønner du litt mer!
Fikk ca. 50 stk på 2 brett
Jeg var lat og stekte to brett samtidig på varmluft. Jeg lot heller ikke brettene hvile noe før steking. Lar du de stå i ca. 20 minutter og steker ett og ett brett er sjansen stor for at de blir vakre alle sammen.
Pisk opp temperert smør og bland inn vaniljesaus/krem. Pisk sammen til du har en fast krem.
Ha suksesskremen i en sprøytepose og legg i en tyll (min heter stjernetyll nummer 8) Ikke ha for mye krem på hver kake, det er mektige saker..
Elins gule bomber! Få høre hva du syntes, da!

Kakene oppbevares best i fryser, men kan stå lenge i kjøleskap (da vil de etter hvert bli veldig myke). Jeg pleier å fryse dem inn på et brett, så, når de er fryst, legge over i poser eller bokser som ligger i fryseren.