- Krem.no - https://krem.no -

Eplemos

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Epler i myk utgave

Jeg har fått et par bøtter med epler, lite egnet for å spise. Jeg ba til og med om å få dem. Eplene skal jeg lage eplemos av, en eplemos du ikke får kjøpt for penger i noen butikk. Det hele er lekende lett:  Syrlige epler gis et oppkok, tilsettes litt sukker, og puttes så i fryser’n.

Kjenner jeg gruer meg til den kjedelige skrellejobben, men det får bare ta den tiden det tar, for eplene blir til fantastisk frisk og  god eplemos som kan brukes på brødskiva, til desserten tilslørte bondepiker, eller på pannekakene.  Lagde en liten kjele med eplemos i går kveld slik at vi skulle ha til frokost i dag tidlig.  Og som jeg trodde ble det ikke én, men to brødskiver på hver av barna før de gikk på skolen. Dette er barnas favoritt!

Hvordan lage eplemos?
I  stede for å bruke bare hvitt sukker kan du gjerne erstatte ca. 1/3 del av sukkeret med brun farin. Brunt farin gir mosen en litt karamellaktig smak, og setter en mer gyllen farge. Oppskriften ble ca. sånn:

1 – 1, 5 kg skrelte epler i biter
1,5 dl vann
150-200 g sukker (smak til)

Gi eplene et kraftig oppkok under lokk.  Skru ned varmen og rør til du syntes eplene er passe møre/ har passe med biter. (selv liker jeg at det er noen digre, deilige eplebiter i syltetøyet). Dryss i sukker (smak til). Rør ut alt sukkeret før mosen helles over i egnede bokser som etter avkjøling puttes i fryseren.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ikke kast skrell og skrotter! Du kan lage eplesaus av nedfallsfrukt, epleskrotter, skall og mjuke, små, brune og flekkete epler (men styr unna de mugne!).

Slik gjør du:
1. Ha skrell, skrotter, epler med flekker og mjuke epler i en kjele.
2. Ha på ca. 1 dl vann.
3. Kok til alt er mørt (skikkelig gjennomkokt)
4. Hell alt over i en sikt og rør til det bare er «tørt» tilbake.
5. Rør evt inn litt sukker om du vil. Ha på glass og frys.

Smaken er litt annerledes enn vanlig eplemos (se den fine fargen!), men åh, så godt. Bruker det på brødskiva, på grøt og til tilslørte bondepiker.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_single_image image=»12812″ img_size=»medium»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]