- Krem.no - https://krem.no -

Julekake tangzhong

 

Mjuk nostalgi

Den «nye» bakemetoden tangzhong har gjort at jeg har økt væskemengden i min faste julekakeoppskrift. Det gjør den både mer mjuk, mer saftig og mer holdbar. Å spise en bit av denne drar meg rett tilbake til barndommen..

I går bakte jeg julekake med tangzhong-metode på instagram stories (du kan se det under høydepunkter – jeg heter @kremno_elin på Instagram), noe som utløste et skred av henvendelser fra folk som ønsket oppskrift på rappen. Det jobber bare ETT menneske i dette lille foretaket mitt, jeg baker, skriver og tar bilder selv og noen ganger strekker ikke tiden til. Særlig nå, når mørket kommer som julekvelden på kjerringa halv tre hver ettermiddag. Får ikke pleaset alle, men her kommer’n!

Har du ikke hørt om tangzhong kan du lese litt om det fra første gang jeg bakte det her, men bare for å forklare kort, så koker man en jevning av mel og vann i starten av bakeprosessen. Ved å gjøre denne øvelsen kan man øke væskemengde til 75% (eller over) og dermed får man et holdbart og saftig bakverk.

Vi spiste en hel julekake i går. Da var den jo mjuk som bomull. De to andre pakket jeg inn i plast. Om den var like god i dag? Svaret er JA! Ikke like mjuk, men absolutt saftig. Om den er like god på dag 3? Nei, det tror jeg ikke. OPPDATERT – DAG 3: Jeg tok feil! Den er supermjuk og helt fantastisk god enda!

I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i min vanlige julekakeoppskrift, men jeg har som du skjønner økt væskemendge og redusert gjærmengde. Et viktig tips er å legge rosinene i bløt. Da vil de bli mettet med vann og ikke trekke fuktighet fra julekaka (noe som gjør den raskere tørr).

 


 

Julekake tangzhong (3 eller 4 julekaker)

Tangzhong-jevning:
4 dl melk
80 g hvetemel
Varmes til under kokepunktet (65 grader). Avkjøles.

Resten av ingrediensene som has i bakebollen sammen med avkjølt jevning
2 dl melk
35 g gjær
150 g sukker
720 g hvetemel
2 ts kardemomme
1 egg + 1 egg til pensling (kan sløyfes)

Tilsettes etter ca. 10 min elting:
100 g smør i terninger

Tilsettes når deigen er ferdig eltet:
125 g rosiner (legg gjerne i bløt ca. 30 min før de skal brukes)
50 g sukat

 


Slik gjør du:
1. Lag først en jevning av mel og væske. Varm den så den tykner (det skjer ved 65 grader). Blandingen behøver ikke koke.  Avkjøl til romtemperatur. Bland jevning pluss resten av ingrediensene i bakebollen. Du kan bare smuldre gjær rett i bollen, behøver ikke røres ut i væske.
2. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet 7-10 minutter.
3. Deigen eltes godt totalt ca. 15-20 minutter. Elt deigen på lav fart. Sett på full fart siste 5 min. For å vite når du har eltet og knadd nok – ta en liten deigkule og dra den mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
4. Helt mot slutten tilsettes evt rosiner og sukat. Elt de forsiktig inn så de ikke blir revet istykker.
5. Sett deigen et lunt sted til modning ca. 1 time. (Pakk bakebollen inn i en pose)
6. Del opp deigen i 3 eller 4 deler. Form til store boller. Form julekakekene som vist på bildene under.
7.  Settes til heving ca. 35-45 minutter til.
8.  Stekes på 180 grader (over/undervarme) litt ned i ovnen 40-50 minutter (pensle med egg før steiking om du ønsker)

Del deigen i like store deler. Da er det lettere å få et jevnt resultat.

Skjær rundt kanten med en skarp kniv. Press hånden ned i midten og brett kantene opp.

Sett julekakene med gode mellomrom på en bakeplate. Hev i ca. 45 min. Stek litt ned i ovnen (over/undervarme) i 40-50 minutter. PS. Vil du ha litt mindre julekaker, lag 4 stk.

Den ene julekaka revnet litt i kanten, men gjett om den var god, da! Har aldri spist mjukere julekake. Den var helt fantastisk god.

Dagen etter! Fortsatt mjuk og god. Litt tørrere er den jo, men sammenlignet med dag-gamle julekaker jeg har spist oppigjennom er denne som fersk å regne. Om den er god på dag 3 også? JAAAAA! Jeg har spist den tre dager nå og ser ingen betenkeligheter med å spise den i morgen også. Fortsatt mjuk og god!