Julekake

Julekake

Picture

Nystekt julekake er en fin gave å gi til jul. Smaker forøvrig like godt sommer som vinter.
Picture

Form julekaka som en stor bolle. Bruk en skarp kniv og lag et snitt i siden rundt det hele.
Picture

Snittet skal gå noen cm inn.
t viser seg av over halvparten av oss ønsker seg spiselige julegaver i år. Dette er kanskje gaven til grandtante i år? Gaven kan fint fryses!

JULEKAKE
Du bør helst ikke ha det travelt når du skal lage julekake. Deigen krever lang hevetid og steketid. Den tradisjonelle julekaken skal ha sukat og rosiner, men dette kan naturligvis sløyfes. Denne deigen gir to eller tre julekaker.

Melk 4 dl
Smør 100g
Sukker 150g
Egg 1
Gjær 50g
Kardemomme 2 ts
Hvetemel ca. 750 – 800g
Rosiner
Sukat

Slik gjør du:
1. Smelt smøret i melken, pass på at det ikke blir for varmt.
2. Smuldre i gjær og bland alle ingrediensene i en bakemaskin / kna deigen til en smidig deig.
3. La deigen heve til dobbel størrelse.
4. Kna deigen godt sammen og del den opp i to emner.
5. Lag kakene så runde som mulig. Skjær et snitt rundt kanten (ca. midt på) og press knyttneven godt ned i julekaka. Brett opp kanten slik at det blir en flat og jevn overflate på toppen.
6. Settes til heving minimum 30 minutter.
7. Pensles med egg tilsatt 2 ss vann.

Ovnstemperatur: 175 grader

Steketid: 45-50 minutter.

Les også: 12 tips for å lykkes med gjærdeig.

Picture

Kjør knyttneven helt til bunns, slik at det blir et skikkelig “krater” i midten.
Picture

Pensle “topplokket” med egg før de går i ovnen.
Picture

Sett på kaffen og finn frem det gode smøret. Perfekt pausemat i julestria 🙂
14 Comments
  • Målfrid Høgstavoll
    Reply
    Posted at 15:18, 23. December 2015

    Kan man lage dobbel porsjon og så steke i to høyder på varmluft? Litt lavere temp i tilfelle?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 17:04, 23. December 2015

      Hei Målfrid – det går an å prøve, kommer litt an på hvor god ovnen din er. Ikke gå ned på temperaturen, med julekake i to høyder vil ovnen din trolig jobbe for å holde jevn temperatur. Skulle du se at kaken blir mørke – skru heller ned.

  • Frode Meskau
    Reply
    Posted at 11:52, 30. October 2016

    Kjempegod kake. Har bakt den mange ganger siden du la den ut. Men hvordan er det mulig å lage den med bare 5-600g mel?? Skrivefeil?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 17:26, 30. October 2016

      Hei Frode. Jeg har bakt denne mange ganger den siste uka, og jeg tror du har rett. Det skal mer mel i. Selv tilsetter jeg mer mel på skjønn slik at konsistensen blir bra. Skal ta en dobbelsjekk, veie og rette det opp. Takk for at du sa i fra!

    • Julekakebaker-Elin
      Reply
      Posted at 19:43, 30. October 2016

      Jeg satte sporenstreks i gang med å bake julekake, og nå har jeg veid melet, rettet opp i oppskriften og håper med det at enda flere vil lykkes! Takk igjen Frode 🙂

  • Mette Celius
    Reply
    Posted at 14:06, 14. December 2016

    Du hadde meg helt til sukaten… blæh! ;D

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 14:33, 14. December 2016

      Sukat er undervurdert! Men bytt den gjerne ut med tørket tranebær. Veldig godt 🙂

  • Alison
    Reply
    Posted at 18:55, 8. November 2017

    Kjenner du hvor man kan kjøpe god sukat ? Store biter som man får i Italia ?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 20:31, 8. November 2017

      Dessverre – syntes det er vanskelig nok å finne i Norge..

  • Astrid
    Reply
    Posted at 16:43, 14. December 2017

    Hei er det mulig å steke den i brødform, istedenfor å ha den rund?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 19:48, 14. December 2017

      Sjølsagt!

  • Ingrid
    Reply
    Posted at 15:30, 21. December 2017

    Hei.
    Litt blond her jeg står å baker. Skal egget i oppskriften i deigen, eller kun brukes til pensling?

    • Konditor-Elin
      Reply
      Posted at 20:22, 21. December 2017

      I deigen – men det er ingen krise om du skulle glemme det…

  • Rikke Ellstrøm
    Reply
    Posted at 18:54, 8. December 2018

    😂😂🙈oisann… jeg har bakt julekaka nå flere ganger. Bare brukt egg til pensling. Men den ble veldig god uten egg i…. 😊👍

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

hits