Etasjekake med fioler er veldig enkel å lage og gjør seg godt på et kakebord. Du kan lage den til dåp, bursdagsfest, konfirmasjon eller bryllup.
Bløtkake Fyll , dekor og montering På toppen har jeg laget en kjegle av sukkerpasta med masse hull, slik at fiolene kan stikkes inn. Før du skal legge friske blomster på kaka, sørg for at de er friske og fine og at de har fått nok vann. Det lønner seg å vente med å legge på blomstene til den skal ut på bordet. Dette krever litt jobb der og da, men vil garantert se bedre ut enn om festkaka blir satt på bordet med visne blomster. Det er også mulig å lage små oppsatser med oasis som settes direkte på.
Sukkerpasta eller marsipan? Personlig må jeg innrømme at jeg liker best å jobbe med sukkerpasta. Konsistensen er lik marsipan, men den er faktisk enklere å jobbe med (jeg har kun jobbet med selvlaget sukkerpasta laget av melis, potetmel, gelatin og sitronsaft). Sukkermassen kan også brukes til å lage kakedekor, som for eksempel krøller eller skilt. Dekoren kan lages flere dager i forveg og massen stivner fort. Marsipan smaker kanskje bedre? Tja – det er jo smak og behag. Sukkerpastaen kan minne litt om engelsk konfekt. Når man vet at vanlig overtrekksmarsipan kun består av 18-20% mandler blir det jo nesten bare en smakssak. Uansett hva du velger; ikke kjevle kaketrekket for tykt. Ca. 2-3 mm er en god regel. |
Sukkerpasta (Fondant icing)
850 g melis 150 g potetmel 8 blader gelatin 60 g sitronsaft (gjerne fra flaske) Legg gelatin i bløt i minimum 5 minutter. Klem vannet ut og smelt i en mikrobølgeovn. Alt blandes og kjøres i en bakemaskin. Juster med melis til ønsket konsistens. Massen skal være tilnærmet lik marsipan i konsistens. Pakkes godt inn. |
Rull ut en lang, tynn lisse. Rull den tett rundt en rullepinne, og dra den av etter en kort stund, slik at det blir en fin spiral (den vil ikke falle sammen). La krøllene tørke til dagen etter.
Rull et tynt spisst emne til å ha i midten. Kjevle ut sukkerpasta, og bruk en trinse (pizzahjul) til å skjære ut en pæreform som er lang og spiss. Fold bladet rundt det spisse emnet, og legg i f. eks en eggekartong, slik at den blir i denne fasongen (dersom du legger den på et brett vil den bli helt flat under og miste noe av fasongen). Lag flere enn du trenger – noen vil alltid ryke eller bli vanskelige å få plassert på kaken.
____________________________________________________________________________________
Oppbevaring
Skal du lag en kake med kremfløte MÅ den stå kjølig. I min tid som konditor opplevde jeg stadig at kunder bestilte store kaker uten at de hadde tenkt at kaka måtte stå kjølig. Det som skal være den flotteste pryden på bordet vil i et varmt vær raskt synke sammen, eller det som verre er, bli sur. Det er lite som vokser mer i munnen enn varm, småsur fløtekrem… Fuktige kaker |
Når du lager kaker som andre skal spise er det viktig med god håndhygiene. Det er ti ganger så mange bakterier på mobilen din enn i do. Mange av disse bakteriene kan føre til magesyke. Noe å tenke på neste gang du lager mat og surfer på mobilen samtidig? Håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 prosent av mikroorganismene, mens 99% av alle mikroorganismer forsvinner i 30 sekunder med såpe og vann.
|
Sachertorte
Kokesjokolade 100g
Smør (mykt) 100g
Melis 100g
Eggeplommer 5 stk
Vaniljesukker 1 ts
Eggehviter 4 stk
Finmalte mandler 100g
Mel 50g
Slik gjør du:
1. Smelt sjokolade over vannbad.
2. Pisk sammen eggeplommer, smør samt 1/3 av melisen til massen er luftig og kremete.
3. Bland i den smeltede sjokoladen.
4. Pisk eggehvitene stive med resten av melisen som tilsettes på slutten av pisketiden.
5. Bland vekselsvis og forsiktig inn mel, mandler og vaniljesukker og stivpisket eggehvite.
6. Helles i en smurt form.
Ovnstemperatur: 180 grader
Steketid: 40-45 min.
Bruk gjerne bringebær eller aprikossyltetøy på bunnene.
Ganache
Kok opp 2 dl fløte. Dra av platen og rør inn 200 gram sjokolade.
Hvordan lage roser?
Slik lager du roser av enten marsipan eller sukkerpasta. |
Sjokoladepynt, hvordan lage kremmerhus av papir eller andre nyttige pyntetriks finner du under dekorering
|
For å lage mønster i lissen jeg legger rundt kaka bruker jeg modelleringspinner. Du kan også bruke en gaffel, eller noe annet som gir mønster.
|