Sukkerbrød eller kakebunn – grunnoppskrift

Sukkerbrød eller kakebunn – grunnoppskrift

Bilde

Sukkerbrødoppskrift  tilpasset din kakeform

Kan du lage eggedosis? Da kan du lage sukkerbrød!
Picture

Sukkerbrød eller bløtkakebunn. Avkjøles godt før du fyller det med krem. Kan gjerne fryses.
Dette er kanskje det bakverket som bakes oftest, men allikevel- mange strever med å få det til. Med denne oppskriften, tilpasset din kakeform, skulle du ha alle forutsetninger for å lykkes!

pr.1 egg:
ca.25 g sukker
ca.25 g hvetemel (gjerne finbakstmel)
ca 1/4 ts bakepulver

anbefalt mengde egg:
springform 22 cm: 4 egg
springform 24 cm: 5 egg
springform 26 cm: 6 egg
springform 28 cm: 7 egg Merk! Mengden
bakepulver må tilpasses (maks 1 1/2 ts på 7 egg)

Lyst til å lage bløtkake? 

Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
2. Sikt mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen.
3. Helles i en smurt form. Tips! Kle bunnen av springformen med bakepapir. Da blir den lettere å hvelve.

Ovnstemperatur: 175 grader, steketid: ca.30-40 min.

Slik lager du rullekake-bløtkake på under en halvtime

Picture

Vei opp alle ingredienser. Det aller beste resultatet får du om du bruker romtempererte egg.
Picture

Pisk eggedosisen til en tykk, luftig og kremete masse.
Picture

Sikt inn mel og bakepulver litt etter litt. Vendes inn med et røreredskap. (For å bevare luften i massen).
Picture

Sukkerbrødet stekes i midt i ovnen på 175 grader i 30-40 min.
Bilde

88 Kommentarer
  • Camilla
    Svar
    Skrevet på12:58, 5. april 2016

    Hvordan blir mengden av ingredienser når jeg bruker en springform som er 20 cm?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på13:04, 5. april 2016

      Du kan godt bruke 4 egg, Camilla. Da vil du få et høyt og fint sukkerbrød.

  • Mina
    Svar
    Skrevet på14:04, 25. april 2016

    Hei, skal man alltid dynke sukkerbrødet når man lager bløtkake? Og hva dynker man kake med.. Eller hva er best å bruke?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:27, 25. april 2016

      Hei Mina! Mitt hjemmelagde syltetøy er veldig rennende, derfor pleier jeg ikke å dynke så lenge jeg bruker det, men ja – det er viktig å dynke en kake for at den skal bli saftig og god. Du kan dynke med juice, saft fra hermetikk, lage egen sukkerlake (1 dal vann og 1 del sukker kokes opp) og tilsette litt likør – eller du kan bruke brus. Mulighetene er mange.

  • Elin C
    Svar
    Skrevet på19:50, 27. april 2016

    Hei! Hvor lenge kan sukkerbrød stå, uten å fryses, før det fylles? Og bør det stå i romtemp eller kjøleskap? Bake onsdag, fylles og pyntes lørdag og spises søndag. Går det fint tror du?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:33, 27. april 2016

      Sukkerbrødet bør stå i romtemperatur, og det ideelle hadde nok vært å bake det på torsdag. Men det går å bake det på onsdag også. Kan kanskje bli litt tørt med det hjelper å dynke det. Lykke til Elin!

  • Kristine Kristiansen
    Svar
    Skrevet på11:18, 28. april 2016

    Har du oppskrift på kakebunn uten egg. Skal ha konfirmasjon snart og konfirmanten tåler ikke egg og nøtter. Har leita på nett men finner ikke kakebunn uten egg.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:23, 28. april 2016

      Hei Kristine. Det har jeg dessverre ikke. Et søk på google ga mange treff. Søk på sukkerbrød uten egg, så dukker det opp en hel drøss…

  • Trine
    Svar
    Skrevet på12:44, 2. mai 2016

    Hei, jeg skal lage sukkerbrød i langpanne som er 25×35 cm, hvordan blir oppskriften til det?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på21:28, 2. mai 2016

      Hei Trine. Litt vanskelig å si – er det høye kanter på forma? Jeg ville prøvd med 10 egg. Lykke til!

  • Trude Wik
    Svar
    Skrevet på14:29, 10. mai 2016

    Jeg har ei sukkerbunnoppskrift som jeg aldri har hatt problemer med. Jeg baker ca 250 kaker i året. Jeg deler den gjerne hvis noen vil.

    • Rose
      Svar
      Skrevet på11:22, 20. januar 2017

      Hei Trude, jeg vil veldig gjerne ha oppskriften din siden du vil dele den 🙂 på forhånd tusen takk.

  • Skrevet på19:31, 25. mai 2016

    Nå har jeg bakt og bakt sukkerbrød, men det ramler ned på midten. Så jeg gjorde jo det jeg skulle gjøre. Men det var formen jeg stekte i som ikke dugde til det. Kjøpte noe billligformer for noen år siden. Må bruke god gammeldags alu form fra Høyang.
    Og da skjer det som skal skje, den hever seg på midten.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:03, 26. mai 2016

      Det må være placebo-effekten. Eller Høyang-magi! Jeg har i alle år brukt mine superbillige former – funker hver gang 🙂

  • Skrevet på10:29, 8. november 2016

    Hei jeg hadde ikke hvitt sukker, men kun brunt. Da ble eggedosisen heller laber må jeg si..Den står i ovnen nå, men jeg er redd dette ikke lykkes. Har du prøvd brunt sukker og noe du kan si om å bruke det?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:53, 8. november 2016

      Hei Nanna. Brunt sukker er jo så mangt – brukte du et lett, lyst sukker (demerara) kan det gå fint så lenge du pisker til sukkerkornene er oppløst. Et mørkt fuktig sukker derimot kan nok være litt vanskeligere å få volum med (fordi det inneholder så mye fuktighet). Husk å piske godt og lenge (uansett), så du får en tykk og fin eggedosis.

  • Tante Brun
    Svar
    Skrevet på13:46, 17. desember 2016

    Hei, fin side du har! 🙂
    Et spørsmål; tenkte lage banankake basert på eggedosis. Kan jeg piske egg med brunt sukker??
    Det er en langpanne-kake og oppskriften sier 4 egg og 6 dl sukker.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:59, 17. desember 2016

      Det går helt fint å piske eggedosis av brunt sukker og egg, og til banankake passer det perfekt. Jeg syntes imidlertid det var altfor mye sukker til fire egg. Husk at bananene også avgir en masse sødme. Du kan fint redusere sukkermengden noe uten at deg forringer smaken.

  • Marion
    Svar
    Skrevet på13:37, 30. april 2017

    Hei!
    Jeg synes alltid det vanskeligste er å dele kaken pent. Jeg skal bake 28 cm bunn som skal deles i tre. Den skal fryses en uke. Når og hvordan anbefaler du at jeg deler den? Varm/kald/halvtint/før eller etter frysing.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:19, 1. mai 2017

      Jeg anbefaler deg å dele den når den er halvtint. Bruk en skarp sagekniv og skjær inn i mot midten, samtidig som du vrir på bunnen. Da er det enklere å få en rett flate. Lykke til Marion!

  • Siw
    Svar
    Skrevet på10:43, 28. august 2017

    Hei,
    Jeg skal bake sukkerbrødet i en langpanne (må lage stor kake. 🙂 ), jeg tenker ca 30×30 cm, hvor mange egg tror du jeg trenger til dette? 10? Jeg har brukt oppskriften noen ganger i mindre springform og synes den er kjempegod! 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:50, 28. august 2017

      Ja, det høres greit ut med 10 egg – jeg bruker 7 egg til en 28 cm rund form. Blir den for lav kan du alltids lage en enkel liten rullekakebunn i tillegg og skjære til ønsket størrelse.

      • Siw
        Svar
        Skrevet på11:18, 28. august 2017

        Tusen takk for rask tilbakemelding og tips! Ser frem til å prøve.

  • Therese
    Svar
    Skrevet på10:21, 2. september 2017

    Hei! Lurer på hva som er feil når jeg gjør alt du skriver her, romtemp egg, pisker eggedosisen i 10 min, mel&bakrommet blandes, siktes& vendes forsiktig inn, settes i varm ovn og kaka ser fin ut i 20 min, så faller den sammen på midten😕 Har selvsagt ikke åpnet døren… skjønner ikke hva jeg kan gjøre annerledes?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:02, 2. september 2017

      Jeg tror jeg vet hva dette kommer av. Det er for MYE luft i eggedosisen din. Det som skjer er, at når du pisker så lenge som 10 minutter vil det danne seg store bobler med luft. Boblene utvider seg når de kommer i ovnen, og da skjer det – de er stå store at resiverket rundt ikke klarer å holde på dem. De faller sammen. Jeg tror du skal prøve å ikke piske fullt så lenge neste gang. Når eggedosisen har en lys farge, da er den temmelig mettet med luft. Da behøver den ikke piskes lenger. Det kan ta 3-4 minutter. Lykke til!

      • Therese
        Svar
        Skrevet på00:07, 3. september 2017

        Å, synes det har stått såpass lenge i andre oppskrifter, men da prøver jeg mindre tid👍🏼 Takk for tips!

  • Eva
    Svar
    Skrevet på10:48, 14. september 2017

    Det står så lang pisketid på andre oppskrifter så jeg pisket også så lenge, med samme resultat som deg Therese. Nå vet jeg heldigvis hva feilen er 🙂 Hva med litt fiberhusk i ?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på14:16, 14. september 2017

      Fiberhusk? Første innskytelse- nei! Har ingen ting i et sukkerbrød å gjøre etter min mening.

  • Ingrid
    Svar
    Skrevet på15:23, 7. februar 2018

    Et poeng å piske eggedosisen over damp?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:23, 7. februar 2018

      Jepp – det gir «prima vare» som vi sier. Dampen gjør at eggene bevarer den innpiskede luften bedre (gir et stabilt sukkerbrød). Veldig godt forslag.

  • Line Aune Seljebø
    Svar
    Skrevet på15:58, 14. februar 2018

    Hei, har kjøpt en høy springform på 15cm. Når jeg nå skal lage sukkerbrød er det riktig å ta utgangspunkt i 2 egg, 100g sukker, 100g mel og 1/4 bakepulver? Hvor lenge i ovnen ville du startet med ?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på22:07, 14. februar 2018

      Oppskriften du refererer er til 4 egg, og jeg ville forsøkt med det, jeg. Eller 3 egg. Kommer an på hvor høy du vil den skal bli. Lykke til!

  • Wenche Laukholm
    Svar
    Skrevet på08:39, 2. mars 2018

    Heisann🤗Skal lage sukkerbrød i en firkantet form på 26×26. Kan jeg bruke oppskriften på springform 28cm.?Eller bør jeg øke mengden?Vil jo gjerne at kaka blir høy😉

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:52, 2. mars 2018

      Prøv den til 28 cm du. Tror det skulle holde.

      • Wenche Laukholm
        Svar
        Skrevet på10:27, 2. mars 2018

        Tusen takk for kjapt svar😃Bruker siden din myyye,er superfornøyd 👍Og du er fantastisk flink til å svare raskt på spørsmål 😁Fortjener virkelig tommel 👍

      • Skrevet på11:45, 19. april 2018

        En grei måte å konvertere runde former til firkanta er å regne ut flatemålet på kaken for deretter å justere. Oppskriften til en 28-kake vil gi en litt lavere kake i 26×26 form. 26×26 gir flatemål 676 kv.cm – 28 rund form gir flatemål 615 kv.cm
        Selv pleier jeg å lage bunn av 3 egg i langpanne, og lage 3-4 stykker. Mye enklere enn å dele en langpannekake i lag. 🙂

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på13:41, 19. april 2018

        Tusen takk!

  • Nina
    Svar
    Skrevet på09:49, 6. januar 2019

    Kake til 1-åring i springform på 10cm. Kan jeg da regne 1 egg, 25 g sukker, 25 g hvetemel og 1/4 ts bakepulver?
    Eller har du noe bedre forslag? Kan gjerne søte kaken med banan heller tenker jeg 😊

    • Elin Krem.no
      Svar
      Skrevet på10:34, 6. januar 2019

      Tja? Har aldri brukt så liten form før. Dropp bakepulveret, ikke nødvendig. Skal du laget et sukkerbrød bør du bruke sukker (for å lage en eggedosis).

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits