Sukkerbrød eller kakebunn – grunnoppskrift

Sukkerbrød eller kakebunn – grunnoppskrift

Bilde

 

Sukkerbrødoppskrift  tilpasset din kakeform

Kan du lage eggedosis? Da kan du lage sukkerbrød!

Picture

Sukkerbrød eller bløtkakebunn. Avkjøles godt før du fyller det med krem. Kan gjerne fryses.

Dette er kanskje det bakverket som bakes oftest, men allikevel- mange strever med å få det til. Med denne oppskriften, tilpasset din kakeform, skulle du ha alle forutsetninger for å lykkes!

pr.1 egg:
ca.25 g sukker
ca.25 g hvetemel (gjerne finbakstmel)
ca 1/4 ts bakepulver

anbefalt mengde egg:
springform 22 cm: 4 egg
springform 24 cm: 5 egg
springform 26 cm: 6 egg
springform 28 cm: 7 egg Merk! Mengden
bakepulver må tilpasses (maks 1 1/2 ts på 7 egg)

Lyst til å lage bløtkake?

Slik gjør du:
1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
2. Sikt mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggemassen.
3. Helles i en form kledd med bakepapir.

Ovnstemperatur: 175 grader, steketid: ca.30-40 min.

Les tips til hvordan du lykkes med sukkerbrødet litt lenger ned på siden!

Slik lager du rullekake-bløtkake på under en halvtime

Picture

Vei opp alle ingredienser. Det aller beste resultatet får du om du bruker romtempererte egg.

Picture

Pisk eggedosisen til en tykk, luftig og kremete masse.

Picture

Sikt inn mel og bakepulver litt etter litt. Vendes inn med et røreredskap. (For å bevare luften i massen).

Picture

Sukkerbrødet stekes i midt i ovnen på 175 grader i 30-40 min.
 
 

Bilde

 

Tips til hvordan du skal lykkes med sukkerbrødet!

Bruk romtempererte egg. Det gir bedre volum. Romtempererte ingredienser emulgerer (blander seg) bedre sammen.

Ikke pisk eggedosisen på max fart dersom du bruker stor bakemaskin. Pisker du for kraftig kan det gi for store luftbobler i massen. Luftboblene utvider seg i ovnen. Er boblene for store kan sukkerbrødet klappe sammen under steking.

Pisk så lenge at eggedosisen får en lys gul farge. Eggedosisen skal være tykk og renne sakte. Ved å piske lenge vil sukkeret løse seg opp, noe som gir en fin konsistens på sukkerbrødet. Bruk gjerne finkornet sukker.

Vend inn mel og bakepulver med en slikkepott (Da bevarer du den innpiskede luften). 👉 unngå å åpne ovnsdøra de første 20 minuttene og stek sukkerbrødet lenge nok! Ofte faller sukkerbrødet sammen på midten. Det kan være fordi det ikke er stekt lenge nok. Sett gjerne ovnen på varmluft siste 10 minuttene, så trenger varmen helt inn til midten raskere.

Avkjøl gjerne sukkerbrødet opp ned. Det gjelder dersom kakebunnen går helt opp til kanten av formen. Da får du en jevn overflate på toppen. La det avkjøle helt før du skjærer langs kanten og fjerner formen.

Hvorfor jeg ikke bruker potetmel? Det må du gjerne, jeg har bare aldri brukt det.

Om det kan være en ide å sette inn sukkerbrødet i kald ovn? Nei. Ovner er forskjellige, og mange tar tid før blir skikkelig varme. Jo lenger det står uten skikkelig varmepåvirkning, jo mer vil luftboblene sive ut av massen

.

5 based on 4 reviews
124 Kommentarer
  • Anne Hilde
    Svar
    Skrevet på14:22, 10. juni 2013

    Hei på deg!! Jeg synes alltid det er vanskelig å vende/skjære melet inn… har så lyst å ta i og røre litt hardt, men går det an å beskrive litt åssen man egentlig best mulig skal gjøre det? Og plutselig har noe mel lagt seg i bunnen når jeg tror alt er rørt inn…..

    • Lasse
      Svar
      Skrevet på04:04, 30. januar 2015

      Slikkepott Anne Hilde. Slikkepott. Be gentle!

  • Konditor-Elin
    Svar
    Skrevet på15:21, 10. juni 2013

    Hei Anne Hilde! Du er ikke den eneste som blir utålmodig, som har lyst til å røre litt hardt og så plutselig har mel liggende i bunnen. Sånn er det for meg også, MEN altså – for å gjøre dette riktig kan du bruke en slikkepott og sikte inn melet i små doser.Dryss på et lite, tynt lag, rør det inn, så et lite lag til – til du er ferdig. Du kan også bruke en ballongvisp, men det er jo om å gjøre å beholde luften her og helst røre så lite som mulig. Og lag aldri sukkerbrød mens du er på dårlig humør, her ting helst gjøres med «lett hånd».

  • Skrevet på08:30, 12. mars 2014

    Hei.
    Jeg skal barnebursdag på lørdag, for lenge i forveien kan jeg bake den kaken, kan den stå i kjøleskapet i 2 døgn ? Hva er den perfekt fyllen til en slik kake til en 1 årsdag ?takk for tilbakemelding

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på09:15, 12. mars 2014

      Hei Gisele. Sukkerbrødet kan du bake og legge i fryseren. Eller bak det dagen før du skal fylle kaken med krem (pakk inn og la stå i romtemperatur). Smak og behag er jo vanskelig, men til en ettårsdag ville jeg bare fylt den med en frisk bringebærkrem (bland litt syltetøy i kremen) eller med vanlig pisket kremfløte tilsatt litt friske bær (jordbær eller bringebær). Lykke til!

  • Marit
    Svar
    Skrevet på16:34, 18. januar 2015

    Hei, lurer på om kaken settes inn i kald eller oppvarmet ovn.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på00:02, 19. januar 2015

      Hei Marit. Jeg setter den i varm ovn.

  • Grete
    Svar
    Skrevet på04:52, 3. februar 2015

    Hei.
    Når kakebunn er stekt, tar du den ut av formen for å avkjøle på rist eller lar du stå i formen?
    Hvordan er det å bake med glutenfritt mel?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på05:01, 3. februar 2015

      Når formen tas ut av ovnen legger jeg den opp ned til den er avkjølt. Deretter tar jeg den ut av forma. Sukkerbrød kan fint lages med glutenfritt mel, men da bør du finne en god oppskrift tilpasset melets egenskaper.

      • Janne
        Svar
        Skrevet på15:48, 5. november 2015

        Bare å bytte ut hv.melet med glutenfritt mel.Funker kjempe bra! 🙂 Gjort det bestandig når jeg skal lage glutenfrie kaker.

    • Skrevet på13:32, 26. juni 2015

      Ja, du lar den ligge i formen til den blir helt kald.

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på14:18, 26. juni 2015

        Jupp, helt kald.

  • Berit
    Svar
    Skrevet på04:49, 6. februar 2015

    Hei! Når man ender opp gang på gang med et «krater» i midten av kaken; hva er feil da?
    Jeg har prøvd utallige oppskrifter og fremgangsmåter – men fått det til kun èn gang i hele mitt liv…! – sukkerbrød er en trist affære i mitt kjøkken…

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på04:56, 6. februar 2015

      Hei Berit. Krater i midten betyr at sukkerbrødet ikke har stekt lenge nok. Det er ganske vanlig at sukkerbrød faller litt ned på midten, trikset da er å legge formen opp ned når det kommer ut av ovnen.

      • Berit
        Svar
        Skrevet på05:03, 6. februar 2015

        Stekt for lite?! Det har jeg aldri tenkt på 🙂 Takk!!
        – kan det være at det er eneste årsaken?
        Jeg har også lurt på om ‘vanlig’ over/undervarme er bedre enn varmluft?
        Tusen takk Elin 🙂

      • Mai Hegdal Slettebrød
        Svar
        Skrevet på14:35, 15. mars 2017

        Jeg tok 75 g hvetemel + 75 g potetmel til 6 egg og da faller ikke min kakebunn sammen 👍☺️

      • Bojana
        Svar
        Skrevet på20:18, 3. mai 2018

        Jeg har aldri tenkt på å snu formen opp ned etter å ha tatt den ut av ovnene,lært noe nytt 🙂 hva er grunnen til det? men vil det ikke sige ned? Og tenker litt på fukt/damp, må bli mye av det når man setter varm form opp ned og ingen luft kommer til eller er jeg helt på bærtur, hehe:)

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på06:14, 6. februar 2015

      Varmluft fungerer fint, personlig steker jeg alltid på over/undervarme. Så hender det jeg slår på varmluft på slutten av steketiden.

  • Anne
    Svar
    Skrevet på09:59, 24. mars 2015

    Hei
    Denne var god! 🙂 Laget den i dag siden det er min 48 års dag. Skal feire til helgen, men litt bløtkake må en unne seg på selve dagen. Lettlaget, saftig, luftig og god smak! Kan absolutt anbefales 🙂

  • Linda
    Svar
    Skrevet på08:03, 30. mars 2015

    Hei:-)
    Mener du at det skal være 1,5 ts bakepulver med 6 egg, eller misforstår jeg?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på08:20, 30. mars 2015

      Det passer bra Linda 🙂

  • Lisa Lund Nielsen
    Svar
    Skrevet på05:00, 29. april 2015

    Hei. Jeg lurte bare på om det går an å smakstilsette denne oppskriften med ca 1 ts vaniljeekstrakt til en kake lagd med 5 egg?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på05:37, 29. april 2015

      Ja, selvfølgelig – det går fint an Lisa 🙂

      • Lisa Lund Nielsen
        Svar
        Skrevet på05:49, 29. april 2015

        Så genialt 🙂 Tenkte nemlig å lage en «sebrakake» til tantegullets konfirmasjon, og da er det jo litt greit med litt smak på kakebunnen 🙂 Helt genial blogg du har 🙂 Har sittet lenge å sett på tips, kaker og slikt og slik – råkost mæ!!! Ønske dæ en særs bra dag 🙂 Nå skal jeg inn på Face å finne deg 🙂

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på05:52, 29. april 2015

        Så stas å høre! Du finner meg også på insta @kremno_elin 🙂

  • Linn
    Svar
    Skrevet på11:19, 9. mai 2015

    Hei hva pakker du kakebunnen inn i når den fryses? Hvor lenge før den skal brukes må jeg ta den ut?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:56, 9. mai 2015

      Jeg pakker den inn i gladpack og den trenger en til to timer til opptining.

  • Skrevet på08:06, 17. mai 2015

    Enig og tro til kakebunnen faller – igjen

  • Kjersti
    Svar
    Skrevet på08:19, 17. mai 2015

    Tusen takk for supper sukkerbrød-oppskrift.
    Fant ut at vi skulle bake en liten 17. mai kake, og søkte på sukkerbrød oppskrift.. kom rett til deg 😉 Flott side som jeg kommer til å bruke mer. Ha en fortsatt fin dag 🙂

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på12:57, 17. mai 2015

      Så hyggelig Kjersti! Håper kaka ble god og at du har hatt en fin 17. mai!

  • Janne
    Svar
    Skrevet på11:56, 22. juni 2015

    Stekes midt i ovnen?

    • Konditor - Elin
      Svar
      Skrevet på15:46, 22. juni 2015

      Ja!

  • John Kristian
    Svar
    Skrevet på15:49, 1. august 2015

    Hvor lenge kan sukkerbrød et ligge i fryseren? Har du erfaring med å lage denne som sjokoladekake? Har lest at det går ann å bytte halvparten av melet med bakekakao og få sjokoladekake bunn.

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på03:49, 2. august 2015

      Denne kan fint ligge i fryseren i tre måneder, godt innpakket vel og merke. Du har rett, den kan lages som sjokoladekake ved å bytte ut halvparten av melet med kakao og ja jeg har gjort det. Smaker veldig godt, særlig hvis du bruker den som bløtkakebunn og fyller den med pære og krem.

  • geir egil tysse
    Svar
    Skrevet på20:56, 11. november 2015

    Hei Elin eg lurte på hvordan man lager sukkerbrød med farge for eksempel rød bunn og hva eg må kjøpe for å få dette til

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:03, 12. november 2015

      Hei Geir Egil! Du må på butikken (for eksempel Cacas eller Jernia) og kjøpe gelefarger (fra Wilton). De er svært konsentrerte og lette å blande inn i massen.

  • Siw Tara
    Svar
    Skrevet på18:18, 11. desember 2015

    Hei! Jeg er HÅPLØS med kaker (bare spør ungene og mannen min) – jeg tror at kaker er noe som krever presisjon og tålmodighet, noe jeg har hverken det ene eller andre av dessverre. Nå har det seg da, ved ren og skjær flaks – at jeg har fått til et godt og luftig sukkerbrød takket være din geniale måleenhet! Siden vi skal feire en spesiell dag hadde jeg lyst å overraske familien med en riktig god (kryss fingrene!) hjemmelaget kake og ikke butikkjøpt som vanlig. Vel nå lurer jeg på; jeg har frosne bringebær, frosne blåbær, en boks med valnøtter, vaniljefyll og kremfløte som kan piskes til luftig krem. Hvordan bruker jeg dette på kaken?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:41, 11. desember 2015

      Så fantastisk moro! Dette kommer til å bli en supergod kake 🙂 Tror kanskje ikke jeg vil bruke alle ingrediensene du ramser opp – ofte kan det bli litt voldsomt å blande alt for mye sammen. Her kommer noen forslag: Pisk fløten med 2 ss sukker og bland litt av den piskede kremen med vaniljekremen. Så ville jeg rørt sammen bringebærene (som er tint) med litt sukker – smak deg til. Det skal være friskt, så ikke ta for mye sukker. Stryk syltetøyet utover bunnene – regner med du skal ha to lag? Om du vil kan du godt blande blåbær og bringebær sammen til et syltetøy, dette er smak og behag. ALT smaker godt med vaniljekrem. Legg på et lag med vaniljekrem på bunnen, ny kakebunn med syltetøy, så et lag krem, før siste kakebunn legges på toppen. Valnøttene hadde jeg nesten glemt – de kan du godt blande i kremen, men jeg tror jeg ville avstått. Bruk dem heller til å pynte med på toppen av kaka. Når du har lagt kaka sammen tar du resten av den piskede kremen og stryker rundt og litt oppå til slutt. Og du. Du er ikke så håpløs som du tror 😉 Dette fikser du fint Siw 😉

  • Line Salomonsen
    Svar
    Skrevet på22:13, 26. desember 2015

    Holder på og baker marsipankake til 90-årsdag i morgen, 3. juledag:) Denne bunnen ble helt perfekt. Super oppskrift! Tusen takk for gode råd og oppskrifter, Elin:) Pynten er ferdig, så da er det bare å dynke, fylle og pynte i morgen:) God romjul!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:33, 27. desember 2015

      Så hyggelig å høre Line! Ha en flott feiring og en fortsatt god jul!

  • bakejenta
    Svar
    Skrevet på00:14, 22. januar 2016

    Hei. Veldig fint sukkerbrød, men hvis du vil ha et mer fyldig og luftig sukkerbrød burde du gjøre noen forandringer.
    6 egg
    180 g sukker
    180 g hvetemel
    1,5 ts bakepulver
    Bland ut melblandingen inn i eggedosis veldig veldig forsiktig med en slikkepott og bruk sil. Dette er ikke noe negativ, bare hvis du vil ha en større og mer luftig versjon 🙂 Tok meg år å lære. Men den er nå perfekt!

  • Maryam
    Svar
    Skrevet på11:38, 2. mars 2016

    Jeg skal lage en regnbuekake, altså sukkerbrød i flere forskjellige farger. Hvor mye, og når, skal jeg ha fargen inn i massen? Og tusen takk for deilige oppskrifter og fin blogg!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på11:42, 2. mars 2016

      Pisk massen ferdig og fordel den i boller. Tilsett forskjellig farge i de forskjellige bollene. Hvor mye farge du trenger avhenger av hva slags farge du bruker (flytende eller gele). Rør inn det du tror blir fint – prøv deg frem. Lykke til!

      • Kåre Leonard
        Svar
        Skrevet på09:56, 12. februar 2018

        Hei.om eg lager sukkerbrød i dag…mandag…dunke bunnene..pynte det på tirsdag…når bursdag er på onsdag😃går det bra…tenkte på gelelokk…ikke prøvd før…hva er beste full…jordbær…

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på10:04, 12. februar 2018

        God plan, Kåre Leonard. Gelelokk med jordbær er supert. Når du skal lage gelelokk må du vente til geleen begynner å stivne før du heller den på (ha en ring på kaken så det ikke renner utover. Jordbærene kan flyte opp, tipset er å ikke bruke all geleen.

      • Kåre Leonard
        Svar
        Skrevet på10:19, 12. februar 2018

        Til en krem kake med gele lokk/jordbær…lurte på lage ett hjerte av jordbær gele på kaka og blåbær rundt?mellom laga jordbær eller aprikos?kan man ha knuste hasselnøtter med karamell…som man knuser sammen og blande i det stivpiska kremen?

      • Konditor-Elin
        Svar
        Skrevet på10:48, 12. februar 2018

        Høres veldig godt ut, veldig fine smaker sammen.

  • Nigisti
    Svar
    Skrevet på21:10, 10. mars 2016

    Hei lurer på hvor lenge en kake skal stå? Skal nemlig ha mat og helse prøve og må lage den en uke før. Går det greit?

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på22:05, 10. mars 2016

      Da må du oppbevare den i en fryser Nigisti. Den kan fint stå i tre-fire dager, men kan mugne på en uke.

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

Elins supermjuke coo..

Hæ, hva sa du? tangzhong-jevning i en cookie?...

Toscakake i langpann..

Det er snart mai og tid for dugnader,...

Verdens enkleste sit..

Trenger du en enkel og rask dessert med...

Snurrer med makron o..

Snurrer med makronfyll er alltid godt, og i...

Enkel kokoskake med ..

Det nærmer seg påske og jeg har bakt...