- Krem.no - https://krem.no -

Maiboller 2020

Det har blitt en tradisjon at jeg lager maiboller, og det hele startet med disse bollene i 2018. Året etter brukte jeg en fletteteknikk da disse bollene ble til. Årets boller er laget over samme lest som noen larver jeg lagde til Halloween noen år tilbake. Jeg har også brukt samme teknikk i denne kringlen med eple.

Det er ikke så enkelt å få disse runde og pene, jeg måtte trene litt for å få det til, men trikset ligger i å få til å kjevle deigen til et rektangel. Deigen skal kjevles tynn. Brukte Nugatti som fyll. Ikke ha på for mye, da tyter det bare ut under steking. Bruk gjerne Hapå eller et annet smørbart pålegg du liker.

Jeg har bare laget en halv porsjon vaniljekrem, og siden det er så liten mengde kan du røre alt sammen i kjelen. Avkjøl vaniljekremen og oppbevare den i kjøleskap. Vaniljekremen legges på bollene rett før steking. Ha den i en sprøytepose, det gjør det enklere å porsjonere kremen på hver bolle.

Boller – grunnoppskrift (blir ca. 15-17 maiboller)
500 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær (eller 4,8 gram (2 ts) tørrgjær)
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg eller 60 g væske
en liten klype salt 

1 egg til pensling
Nøttepålegg/ Hapå/ Nugatti

En halv porsjon vaniljekrem (ca. 500g)
1.25 dl melk
1.25 dl fløte
50 g sukker
15g maisenna
½ vaniljestang (eller 3 ts ekte vaniljesukker)
2 stk eggeplommer

Splitt vaniljestangen (eller bruk vaniljepasta/ vaniljesukker), skrap ut innholdet og ha alle ingrediensene i en kjele (også stangen). Rør til det tykner (5-6 bobler). Avkjøles. 


Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hvilt en time, del deigen opp i biter på ca. 60 gram. Se bilder under for å se hvordan jeg lager bollene.
8. Settes til etterheving i ca. 30-45 minutter. Når bollene er klare for steking pensles de med egg. Ha på vaniljekrem i midten. 
9. Stekes på nederste rille på  220 grader i ca. 10-15 minutter eller på varmluft 200 grader i 7-10 minutter. 
10. Avkjøl og ha på litt melisglasur (melis og vann blandes).

Etter den første hvilen, del deigen i biter på ca. 60 gram
Kjevle deigen tynt, til et rektangel (ca.15 cm bred og 10 cm høy) .
Bruk en trinse (pizzahjul) og lag hakk inn.
Legg på en stripe med nøttepålegg (eller lignende). Fukt med vann rett under kanten hvor strimlene stopper.
Rull sammen!
Lag en ring
Klem innersiden på kanten sammen til et «gulv». La etterheve 30-45 min. Vaniljekremen legges på rett før steking.
Ikke alle boller blir like runde og fine, men. De er uperfekte – som livet selv!
Jeg drysset bare litt melis på toppen, men lag gjerne litt melisglasur om du heller liker det.