Maiboller 2019

Maiboller 2019

I fjor lagde jeg noen nydelige bolleblomster som jeg kalte maiboller. Det ble en kjempesuksess! Derfor fikk jeg lyst til å lage noen maiboller i år også.

Alle ideene jeg hadde før jeg startet ble forkastet. Det funket i mitt hode, men ikke i praksis. Bollene på bildet er noe jeg (heldigvis) fant på etter å ha tømt hodet for gode ideer.

Plutselig hadde jeg laget noen fine fletta ringer som passet fint å bli fylt med vaniljekrem. Ikke alle holdt formen like godt etter steking, men de ble da ganske så fine, syntes du ikke?

For å lykkes har jeg et par tips:
– Sett deigen kaldt, da er den lettere å jobbe med. Jeg lot deigen få den første hvilen i kjøleskap en halv times tid før jeg satte i gang (pakk bollen inn i plast).

– Lag fletten jevn og tett. Da kommer mønsteret lettere frem. Ikke la deigen heve for lenge, da blir det en stor bolle som kommer ut av ovnen (med bitte små konturer av flettemønster).

– Fest skjøtene godt. Min deig var temmelig klissete, derfor heftet den godt. Hvis du er usikker, bruk litt vann i skjøtene når du skal forme ringer.

– Jeg gjentar: Stek bollene heller litt for tidlig enn for sent (altså, ikke la de heve FOR lenge). Da blir mønsteret finest!

 

Boller – grunnoppskrift
500 g hvetemel
1 dl sukker
20 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt

 

Bollene fylles med vaniljekrem 

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?


Slik maler du kardemomme selv


Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Skrap opp fra bunnen av bollen flere ganger om nødvendig og elt deigen godt på lav fart. Virker deigen for fast, juster med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 12-15 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5-10 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. La den stå en times tid på benken.
7. Del deigen i emner på ca. 60 gram. Lag flette, del i tre og form til ringer.
8. Settes på plate. Klem litt av deigen i ringen ned i midten slik at det blir bunn for vaniljekremen.
8. Settes til etterheving i ca. 30 minutter.  Ha i vaniljekrem i hullene og pensle med egg.
9. Stekes på nederste rille på  220 grader i 7-12 minutter.
10. Avkjøl på rist.

Del deigen i biter på 60 gram. Rull til pølser på ca. 40 cm. Flett sammen til en jevn, tett flette.

Del fletta i tre like store deler. Form til ringer.

Klem litt av deigen ned i midten slik at vaniljekremen får noe å ligge på. Etter ca. 30 min heving – legg på vaniljekrem og pensle med egg. Stek litt ned i ovnen på 220 grader i 7-12 min.

Bollene kan godt fryses! Ta dem opp fra fryseren og varm litt i ovnen, dryss på melis (eller lag melisglasur) og server. GOD maifeiring!

Ingen kommentarer

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits