Maiboller

Maiboller

Picture

Picture

Vårlig hvetebolle med vaniljekrem

Husker du maiblomsten på nål som man satte på jakkekraven? Det var den jeg hadde i tankene da jeg fant på å lage søt gjærdeig med vaniljekrem formet som en blomst. 
Til denne oppskriften trenger duen halv porsjon vaniljekrem

Boller – grunnoppskrift (blir ca. 25 maiboller)
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl væske (gjerne melk)
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg (valgfritt)
en liten klype salt 

1 egg til pensling

Slik maler du kardemomme selv

Har brukt litt svensk perlesukker..du kan bruke vanlig perlesukker om du ikke får tak i det hvite..

Har du lest mine beste tips og triks på hvordan du skal lykkes med søt gjærdeig?

Slik gjør du:
1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk (romtemperatur eller kald) og deretter egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til en deig.
2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster
med væske.
3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7–10 minutter.
4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne, er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. 
7. Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum en time), kjevle ut 1/3 del av deigen av gangen. Kjevle den 1- 1.5mm tykkelse. Stikk ut rundinger på 5 cm i diameter. Se bildene under hvordan du lager blomsten. 
8. Settes til etterheving i ca. 30 minutter. Når bollene er klare for steking pensles de med egg. Ha på vaniljekrem i midten. 
9. Stekes på nederste rille på  220 grader i ca. 15 minutter eller på varmluft 200 grader i 7-10 minutter. 
10. Avkjøl og ha på litt melisglasur (melis og vann blandes).

Picture

Picture

Kjevle deigen så tynn du kan (ca. 1-1.5 mm). Pass på å bruke mel under, slik at du løsner den fra bordet før du begynner å stikke ut. Har brukt en utstikker som er 5 cm i diameter. Brett rundingen over….
Picture

..og klem den sammen. Sett sammen 5 stykker til en blomst. Settes tett sammen. 
Picture

Penslet noen med vann ytterst, dyppet deretter i perlesukker og klemte de til blader. Om du ikke har svensk perlesukker kan du bruke vanlig perlesukker. 

Til høyre ser du blomstene ferdig hevet. Pensle med egg (om du vil) og ha på vaniljekrem i midten. 

Picture

Picture

Disse gadd jeg ikke å pensle – det var de siste jeg stekte, men de ble fine likevel. 
Picture

Totalt blir det rundt 25 blomster. Dette er litt pirkejobb, det tar tid! Kos deg med det – eller bare lag noen og finn på noe annet med resten av deigen. For eksempel Olaboller (skolebrød) 
Picture

Jeg fryser disse uten melis. Så tar jeg de opp og tiner på varmluft ca. 100 grader i 5-7 minutter. Rører sammen litt melis og har på. Blir som ferske igjen. Ha en fin vår – kos deg i sola kjære kremvenn! 

Maikrans

Lyst til å lage en liten kringle av maibollene? Lag en maikrans da vel! 
Picture

Skjær ut to remser ca. 2 mm tykk som du setter sammen til en ring. Fukt med vann i skjøtene. Stikk ut rundinger ca. 4.5 cm i diameter og sett sammen til blomster. Fukt deigen der du setter blomsten.
Picture

Du må gjerne sette litt flere blomster på, men pass på at det ikke blir for tett. Husk, disse øker i størrelse. 
Picture

Ferdig hevet – pensle med egg på «kronbladene». Trykk ned med tre fingre i midten av blomsten og ha vaniljekrem i midten. 
Stek på 210 grader i 10-15 minutter. 
Picture

Avkjøl ringen og rør sammen en fast melisglasur. Bruk en sprøytepose/ plastpose eller et kremmerhus når du tar på melisen. Dryss på litt melis mellom blomstene og sett på en sløyfe. 
11 Kommentarer
  • Skrevet på23:59, 25. april 2018

    Disse var knallfine, men går det virkelig an å kjevle gjærdeig så tynt? Er redd jeg kommer til å få magesår eller hjerteflimmer hvis jeg skulle ta sjansen på disse… Si det sikkert går bra med tre millimeter så skal jeg prøve!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på10:11, 26. april 2018

      Det går fint om det ikke blir så tynt, altså. Bladene på blomsten vil da bare bli litt tykkere. Litt lubne maiblomster er fint det også. Husk – det skal være kos å bake, magesår eller hjerteflimmer forsvinner når du baker disse.

  • Nathalie Cabusao
    Svar
    Skrevet på13:06, 26. april 2018

    Hei! De ser nydelig ut, sikkert smaker nydelig. Skal prøve å bake disse i de nærmeste dagene 😊💖

  • Malin
    Svar
    Skrevet på18:30, 2. mai 2018

    Så fine!! Skal absolutt teste disse en dag, og tenker da kanskje prøve å smøre kanel og sukker på noen av rundingene. Tror det også kan bli superdigg!

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på18:31, 2. mai 2018

      Veldig godt forslag Malin!

  • Skrevet på08:56, 6. mai 2018

    Den fineste gjærbaksten jeg har sett! 🙂🇳🇴🙂

  • Ingvild
    Svar
    Skrevet på14:40, 16. mai 2018

    sånn krans kommer jeg md i morgen❤️

  • Ingvild
    Svar
    Skrevet på18:49, 19. mai 2018

    Eg gjorde en feil. Tok melis på alle! Skikkelig dumt for tenkte ha de i morgen ettermiddag🙈🙈 ka kan eg gjør?? Må eg bake nye for at de skal være gode🙈😔

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:52, 20. mai 2018

      Håper du fant utav det? (Jeg putter de i fryseren med melisen på om det blir igjen noe av baksten)

  • Annix
    Svar
    Skrevet på12:36, 22. juli 2018

    Da deigen sto i maskinen gikk den fra å være en fin ball til nesten en tykk kakedeig (type brownies deig), brukte en Kenwood maskin og fulgte oppskriften nøye. Den holdt da på å elte i minutt 4 etter tilført smør, smøret var romtemperert, vet ikke om det har noe å si 🙈

    • Konditor-Elin
      Svar
      Skrevet på20:41, 23. juli 2018

      Nei, har ikke noe å si. Håper det gikk fint å bruke deigen?

Legg igjen kommentar

Kommentar
Navn
E-post
Website

hits