- Krem.no - https://krem.no -

Pavlova med vaniljekrem

Norges nye nasjonaldagskake

Knasende sprø utenpå og myk inni. Pavlova gjør alltid suksess på fest-kakebordet.
Det nærmer seg.

​Har du måket gårdsplassen for snø? Passer bunaden? Er skoa pussa? Skjorta strøket? Søljene blanke?

Jeg har ikke oversikt. Det eneste jeg vet er at dette er et must til 17. mai. PAVLÅÅÅÅÅÅVA! Alle elsker den. Ikke så rart. Sprøtt, søtt og mykt, vanilje og syrlige bær. Alt godt sammen på en gang.

Om du vil lykkes med marengs  – les denne saken før du begynner.

Vil du se trinn for trinn bilder på hvordan jeg lager vaniljekrem kan du se det her.

Gidder du ikke koke vaniljekrem? I fjor lagde jeg en nydelig pavlovakrans med enkel vaniljekrem. Den kan du se her

Til marengs er det det smart å bruke fint sukker. Det er fordi det løser seg raskere opp når du pisker. (Du får kjøpt finkornet sukker i butikker med større utvalg). Når sukkeret ikke løser seg opp vil det smelte i ovnen og lage små dammer rundt pavlovaen. Dere som fulgte meg på instagram stories i helgen så at jeg endte med å bruke melis til kaka på bildet. Første forsøk ble en kornete affære – jeg glemte meg helt bort og brukte vanlig sukker, som aldri (og da mener jeg ALDRI) løste seg opp.

Denne er ikke laget med eddik og maisena. Det betyr at den ikke blir seig, men myk inni. Funker for meg!

Kjøp vaniljekrem eller lag selv – det bestemmer du selv. Har du lyst på en meeeeget lettvint variant av vaniljekrem, se her. 

Du kan også ha på lemon curd og legge et lag pisket krem over (3 dl kremfløte tilsatt 3 ss sukker).

Lykke til! Og ha en feiende flott dag. Hurrrraaa!

Pavlova
4 eggehviter (ca. 150 g)
225 g fint sukker eller melis

Slik gjør du:
1. Sørg for å ha en helt ren bolle, fri for fettrester. Eggehvitene må være uten «gullfisker» – det vil si uten små rester av eggeplomme.
2. Pisk til du har et stivt skum. Tilsett ca. 1/3 del av sukkeret og pisk eggehviten stiv. Ha i resten av sukkeret litt etter litt. Pisk til du har en glatt, skinnende marengs.
3. Stryk marengsen utover i en runding på et stekebrett kledd med bakepapir.
4. Steketid og temperatur: 120 grader 1.5 – 2 timer.

Vaniljekrem
2.5 dl melk
2.5 dl fløte
100 g sukker
35 g maisenna
½en halv vaniljestang (frø og stang)
4 eggeplommer

Slik gjør du:
1. Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle.
2. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha i kjelen (også stangen).
3. Hell melk og fløte i en kjele.
4. Gi væsken et lite oppkok og hell litt av væsken i bollen med eggeblandingen mens du rører.
5. Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner.
6. La kremen boble en liten stund, ta den så av platen. – pass på så det ikke skiller seg (skulle det skje kan du kjøre kremen sammen i en stavmikser).
7. Hell kremen utover en flate (for eksempel en tallerken) og kle med plastfilm. Avkjøles i kjøleskap.

Pisk 2-3 dl kremfløte og bland med ca. 400 gram avkjølt vaniljekrem (litt over halvparten).
Bre kremen utover marengsbunnen og dryss på rikelig med blåbær, jordbær og bringebær.

Ikke lag pavlovaen for tykk – ei heller for tynn. Halvannen cm. tykkelse er passe. Lag litt kant så kremen ikke renner utover. Stekes på ca. 120 grader i 2 timer.

Pavlova gjøres ferdig rett før den skal spises og serveres med det samme. Den tåler ikke å stå for lenge fordi marengsen bløtes opp av kremen.